Trump Mehiki ponuja vojaško pomoč za obračun z mamilarskimi karteli

Po uboju treh mater in šestih otrok na severu Mehike
Fotografija: Pred nekaj dnevi so na ulicah mehiške prestolnice protestirali proti nasilju nad predstavnicami nežnejšega spola. FOTO: Carlos Jasso/Reuters
Odpri galerijo
Pred nekaj dnevi so na ulicah mehiške prestolnice protestirali proti nasilju nad predstavnicami nežnejšega spola. FOTO: Carlos Jasso/Reuters

New York – Po uboju najmanj devetih Američanov na severu Mehike predsednik Donald Trump tej državi ponuja vojaško sodelovanje za obračun z mamilaškimi karteli. Najmanj tri ženske in šest otrok je tragično končalo v vozilih, ki so jih s streli prerešetali in zažgali zločinci iz mehiških mamilarskih kartelov, več otrokom je uspelo pobegniti.

Žrtve so pripadale veji mormonov, ki živijo na obmejnem območju in imajo pogosto dvojno mehiško-ameriško državljanstvo. Trump je na Twitterju govoril o čudoviti družini in prijateljih iz Utaha, ki so se znašli v ognju med dvema mamilarskima karteloma. »Če Mehika potrebuje ali zaprosi za pomoč pri obračunu s temi pošastmi, so Združene države pripravljene, voljne in sposobne hitro in učinkovito opraviti posl« Karteli so veliki in močni, včasih potrebujemo vojsko, da porazimo vojsko, verjame Trump.

Požgani in prestreljeni avtomobil ene od napadenih družin. FOTO: Reuters
Požgani in prestreljeni avtomobil ene od napadenih družin. FOTO: Reuters
Čas je, da Mehika s pomočjo ZDA mamilarskim kartelom napove vojsko ter jih izbriše z obličja Zemlje, meni republikanski predsednik ZDA in sporoča, da čaka na klic mehiškega kolega. Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador pa za zdaj verjame, da je vojna nekaj najslabšega in da ne verjame v takšno reševanje problema. »To ni opcija,« je povedal na tiskovni konferenci.

V Mehiki domnevajo, da so člani enega kartela povorko treh avtomobilov, v katerih so potovale tri matere s svojimi otroki, zamenjali za avtomobile svojih tekmecev in odprli ogenj. Sorodniki žrtev pa se bojijo, da so zločinci ženske pred smrtjo še posilili, potem ko so umirajoče matere s svojimi telesi zaščitile otroke, ki so se uspeli skriti v grmovje ob cesti. Eden večjih fantov je potem stekel do domačega naselja in poklical na pomoč.



Mehiški voditelj Andrés Manuel López Obrador. FOTO: Alfredo Estrella/Afp
Mehiški voditelj Andrés Manuel López Obrador. FOTO: Alfredo Estrella/Afp

Komentarji: