Trump in Melania stalno prebivališče iz New Yorka selita na Florido

Demokratski politiki mesta in države New York se odjave republikanskega predsednika veselijo
Fotografija: Prvi par ZDA. FOTO: Mandel Ngan Afp
Odpri galerijo
Prvi par ZDA. FOTO: Mandel Ngan Afp

New York – V New Yorku rojeni in odrasli ameriški predsednik Donald Trump se skupaj s prvo damo Melanio seli na Florido. Razvpiti nebotičnik na Peti aveniji seveda ostaja Trumpov, prav tako številne druge zgradbe z njegovim imenom, a bo odslej njegov stalni naslov v Palm Beachu. S posestvom Mar-a-Lago ima Trump tudi tam dovolj luksuzno bivališče, s spremembo stalnega naslova pa vrača udarec newyorškim davčnim oblastem in demokratskim politikom, ki ga preganjajo na več frontah.

»Srčno ljubim New York in njegove prebivalce in jih vedno bom, a me politični voditelji mesta in države žal obravnavajo zelo slabo kljub milijonom dolarjev za mestne, državne in lokalne davke, ki jih plačujem vsako leto,« je tvital republikanski predsednik. Dodal je, da se zelo dobro počuti tudi washingtonski Pensilvanski aveniji 1600, kjer domuje Bela hiša, in bo, kot upa, tam ostal še pet let, stalno bivališče pa bo skupaj s svojo družino odslej imel na Floridi.

Republikanski predsednik na Floridi poseduje tudi Trump National Doral. FOTO: Michele Eve Sandberg Afp
Republikanski predsednik na Floridi poseduje tudi Trump National Doral. FOTO: Michele Eve Sandberg Afp


»Good riddance!« se je novice, da se bodo znebili republikanskega predsednika, razveselil demokratski guverner zvezne države New York Andrew Cuomo, prav tako demokratski župan mesta New York Bill de Blasio pa je dosedanjemu someščanu priporočil, naj se med odhajanjem ne trešči z zapirajočimi se vrati – ali pač. Obrazec za selitev stalnega prebivališča v Palm Beach je izpolnila tudi prva dama slovenskega rodu Melania Trump.

Čeprav vhod v newyorški Trump Tower že vse od njegove zvolitve stražijo varnostniki z brzostrelkami, pločnik pa je zavarovan z betonskimi ovirami, je prvi par ZDA večino prostega časa že doslej preživljal na svojem floridskem posestvu. V New Yorku pa že ugibajo, ali ni stalnega prebivališča spremenil tudi zaradi vse večjih težav s tamkajšno davkarijo ter še posebej s tožbo tožilca Cyrusa Vancea za objavo predsednikovih davčnih izpiskov.

S tem bo zagotovo na boljšem na Floridi, ki ne nalaga lastnih dodatnih davkov, newyorški pa so med najvišjimi v ZDA – tudi zaradi ukinitve številnih olajšav v sklopu Trumpovih davčnih reform. Tradicionalno demokratski New York republikanskemu predsedniku tudi sicer ne pomaga volitvah, Florida pa sodi med tiste zvezne države, ki spreminjajo svojo politično usmerjenost.

Komentarji: