Trump: Tudi Rusija bi morala biti del vrha

Evropejci so soglasno zavrnili Trumpov predlog o vrnitvi Rusije v G7. Tusk je zaskrbljen, ker Trump očitno želi spreminjati celo vrsto mednarodnih dogovorov.
Fotografija: Evropski udeleženci vrha G7 so Trumpa kritizirali še pred začetkom srečanja. FOTO:  Manuel Balce Ceneta/AP
Odpri galerijo
Evropski udeleženci vrha G7 so Trumpa kritizirali še pred začetkom srečanja. FOTO:  Manuel Balce Ceneta/AP

V Kanadi se danes začenja vrh sedmih najbolj razvitih držav (Kanade, ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije, Japonske in Nemčije). Že med pripravo srečanja, so organizacijo oteževala nesoglasja zaradi Trumpovih uvedb carin. G7 bo tako poteka v senci med nesoglasji med Evropejci in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Zaradi spora glede carin ter njegovega izstopa iz podnebnega dogovora in jedrskega sporazuma z Iranom se utegne celo zgoditi, da ne bodo sprejeli skupne končne izjave.

Trump je danes dejal, da si želi, da bi se vrha udeležila tudi Rusija, ki je bila iz skupine G8 izključena leta 2014 po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim, tako da ta skupina sedaj združuje samo sedem držav.
 

Evropski soglasen ne za rusko vrnitev


Voditelji evropskih članic skupine sedmih najrazvitejših držav sveta (G7) so družno zavrnili današnjo pobudo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi v to skupino znova sprejeli Rusijo, so sporočili iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Trumpa so skupaj zavrnili tako Macron kot nemška kanclerka Angela Merkel, britanska premierka Theresa May in tudi novi italijanski premier Giuseppe Conte, ki je sicer sprva predlog celo podprl, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Skupno evropsko stališče je proti vrnitvi Rusije,« je za AFP povedal eden visokih svetovalcev Macrona. Evropski voditelji so sicer »pustili možnost vzpostavitve dialoga z Moskvo«, je še dodal.

Skupini sedmih najrazvitejših industrijskih držav, v kateri so Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija, Japonska in ZDA, se je Rusija priključila leta 1997. Takrat je postala skupina G8. Od leta 2014 pa znova združuje samo sedem držav.<br />
Skupini sedmih najrazvitejših industrijskih držav, v kateri so Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija, Japonska in ZDA, se je Rusija priključila leta 1997. Takrat je postala skupina G8. Od leta 2014 pa znova združuje samo sedem držav.


Ob prihodu na vrh skupine G7 v kanadskem mestu La Malbaie je Trump danes obžaloval, ker se je skupina skrčila in si zaželel vrnitve Moskve vanjo. S tem je verjetno še dodatno zaostril odnose z zaveznicami v skupini, ki so že sedaj napeti zaradi ameriške uvedbe carin na aluminij in jeklo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Še posebej se bodo verjetno razjezile evropske zaveznice, ki so do Rusije kritične zaradi podpore proruskih separatistov v Ukrajini, načrtovanj umorov ruskih oporečnikov v Evropi ter vmešavanja v volitve, tudi v predsedniške v ZDA, na katerih je leta 2016 zmagal Trump. On sicer vpletenost Moskve v volitve zanika.

»Če vam je všeč ali ne – lahko, da je tudi politično nekorektno – moramo voditi svet. G7, ki je bil nekoč G8, preden je izključil Rusijo, bi moral tej državi pustiti, da se nam ponovno priključi.«  

Že pred odhodom v Kanado je v Washingtonu danes menil, da bi se vrha morala udeležiti tudi Rusija. Meni, da je preveč pomembna država, da bi jo lahko izolirali. »Morali bi dovoliti Rusiji nazaj. Ker bi morali imeti Rusijo za pogajalsko mizo,« je dejal.



Po drugi strani pa je nasprotovanje temu izrazil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Kot je dejal ob prihodu na vrhu, je »sedem lepo število«. Zaskrbljen je, ker Trump očitno želi spreminjati celo vrsto mednarodnih dogovorov. Gre za »grožnjo ureditvi po hladni vojni«, je ocenil Tusk.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer v odzivu danes dejal, da Moskva »daje poudarek na druge formate«. Peskov je že pred dnevi dejal, da se pomen skupine G7 za Rusijo zmanjšuje, narašča pa pomen skupine G20, v kateri aktivno sodeluje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.
 

Komentarji: