Trump zaostruje trgovinsko vojno

Bela hiša naj bi danes objavila carine na 50 milijard dolarjev vreden uvoz iz Kitajske.
Fotografija: Ameriški predsednik ne popušča. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik ne popušča. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi odobril nove uvozne dajatve za približno 50 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga, se je razvedelo iz krogov blizu ameriške vlade, Odločitev, ki bo zaostrila trgovinske odnose med državama in brez dvoma sprožila protiukrepe Pekinga, so sprejeli včeraj na sestanku Donalda Trumpa in njegove ekipe za trgovinsko politiko, finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom, ministrom za trgovino Wilburjem Rossom in ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem.

Vlada naj bi danes uradno objavila novico o novih uvoznih dajatvah in seznam kitajskih izdelkov, za katere bodo te veljale. Osredotočili naj bi se predvsem na tista področja, kjer želi Kitajska postati vodilna tehnološka sila. Urad trgovinskega predstavnika je že aprila objavil 45 strani dolg seznam z okoli 1.300 izdelki (na njem so med drugim takšne zanimivosti kot metalci plamenov in kasetniki),  ki bi jih lahko doletele 25-odstotne carine. Vendar sta se obe strani maja dogovorili, da zamrzneta nove ukrepe in proti ukrep ter začneta pogajanja, tako da je »minister Mnuchin oznanil premirje v trgovinski vojni«.

Deset dni kasneje ta znova plamti, nova grožnja iz ZDA pa prihaja v za Kitajsko neprijetnem obdobju, saj več kazalcev kaže na ohlajanje drugega največjega nacionalnega gospodarstva. Trump je v pogovoru za televizijo Fox News dejal, da bo  v prihodnjih tednih ostro prijel Peking: »Kitajska je lahko nekoliko vznemirjena zaradi trgovine, saj se lotevamo velikih posegov v trgovino.«
 

V odgovor 25-odstotne carine za uvoz 106 ameriških proizvodov


Odgovor bodo protiukrepi, saj so že aprila napovedali 25-odstotne carine za uvoz 106 ameriških proizvodov, vključno s sojo, avtomobili, kemikalijami in letali. Poleg tega so zagrozili, da bo ameriško stopnjevanje trgovinskih ukrepov pomenilo odpravo vseh do sedaj dogovorjenih zavez, kot je večji uvoz ameriških kmetijskih pridelkov, s čimer naj bi nekoliko zmanjšali svoj presežek v trgovanju z ZDA.    

Kitajski dnevnik China Daily je danes pozval, da bi se morale druge države združiti s Kitajsko v boju proti agresivnim trgovinskim politikam Trumpa. Države članice EU so včeraj v odgovor na ameriške uvozne dajatve za jeklo in aluminij  sprejele 25-odstotne carine na uvoz 2,8 milijarde evrov vrednega ameriškega blaga, med drugim na viski, arašidovo maslo, motorna kolesa znamke Harley Davidson in kavbojke znamke Levi's. 

Odzvala se je tudi Kanada in napovedala carine na ameriško blago v vrednosti 16,6 milijarde kanadskih dolarjev (10,8 milijarde evrov), podobno je ravnala tudi Mehika. Nekatere druge države –  Brazilija, Avstralija, Argentina in Južna Koreja, - so sprejele zahteve Washingtona same omejile količino izvoza jekla in aluminija v ZDA.

Komentarji: