Trump po odpovedi srečanja: žalosten trenutek v zgodovini

Predsednik ZDA Donald Trump je v pismu, naslovljenjem na Kim Džong Una, zapisal, da srečanja med njim in severnokorejskim voditeljem v Singapurju ne bo.
Fotografija: Trump in Kim bi se morala srečati 12. junija v Singapurju.
Odpri galerijo
Trump in Kim bi se morala srečati 12. junija v Singapurju.

Trump meni, da srečanje v tem času ne bi bilo primerno, da pa se zelo veseli srečanja s Kimom nekega dne. Odločitev, da odpove srečanje, je sprejel zaradi »izjemne jeze in odkrite sovražnosti« nedavnih severnokorejskih izjav.

»Govorite o vaših jedrskih zmožnostih, a so naše tako velike in mogočne, da molim, da nam jih nikoli ne bo treba uporabiti,« je še zapisal predsednik ZDA, pismo pa končal z besedami, da naj ga Kim pokliče, če si bo premislil: »Svet in še zlasti Severna Koreja sta izgubila veliko priložnost za trajni mir ter velik razcvet in bogastvo. Ta izgubljena priložnost je resnično žalesten trenutek v zgodovini.«



Trump je že pred dnevi dejal, da obstaja možnost odpovedi zgodovinskega srečanja, potem ko so se odnosi med Washingtonom in Pjongjangom ohladili, za kar je Trump okrivil Kitajsko. Severnokorejski režim so ujezile besede Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, da bi lahko uporabili tako imenovani libijski model.

Po tem, ko je podpredsednik ZDA Mike Pence v pogovoru za televizijo Fox News dejal, da se bo, »če Kim Džong Un ne bo sklenil sporazuma, zgodba končala, kot se je končal libijski model«, se je Severna Koreja burno odzvala. Dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija so, potem ko je izrazil pripravljenost odpovedati se jedrskemu programu, ubili uporniki, ki so jih podpirale ZDA.

Čoe Son Hui, visoka uradnica severnokorejskega zunanjega ministrstva, je Pencea označila za politično lutko in opozorila na možnost »končnega jedrskega obračuna«, če bo diplomacija tudi v tem primeru zatajila.

Penceove izjave so bile brezobzirne in nesramne, je dejala Čoe. »Ne morem skriti presenečenja nad takšnimi nevednimi in neumnimi pripombami iz ust ameriškega podpredsednika,« je dodala. »Kako lahko primerja Severno Korejo in njeno jedrsko oborožitev z Libijo, ki je zgolj postavila nekaj kosov opreme in uganjala norčije z njimi,« se je jezila.



»Severna Koreja ne bo niti prosjačila ZDA za dialog niti se trudila s prepričevanjem, če nočejo sesti z nami za mizo. Ali se bomo z ZDA srečali v konferenčni sobi ali pa na jedrskem obračunu, je popolnoma odvisno od odločitev in obnašanja Združenih držav,« je Čoe Son Hui sporočila prek tiskovne agencije KCNA. Namignila je še, da bo, če bodo ZDA nadaljevale »nezakonito in nezaslišano ravnanje«, vodstvu države predlagala ponoven razmislek o vrhu.
 

Severna Koreja uničila poligon za jedrske poskuse


Severna Koreja je medtem končala jedrski program, a kljub temu grozi z jedrskim obračunom, če bo diplomacija z ZDA zatajila. V Severni Koreji je dopoldne odjeknilo več eksplozij na območju poligona, kjer preizkušajo jedrsko orožje. Zaprtje objekta po dovršenem jedrskem programu je Kim napovedal že prej. Uničenje poligona po njegovem predstavlja znamenje dobre volje pred vrhom med ZDA in Severno Korejo.

»Ali se bomo z ZDA srečali v konferenčni sobi ali pa na jedrskem obračunu.« FOTO: AP
»Ali se bomo z ZDA srečali v konferenčni sobi ali pa na jedrskem obračunu.« FOTO: AP


V gorah blizu severovzhodne vasi Pungjeri so zjutraj z eksplozivom uničili en podzemni predor, nekaj ur pozneje pa z več eksplozijami še dva predora, vojašnico, opazovalni stolpi in druga poslopja, poročanje južnokorejske tiskovne agencije Yonhap povzema nemška tiskovna agencija DPA.



Navzočih je bilo 20 novinarjev iz Južne Koreje, ZDA, Kitajske, Rusije in Velike Britanije.

Med njimi je bil novinar Sky News Tom Cheshire, ki je za medij poročal o »ogromni eksploziji«, ki jo je tudi močno občutil in je bila izjemno glasna. Tudi južnokorejska tiskovna agencija Yonhap je ob sklicevanju na južnokorejske novinarje na prizorišču poročala, da je bilo čez dan slišati več eksplozij.

S severnokorejskega Inštituta za jedrsko orožje so potrdili, da so izvedli uničenje, »da bi zagotovili transparentnost in ustavitev jedrskih poskusov«. Dodali so še, da v procesu uničenja niso zaznali uhajanja radioaktivnosti. Strokovnjaki si niso edini, ali bo po uničenju poligon resnično neuporaben. V preteklosti so Severnokorejci uničene objekte hitro obnovili, ko so se odnosi z mednarodno skupnostjo zaostrili.

V zdaj uničenem Pungjeriju je Severna Koreja izvedla šest jedrskih poskusov. Zadnjega, ki je bil daleč najmočnejši, septembra lani. Po navedbah Pjongjanga je šlo za vodikovo bombo.

Komentarji: