Talibani zavzeli tudi eno ključnih afganistanskih mest Kunduz in še dve drugi

Varnostne razmere v Afganistanu se hitro slabšajo. Eden od prebivalcev Kunduza je dejal, da je v mestu »popoln kaos«.
Fotografija: Od začetka umika ameriških in Natovih enot v začetku maja so talibani sprožili številne ofenzive in zavzeli najmanj 160 od nekaj manj kot 400 okrožij v državi. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Od začetka umika ameriških in Natovih enot v začetku maja so talibani sprožili številne ofenzive in zavzeli najmanj 160 od nekaj manj kot 400 okrožij v državi. FOTO: Afp

Talibani so danes sporočili, da so osvojili afganistansko mesto Kunduz, ki je eno ključnih. To je potrdil tudi dopisnik francoske tiskovne agencije AFP. Kasneje so v spopadih z afganistansko vojsko osvojili še mesti Sar-e-Pul na severu in Talokan na severovzhodu države. Skupaj so tako zavzeli pet prestolnic pokrajin.

»Po hudih spopadih so mudžahedini osvojili prestolnico province Kunduz,« so sporočili talibani. »Kunduz je padel; talibani so zavzeli vse ključne položaje v mestu,« pa je po poročanju francoske tiskovne agencije sporočil njihov dopisnik z območja.

Eden od prebivalcev je medtem dejal, da je v mestu »popoln kaos«. »Talibani so dosegli glavni trg. Letalske sile ga bombardirajo,« je povedal. Afganistansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da skušajo vladne sile ponovno zavzeti ključne položaje v Kunduzu. Z določenih območij, tudi iz poslopij nacionalnega radia in televizije, so pregnali talibane, so navedli.
»Mudžahedini so zavzeli tudi mesto Sar-e-Pul, vladna poslopja in vse položaje v njem,« so talibani sporočili kasneje. To je potrdil tudi lokalni politik v prestolnici istoimenske pokrajine na severu države.

Nekaj ur zatem pa so zavzeli še mesto Talokan, prestolnico pokrajine Takhar na severovzhodu države. »Danes popoldne smo se umaknili iz mesta, potem ko vlada ni poslala pomoči,« je za AFP povedal varnostni vir. »Mesto je na žalost povsem v talibanskih rokah,« je dodal.

Talibanski uporniki so od petka osvojili še dve drugi prestolnici pokrajin, in sicer Zarandž v Nimrozu ter Šebergan v pokrajini Džavzdžan, skupaj torej že pet. Vendar pa je mesto Kunduz, ki leži 50 kilometrov južno od meje s Tadžikistanom, najpomembnejše doslej.

Talibani tako po zavzetju obsežnih pretežno podeželskih območij v zadnjih tednih trenutno oblegajo še več drugih prestolnic pokrajin. FOTO: Asghar Achakzai/Afp
Talibani tako po zavzetju obsežnih pretežno podeželskih območij v zadnjih tednih trenutno oblegajo še več drugih prestolnic pokrajin. FOTO: Asghar Achakzai/Afp


Tiskovni predstavnik afganistanskega obrambnega ministrstva je medtem sporočil, da so v Šebergan in Sar-e-Pul poslali okrepitve. »Mesta, ki jih želijo talibani zavzeti, bodo kmalu njihova pokopališča,« je dejal.

Talibani tako po zavzetju obsežnih pretežno podeželskih območij v zadnjih tednih trenutno oblegajo še več drugih prestolnic pokrajin. Na jugu bi lahko kmalu zavzeli Laškar Gah, pod vse večjim pritiskom je tudi Herat na zahodu.

Varnostne razmere v Afganistanu se hitro slabšajo. Od začetka umika ameriških in Natovih enot v začetku maja so talibani sprožili številne ofenzive in zavzeli najmanj 160 od nekaj manj kot 400 okrožij v državi. ZDA naj bi svoje sile iz Afganistana skoraj v celoti umaknile do konca avgusta.

ZDA in Velika Britanija sta ob tem zaradi zaostrovanja razmer vse svoje državljane, ki so v Afganistanu, pozvali, naj se čim prej vrnejo v domovino. Da se razmere v Afganistanu zelo hitro poslabšujejo, pa so ocenili tudi na nemškem zunanjem ministrstvu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Preberite še:

Komentarji: