Trump bi se kadar koli srečal z iranskim predsednikom

»Z vsakim bi se sestal. Verjamem v srečanja,« je dejal predsednik ZDA.
Fotografija: Morebitno srečanje Trumpa in Rohanija bi bilo zgodovinsko. ZDA in Iran sta pretrgala diplomatske odnose leta 1979 po islamski revoluciji. FOTO: AP
Odpri galerijo
Morebitno srečanje Trumpa in Rohanija bi bilo zgodovinsko. ZDA in Iran sta pretrgala diplomatske odnose leta 1979 po islamski revoluciji. FOTO: AP

Po Vladimirju Putinu in Kim Džong Unu je predsednik ZDA Donald Trump pripravljen na še eno zgodovinsko srečanje – z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. »Če se želijo srečati, se bom srečal z njimi. Kadar koli hočejo. Z vsakim bi se sestal. Verjamem v srečanja,« je na novinarski konferenci z italijanskim premierom Giuseppejem Contijem dejal Trump, ki se je pripravljen z voditeljem islamske republike srečati brez posebnih pogojev.

Bolj spravljiv Trumpov ton prihaja po izmenjavi groženj z iranskim voditeljem pred dnevi. Rohani je iranskim diplomatom dejal, da bi morale ZDA vedeti, da je »mir z Iranom mati vsega miru in vojna z Iranom mati vseh vojn«.

Trumpov odziv je bil buren. Iran »bo trpel posledice, ki so jih redki v zgodovini«, če bo še grozil ZDA. »Nismo več država, ki bo trpela vaše nore besede o nasilju in smrti. Bodite previdni,« je še dodal. »Nismo impresionirani,« je Trumpu odgovoril iranski zunanji minister Džavad Zarif.



Odnosi med Teheranom in Washingtonom so se poslabšali, ko je Trump umaknil podporo dogovoru, ki ga je Iran sklenil z zahodnimi državami leta 2015 in v skladu s katerim so bile odpravljene sankcije proti islamski državi, ko je ta obljubila, da se odpove svojemu jedrskemu orožju.

Trump je dogovor označil za veliko, enostransko napako, ki je nikoli ne bi smeli storiti. Trumpova administracija, ki ima Iran za destabilizacijsko silo na Bližnjem vzhodu, je prepričana, da dogovor ni dovolj omejil Irana in njegovega jedrskega programa, za katerega v Teheranu trdijo, da je namenjen zgolj v civilne namene.

Komentarji: