Trump: Savdsko priznanje o novinarjevi smrti verodostojno

Novinar Džamal Hašodži je mrtev, umrl pa je v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu.
Fotografija: Savdska Arabija je priznala, da je novinar mrtev. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Savdska Arabija je priznala, da je novinar mrtev. FOTO: Reuters

Kar je bilo bolj ali manj jasno, so sedaj pod veliki mednarodnim pritiskom priznale tudi oblastniki Savdske Arabije – novinar Džamal Hašodži je mrtev, umrl pa je v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu.

Kolumnista Washington Posta so zadnjič videli, kako je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat, toda izstopil ni nikoli več. Savdski oblastniki so sprva trdili, da je Hašodži zapustil konzulat živ in zdrav, vendar je vse več informacij potrjevalo, da je novinar umrl nasilne smrti v prostorih savdskega konzulata. Da ni nikoli prišel ven, je potrdila tudi njegova žena, ki je čakala pred konzulatom, saj je šel njen zaročenec urediti papirje za poroko.Džamal Hašodži je mrtev, umrl pa je v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. FOTO: AP
Džamal Hašodži je mrtev, umrl pa je v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. FOTO: AP

 

»Umrl je v pretepu«


Ubili so ga, ker je kritično pisal o Savdski Arabiji in princu Mohamedu bin Salmanu, preiskava turške policije pa je potrdila, da so ga zasliševali, mučili, ubili in nato razkosali. Kljub temu savdske oblasti sedaj trdijo, da je Hašodži umrl v pretepu.

»Pogovor med Džamalom Hašodžijem in tistimi, ki jih je srečal na kraljevem konzulatu v Istanbulu, se je sprevrgel v pretep, kar je pripomoglo k njegovi smrti,« so zapisali v sporočilu za javnost. »Kraljevi dvor obžaluje dogodke, zato bodo izpeljali ustrezno preiskavo, krivci pa bodo odgovarjali.«

Savdski kralj Salman je sedaj odpustil vodjo obveščevalne službe Ahmeda al Asirija in medijskega svetovalca Sauda al Kahtanija, oba tesna sodelavca kraljevega sina kronskega princa Mohameda bin Salmana. Poleg tega naj bi v Savdski Arabiji aretirali 18 oseb.

Konzulat Savdske Arabije v Istanbulu. FOTO: AP
Konzulat Savdske Arabije v Istanbulu. FOTO: AP

 

Turški in savdski preiskovalci bodo sodelovali


Turška policija naj bi imela tudi zvočni in video posnetek dogodkov iz savdskega konzulata, toda javnosti ga ni pokazala. Iz Savdske Arabije so sporočili, da so v Istanbul poslali preiskovalno ekipo, ki bo sodelovala skupaj s turškimi preiskovalci, da odkrijejo vse podrobnosti smrti Džamala Hašodžija.

Na podlagi izjave neimenovanega turškega uradnika se njegovo truplo domnevno nahaja na območju tako imenovanega Beograjskega gozda ali na polju ob Istanbulu.
 

Trump: Savdsko priznanje verodostojno


Ameriški predsednik Donald Trump je savdsko razlago smrti savdskega novinarja označil za verodostojno. Obenem je dodal, da če bodo ZDA ukrepale, ne želi, da bi to vplivalo na prodajo orožja Savdski Arabiji v vrednosti 110 milijonov dolarjev.

Člani kongresa so bili v odzivih veliko ostrejši. Republikanski senator Bob Corker, predsednik senatnega odbora za zunanje odnose, je izrazil dvom v verodostojnost savdskih oblasti, ki so tedne vztrajale, da je Hašodži zapustil konzulat. Izpostavil je, da Rijad zgodbo še vedno vsakodnevno spreminja, tako da ne gre domnevati, da zadnja zgodba drži vodo, je tvitnil.Republikanski senator Lindsey Graham, tesen zaveznik Trumpa, je prav tako izrazil dvom v verodostojnost savdske razlage. »Najprej so nam rekli, da naj bi Hašodži zapustil konzulat in so zanikali kakršnokoli savdsko vpletenost. Sedaj je prišlo do pretepa in je bil ubit v konzulatu, vse to pa brez vedenja prestolonaslednika,« je tvitnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Komentarji: