Theresa May še lahko upa na uspeh

Do novega glasovanja o spornem ločitvenem sporazumu se utegne zgoditi še marsikaj.
Fotografija: Britanska premierka ima dva tedna časa, da spravi svoj sporazum skozi parlament. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Britanska premierka ima dva tedna časa, da spravi svoj sporazum skozi parlament. FOTO: Reuters

Najnovejši niz glasovanj v britanskem parlamentu je pokazal, da so nasprotniki brexita v nekaterih pogledih nadigrali vlado Therese May, a da se ta še lahko reši iz težkega položaja in v naslednjih dveh tednih prepriča parlament o podpori spornemu ločitvenemu sporazumu z EU.

Dan za tem, ko je britanska premierka zagotovila poslancem, da bodo lahko ob morebitni ponovni zavrnitvi novembra doseženega ločitvenega sporazuma z EU glasovali, ali naj Združeno kraljestvo 29. marca izstopi iz Unije brez dogovora oziroma zaprosi za začasno preložitev brexita, je britanska vlada v parlamentu danes podprla dve poslanski dopolnili, ki jima je še pred kratkim nasprotovala, češ da bi lahko ogrozili njeno pogajalsko pozicijo.

Prvo dopolnilo je zahtevalo od nje, da zaščiti pravice državljanov EU v primeru brexita brez dogovora, drugo je pričakovalo od vlade natanko takšne zaveze, ki jih je Theresa May dala parlamentu prejšnji dan. Vlada je z uresničevanjem želja proevropskih poslancev utrpela simboličen, če ne dejanski poraz, a to še zdaleč ne pomeni, da je obupala nad načrti v zvezi z brexitom.
 

Odštevanje do glasovanja


Nasprotnike brexita brez dogovora in zagovornike preložitve izstopa do naslednjega soočenja z vlado ločita samo dva tedna ali celo manj; parlament bo najpozneje 12. marca znova glasoval o ločitvenem sporazumu. Do takrat se lahko zgodi marsikaj in Theresa May več kot očitno računa na to. Ravnovesje glasov lahko nagnejo v prid sporazumu tako notranjepolitične razmere na Otoku kot dogajanje v EU.

Razlike v pogledih Nemčije in Francije kažejo, da podaljšanje pogajanj za nekatere članice Unije ne bi bilo samoumevno. Pogoj za to bi po mnenju francoskega predsednika Emmanuela Macrona morale biti spremembe britanskih stališč o odprtih vprašanjih v zvezi z brexitom. Ostro francosko stališče, ironično, ustvarja ugodne razmere za sklepanje kompromisa.

Preberite še:

Komentarji: