Teksaški strelec je bil posebnež s črnim plaščem

Po poročanju ameriških medijev je napad izvedel 17-letnik, kar pomeni, da je orožje pridobil nezakonito.
Fotografija: Dimitrios Pagourtzis. FOTO: Handout/Reuters
Odpri galerijo
Dimitrios Pagourtzis. FOTO: Handout/Reuters

Teksas - Teksaški preiskovalci so sporočili, da so na računalniku in telefonu 17-letnega Dimitriosa Pagouritzisa našli zasebne zapise, v katerih je razmišljal o strelskem pokolu, ki ga je potem izvedel v petek zjutraj na svoji srednji šoli Santa Fe v mestu z enakim imenom nedaleč od Houstona. Ubil je deset ljudi, prav toliko pa jih je bilo ranjenih.

Zasebni zapiski osumljenega množičnega morilca se ne skladajo z opisi znancev, ki so ga poznali kot mirnega in zadržanega dijaka, člana šolske ekipe v ameriškem nogometu in folklornega plesalca v grški pravoslavni cerkvi v Santa Feju, 50 kilometrov jugovzhodno od Houstona, ki ima le 13.000 prebivalcev. Fant je bil sicer posebnež glede oblačenja, saj je v šolo prihajal s črnim dolgim plaščem in v črnih škornjih, zelo rad pa je igral video igre.
 

Trump zagotovil molitve in dobre misli


V petek zjutraj je prišel v šolo oborožen s šibrovko in pištolo, ki ju je dobil ali vzel doma pri očetu. Teksas ima najbolj ohlapne zakone glede orožja v ZDA. Republikanski politiki, za katere je pravica do orožja sveta, pa si sedaj dajo opraviti z ugibanjem ali morda šibrovka s skrajšano cevjo morda le ni bila zakonita.

To seveda ni niti najmanj pomembno, saj bi lahko najstnik pobijal pač s kakšnim drugim kosom orožja, ki bi mu prišel pod roke. Predsednik ZDA Donald Trump se v odzivu na novo, letos že 22. tragedijo šolskega pokola, niti več ni sprenevedal, da bo skušal kaj ukreniti proti orožju, kot se je po pokolu 17 ljudi na Valentinovo v Parklandu na Floridi.

Skupaj z ostalimi politiki, ki podpirajo orožje, je izrekel sožalje prizadetim, zagotovil molitve in dobre misli ter ugotovil, da se podobne stvari v ZDA prevečkrat dogajajo. Protesti, ki so izbruhnili v ZDA proti orožju po pokolu v Parklandu, so se Teksasa bolj ali manj ognili in veliko vprašanje je, če se bodo dijaki tam uspeli podobno organizirati kot na Floridi, kjer so uspeli izsiliti celo nekaj ostrejše orožarske zakonodaje.

Za zdaj se odzivajo najbolj dijaki iz Parklanda po družabnih omrežjih, ki so Trumpu sporočili, da se po ameriških šolah kar naprej mori otroke, predsednik pa ne naredi ničesar. To morda ni povsem pošteno, saj je ukazal, da se zastave po ZDA spustijo na pol droga.Pagourtzis je večinoma pobijal sošolce in sošolke, med obstreljevanjem s policijo pa je ranil enega od policistov, ki bo ustrezno odlikovan in pohvaljen. Poleg dveh kosov strelnega orožja je mladenič v šolo prinesel tudi nekaj eksplozivnih naprav v obliki cevnih bomb, bombe iz ekonom lonca in molotovke.
 

V Teksasu ni bilo strelskega pokola od lanskega leta


Teksaški guverner Greg Abbott je dejal, da je osumljeni morilec nameraval na koncu pokola izvršiti samomor, vendar pa se je predal policistom, ki jim je potem priznal, da ni zmogel poguma za ta korak.

Po začetku streljanja je v šoli začel zvoniti požarni alarm, dijaki pa niso vedeli ali gre za požarno vajo, požar ali pa je tudi k njim prišlo to, o čemer berejo v medijih in kar gledajo po televiziji. Tisti, ki so to lahko storili, so pobegnili iz zgradbe na varno, druge pa so potem reševali policisti, ki so jih najprej pregledali.

V Teksasu ni bilo strelskega pokola od konca lanskega leta, ko je morilec v cerkvi na podeželju s polavtomatsko puško pobil več kot 20 ljudi. Aprila je bila v teksaškem Dallasu velika konvencija orožarskega lobija NRA, ki jo je obiskal tudi predsednik ZDA in sveto prisegel, da pod njegovim vodstvom pravica do orožja v ZDA ne bo nikoli okrnjena. Bila je sicer le na kratko v času njegovega govora, kar je zahtevala tajna služba.

Trumpa je glede orožja napadel tudi guverner zvezne države New York Andrew Cuomo, ki je tvitnil zahtevo predsedniku, naj nekaj naredi. V tvitu v obliki odprtega pisma zahteva ukrepanje tudi od zveznega kongresa. »Kdaj bo že enkrat dovolj tega? Koliko nedolžnih mora še umreti, preden boste ukrepali. Izvoljeni ste bili za to, da ukrepate. Odgovorni ste Američanom, ne pa NRA,« je sporočil Cuomo.

Komentarji: