Trump: Erdogan bo uničil Islamsko državo

»Predsednik Turčije me je zelo jasno obvestil, da bo izkoreninil vse, kar je ostalo od IS v Siriji,« je na twitterju zapisal Trump.
Fotografija: Trump je že pred tem sporočil, da se je po telefonu pogovarjal z Erdoganom in da sta govorila o »počasnem in zelo koordiniranem umiku ameriških sil« iz države. FOTO: Benoit Doppagne/AFP
Odpri galerijo
Trump je že pred tem sporočil, da se je po telefonu pogovarjal z Erdoganom in da sta govorila o »počasnem in zelo koordiniranem umiku ameriških sil« iz države. FOTO: Benoit Doppagne/AFP

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer sporočil, da mu je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v telefonskem pogovoru zagotovil, da bo uničil vse ostanke džihadistov skupine Islamska država (IS). Trump se namreč sooča z močnimi kritikami zaradi nenadne odločitve, da se ZDA umaknejo iz Sirije.



»Predsednik Turčije Erdogan me je zelo jasno obvestil, da bo izkoreninil vse, kar je ostalo od IS v Siriji,« je v nedeljo pozno zvečer na twitterju zapisal Trump. Izrazil je tudi prepričanje, da je Erdogan »mož, ki je tega sposoben«.

Trump je že pred tem sporočil, da se je po telefonu pogovarjal z Erdoganom in da sta govorila o »počasnem in zelo koordiniranem umiku ameriških sil« iz države. Ameriške sile so sicer v Siriji vodile mednarodno koalicijo proti IS in predvsem skrbele za letalsko podporo kurdskim in uporniškim silam v njihovih bojih proti IS.

Erdoganov tiskovni predstavnik je danes sporočil, da bo ta teden v Turčijo prišla ameriška vojaška delegacija, da bi se pogovorili o koordinaciji umika. Ibrahim Kalin je napovedal še vrsto srečanj, ob predstavnikih zunanjega tudi drugih ministrstev obeh držav, vključno s srečanjem v Washingtonu 8. januarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan je zagotovil, da bo uničil vse ostanke džihadistov skupine Islamska država (IS). FOTO: Reuters
Erdogan je zagotovil, da bo uničil vse ostanke džihadistov skupine Islamska država (IS). FOTO: Reuters


Odločitev Bele hiše o umiku iz Sirije - ter nato še iz Afganistana - je šokirala ameriške zaveznike v svetu, pa tudi domače politike. Zaradi te poteze naj bi odstopil ameriški obrambni minister James Mattis. Trump je v nedeljo že sporočil, da ga bo s 1. januarjem zamenjal z njegovim dosedanjim namestnikom Patrickom Shanahanom.

Vendarle Trumpa kritike niso omajale. »Naši vojaki se vračajo domov!« je še tvitnil v nedeljo zvečer.

Preberite še:

Komentarji: