Trump: Imam vse pravice, da se pomilostim

Ameriški predsednik Donald Trump je spregovoril o ruskem vpletanju v ameriške volitve in svoje domnevno oviranje preiskave.
Fotografija: Donald Trump pravi, da je povsem nedolžen. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Donald Trump pravi, da je povsem nedolžen. FOTO: AFP

Washington - Ameriški predsednik Donald Trump je danes na družbenem omrežju Twitter zapisal, da ima vse pravice, da se v primeru ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve in svojega domnevnega oviranja preiskave pomilosti. Ob tem je ponovno zatrdil, da je nedolžen, kar je že dejal med preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja.

»Kot so dejali že številni pravni strokovnjaki, imam vsakršno pravico, da se pomilostim. Ampak zakaj bi to storil, če nisem ničesar zagrešil?« je na Twitterju zapisal Trump, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 

Kršitev ameriške ustave?


Mueller preiskuje vpletanje Rusije v ameriške volitve leta 2016 na Trumpovi strani in predsednikovo oviranje te preiskave. V oči bode odpustitev direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil preiskavo pred Muellerjem in Trumpova izjava, da ga je odpustil zaradi ruske preiskave.

Trump se je na preiskavo odzval tako, da je Muellerjevo imenovanje za posebnega tožilca s strani namestnika vrhovnega tožilca Roda Rosensteina maja lani označil za kršitev ameriške ustave.

Razpravo o pomilostitvi samega sebe je sprožilo 20 strani dolgo pismo Jayja Sekulowa in Johna Dowda, ki ga je v soboto objavil New York Times. Dowd je med drugim vodil Trumpovo odvetniško ekipo do aprila letos, ko ga je zamenjal nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani.

Komentarji: