Trump za ohlajanje odnosov s Kimom krivi Xija

Predsednik ZDA Donald Trump je v Beli hiši gostil južnokorejskega predsednika Mun Džae Ina.
Fotografija: Trump je sprejel vabilo na neposredne pogovore s Kimom potem, ko sta si voditelja dolge mesece izmenjevala tudi osebne žalitve. FOTO: Evan Vucci/P
Odpri galerijo
Trump je sprejel vabilo na neposredne pogovore s Kimom potem, ko sta si voditelja dolge mesece izmenjevala tudi osebne žalitve. FOTO: Evan Vucci/P

Washington – Trump in Mun Džae In se bosta pogovarjala predvsem o tem, kaj lahko predsednik ZDA pričakuje od severnokorejskega voditelja, ko oziroma če se bo sestala 12. junija v Singapurju.

Obstaja velika verjetnost, da srečanje med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom naslendji mesec ne bo. Zgodovinsko srečanje bi lahko prestavili.

Severna Koreja je prejšnji teden zagrozila, da bo srečanje odpovedala, če bodo ZDA vztrajale, da se mora Pjongjang enostransko odpovedati svojemu jedrskemu orožju. Severno Korejo so ujezile tudi skupne vojaške vaje ameriške in južnkorejske vojske. »Če srečanja ne bo, bi se lahko morda zgodilo kasneje. Pogovarjamo se. Če srečanja ne bo, bo znano kmalu,« je dejal Trump preden je sprejel Mun Džae Ina, ki se je s Kim Džong Unom srečal konec aprila.

Medtem ko nekateri ameriški predstavniki verjamejo, da je Mun Džae In pretiraval o obljubah Pjongjanga, ko je njegova vlada Washingtonu predala povabilo Pjonjanga na neposredne pogovore, pa je Trump Kitajsko obtožil vmešavanja v njegova diplomatska prizadevanja glede Severne Koreje. Peking je kriv za ostrejše tone iz Pjongjanga, ki so začeli prihajati, ko se je Kim v začetku maja srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. »Stvari so se spremenile po tem srečanju in ne morem reči, da sem srečen glede tega,« je dejal Trump, hkrati pa izrazil prepričanje, da je Kim mislil resno s svojimi obljubami o jedrskem dogovoru.


Libijskega modela ne bo, če ...


Pjongjang se je odzval tudi na izjavo Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki je namignil, da bi Severna Koreja lahko sledila libijskemu modelu denuklearizacije. Nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi se je jedrskemu orožju odpovedal leta 2003, leta 2011 pa je bil med arabsko pomladjo in libijsko državljansko vojno, ki je sledila, ubit.

Trump je zanikal, da bi ZDA sledile libijskemu modelu, če bo dosežen dogovor s Severno Korejo. »Ta model je bil v primeru Gadafija popolno zdesetkanje. Tja smo šli, da bi ga premagali. Ta model bi verjetno uporabili, če ne bi bilo dogovora. A če bo dogovor dosežen, mislim, da bo Kim Džong Un zelo, zelo srečen,« je dejal Trump.

Komentarji: