Bolšji trg v Beli hiši: Trump pomilostil 73 oseb, tudi Bannona

Politični strateg Steve Bannon je bil ovaden, ker si je menda jemal visoke zneske in jih porabljal za zasebne namene.
Fotografija: Donald Trump se danes poslavlja. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump se danes poslavlja. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je tik pred zaprisego novega predsednika pomilostil nekdanjega svetovalca v Beli hiši Steva Bannona v okviru pomilostitev in premestitev na zadnji »delovni« dan, poroča Reuters. Sebe, družinskih članov in odvetnika Rudyja Giulianija, ki je bil v ospredju prizadevanj za razveljavitev rezultatov novembrskih predsedniških volitev, ne namerava pomilostiti. 

Še pred tem je poleg okrog 70 drugih oseb pomilostil med drugim raperja Lila Wayna in Kodaka Blacka, ki so ju sodno preganjali zaradi prekrškov v povezavi z orožjem, pa tudi nekdanjega župana Detroita Kwameja Kilpatricka. Ta je zaradi korupcije služil 28-letno zaporno kazen. Še 70 drugim zapornikom pa je znižal kazen, so zapisali pri BBC. Pomilostitve, preden odhajajoči predsednik zapusti položaj, so sicer običajne.

image_alt
Demokrat Joe Biden prihaja v Belo hišo


Trump bo Belo hišo zapustil danes, ko zapriseže novoizvoljeni predsednik Joe Biden. Bannon je bil eden ključnih svetovalcev v predsedniški tekmi leta 2016, ko se je Trump pomeril z demokratsko protikandidatko Hillary Clinton. Političnega stratega so lani ovadili zaradi škandala z gradnjo zidu na meji z Mehiko. Bannon si je menda iz sredstev, namenjenih za gradnjo, jemal visoke zneske in jih porabljal za zasebne namene.

Prevaranih je bilo na tisoče donatorjev, ki jim je bilo obljubljeno, da bo ves zbrani denar uporabljen za kontroverzni projekt predsednika Donalda Trumpa, čeprav je bil znaten delež zbranih 25 milijonov dolarjev, kolikor so prispevali, porabljen za razkošje, v katerem so uživali Bannon in drugi ustanovitelji kampanje sklada, imenovane Gradimo zid (We Build the Wall). Krivde sicer ni priznal. 

V Beli hiši so v izjavi za javnost zapisali, da je bil Bannon »pomemben vodja konservativnega gibanja in znan po svoji politični pronicljivosti«. Tožilci naj bi ga, kot piše v sporočilu, »zasledovali z obtožbami, povezanimi z goljufijo, ki je bila posledica njegovega sodelovanja v političnem projektu«. Svetovalec je bil samo sedem mesecev. Trump ga je odpustil, ker je bil ključni vir za kritično knjigo Michaela Wolffa o Beli hiši. Bannon je tudi tvorec Trumpovega slogana Najprej Amerika in podpornik odločnega nasprotovanja priseljevanju v državo, navaja STA. Bannon je Trumpa in njegovo agendo podpiral tudi po odhodu iz Bele hiše, gibanje, ki je Trumpa pripeljalo v Belo hišo, pa je nadaljeval tudi po svetu.

Steve Bannon je nekdanji svetovalec v Beli hiši. FOTO: Jim Watson/AFP
Steve Bannon je nekdanji svetovalec v Beli hiši. FOTO: Jim Watson/AFP


Administracija Bele hiše je Trumpu sicer odsvetovala pomilostitev Steva Bannona. Potem ko je predsednik v odhajanju na vse načine poskušal doseči razveljavitev volitev, sta se z Bannonom spet zbližala, pred tem se je predsednik od nekdanjega svetovalca precej distanciral. 67-letni Bannon je zadnji Trumpov prepoznavni politični zaveznik, ki je bil pomiloščen. Trump predsedniška pooblastila pogosto uporabi za nagrajevanje zvestih zaveznikov in kaznovanje nasprotnikov, še piše Reuters

image_alt
Melania za Američane nič več kot le žena Donalda Trumpa


Tako je pomilostil nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, ki je FBI lagal o pogovoru Trumpa z nekdanjim ruskim veleposlanikom. Kazen je znižal tudi Rogerju Stonu, obsojenemu zaradi laganja kongresu med preiskavo o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

38-letni glasbenik Lil Wayne je decembra lani priznal krivdo zaradi nezakonitega posedovanja strelnega orožja, grozilo mu je do deset let zapora. Bil je glasen zagovornik Trumpovih prizadevanj za reformo kazenskega pravosodja. 23-letni Kodak Black, ki se je rodil kot Bill Kahan Kapri, sedi v zveznem zaporu zaradi lažne izjave, s katero je poskušal kupiti strelno orožje. 


Bolšji trg v Beli hiši


Na pomilostitev menda ne smeta več računati ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange in nekdanji sodelavec Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, poroča STA. Ameriški komentatorji se zgražajo nad procesom pomilostitev v Trumpovi vladi in poročajo o neke vrste bolšjem trgu, kjer odvetnik Rudy Giuliani in drugi od kriminalcev za dobro besedo pri Trumpu zahtevajo visoke honorarje.​

Donald Trump je v torek zvečer objavil videoposnetek, v katerem hvali dosežke svojega štiriletnega mandata in želi srečo novi vladi, vendar svojega naslednika Josepha Bidna ne omenja. Trump, ki se ne bo udeležil Bidnove inavguracije, bo danes odpotoval na Florido.

Preberite še:

Komentarji: