Trudeau zaradi primera Huawei odslovil kanadskega veleposlanika na Kitajskem

John McCallum je nedavno podal več spornih izjav v zvezi z aretacijo visoke predstavnice kitajskega podjetja Huawei v Kanadi.
Fotografija: Trudeau je v izjavi zapisal, da je McCalluma (na sliki) pozval k odstopu, vendar razloga za to ni navedel. FOTO: Chris Wattie/Reuters
Odpri galerijo
Trudeau je v izjavi zapisal, da je McCalluma (na sliki) pozval k odstopu, vendar razloga za to ni navedel. FOTO: Chris Wattie/Reuters

Kanadski premier Justin Trudeau je odslovil kanadskega veleposlanika na Kitajskem Johna McCalluma. Ta je nedavno podal več spornih izjav v zvezi z aretacijo visoke predstavnice kitajskega podjetja Huawei v Kanadi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trudeau je v izjavi zapisal, da je McCalluma pozval k odstopu, vendar razloga za to ni navedel. Dodal je, da je dolgoletni diplomat Kanadi služil častno, njemu in njegovi družini se je zahvalil za njihovo služenje. McCallum je odstopil in premier je ta odstop sprejel, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

McCallum je pred dnevi sprožil precej razburjenja, ko je v izjavah za nekatere medije zatrdil, da je ameriška zahteva za aretacijo Huaweijeve finančne direktorice Meng Wanzhou sporna in da ima Mengova kar nekaj dobrih argumentov na svoji strani. Med drugim je izpostavil osebno politično vmešavanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa v njen primer, pa tudi dejstvo, da Kanada ni uvedla sankcij proti Iranu, zaradi kršenja katerih naj bi bila pridržana hčerka ustanovitelja tehnološkega podjetja.

Kanadski premier Justin Trudeau (na sliki) je odslovil kanadskega veleposlanika na Kitajskem Johna McCalluma. FOTO: Christinne Muschi/Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau (na sliki) je odslovil kanadskega veleposlanika na Kitajskem Johna McCalluma. FOTO: Christinne Muschi/Reuters


Dan kasneje je izjave vzel nazaj, češ da se je neprimerno izrazil, v petek pa naj bi za nek medij znova dejal, da bi bilo »dobro za Kanado«, če bi ZDA umaknile svojo zahtevo.

Primer Mengove je zaostril odnose med Kanado in Kitajsko. ZDA jo obtožujejo nespoštovanja ameriških sankcij proti Iranu.
Tako Mengova kot Huawei obtožbe zanikata. Na Kitajskem so po njeni aretaciji nekega Kanadčana obsodili na smrt, še dva so aretirali.

Huawei obtožbe zanika. FOTO: Steve Marcus/Reuters
Huawei obtožbe zanika. FOTO: Steve Marcus/Reuters


Kitajska in ZDA se trenutno sicer pogajata o bodočih trgovinskih odnosih, potem ko sta si lani medsebojno naprtili visoke carine na menjavo blaga v letni vrednosti več kot 300 milijard dolarjev. Trump Kitajsko obtožuje, da spodbuja prisilen prenos tehnologije in svojim podjetjem dovoljuje krajo ameriške tehnologije. Prav tako naj bi Peking neupravičeno spodbujal velika domača podjetja v državni lasti.

Ameriško tožilstvo naj bi medtem kmalu formalno zahtevalo izročitev Mengove. Ta nadaljnje postopke po plačilu varščine pričakuje na prostosti.

Preberite še:

Komentarji: