Na meji z Italijo od srede brezplačno testiranje

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Na meji z Italijo bodo brezplačno izvajali testiranje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Na meji z Italijo bodo brezplačno izvajali testiranje. FOTO: Jure Eržen/Delo



20.00 Hrvaška uvaža bolnike

Hrvaška je pripravljena oskrbeti po deset bolnikov s covidom-19 iz Češke in Slovaške, je danes tvitnil hrvaški premier Andrej Plenković. V teh dveh državah se soočajo s preobremenjenostjo zdravstvenega sistema zaradi velikega števila covidnih bolnikov. Praga in Bratislava sta že zaprosili nekatere evropske države za pomoč. Plenković je danes potrdil, da se je pogovarjal s premierjema Češke in Slovaške, Andrejem Babišem in Igorjem Matovičem. 

Češka je danes poslala na zdravljenje na Poljsko 68-letno covidno bolnico kot prvo, ki se bo zdravila v tujini. Na prošnjo Češke na pomoč pri zdravljenju bolnikov s covidom-19, sta pozitivno odgovorili tudi Nemčija in Švica. V češki bolnišnicah je okoli 8500 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 1789 v resnem stanju in potrebujejo pomoč ventilatorja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prvih pet covidnih bolnikov je na zdravljenje na Poljsko in v Nemčijo konec prejšnjega tedna poslala Slovaška, so potrdili v soboto v Bratislavi.

18.30 IJS drugi na tekmovanju za razvoj rešitev za boj proti epidemiji

Ekipa Odseka za inteligentne sisteme Instituta Jožef Stefan (IJS) se je na mednarodnem tekmovanju Pandemic Response Challenge fundacije Xprize uvrstila na drugo mesto. Gre za tekmovanje, na katerem so razvijali računalniške modele, ki predvidevajo prenos okužb v lokalnem okolju in na podlagi tega predlagajo ukrepe za boj proti epidemiji. Zmagala je španska ekipa Valencia IA4COVID19, s katero si je ekipa IJS tudi razdelila nagrado v vrednosti pol milijona ameriških dolarjev, so sporočili z instituta.

Vodja slovenske ekipe Mitja Luštrek je pojasnil, da so v prvi fazi »s precej truda izdelali rešitev, ki je bila na interni lestvici nekaj časa celo na prvem mestu. To nas je motiviralo v drugi fazi, ki je bila pri ocenjevanju najbolj pomembna«. Po Luštrekovih besedah so uporabili metode večkriterijske optimizacije, ki jih razvijajo na odseku. Izdelali so tudi orodje za vizualizacijo programov protiukrepov in njihovih učinkov.

18.10 Orban in Babiš romata po cepiva v Izrael

Češki in madžarski premier, Andrej Babiš in Viktor Orban, bosta ta teden obiskala Izrael, kjer naj bi se seznanila tako s potekom cepljenja proti covidu-19 kot proizvodnji cepiva. Po napovedih naj bi se Babiš in Orban v četrtek sestala z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  Izrael je minuli teden dosegel dogovor z Avstrijo in Dansko glede raziskav in razvoja prihodnje generacije cepiv proti covidu-19. Po napovedih Babiša naj bi med obiskom govorili tudi o tem, da bi se temu pridružila še Češka.

17.25 Na meji z Italijo od srede brezplačno testiranje

Na meji z Italijo bodo od srede omogočili brezplačno testiranje na novi koronavirus za vse, ki po odloku o pogojih vstopa v Slovenijo spadajo med izjeme in lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu. Gre za čezmejne dnevne migrante, šolarje in dvolastnike, so sporočili na vladni spletni strani. Te izjeme lahko vstopajo v Slovenijo, če predložijo negativni rezultat PCR testa ali hitrega testa na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni od dneva odvzema brisa. 

Brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi bo potekalo v bližini mejnih prehodov, in sicer v Kulturnih domovih Škofije in Kobarid ter v zabojnikih oz. šotorih na mejnih prehodih Solkan, Fernetiči in Rateče. Izvajali ga bodo od ponedeljka do petka med 7. in 18. uro. Po tednu dni bodo urnik testiranja prilagodili potrebam oziroma izkazanemu interesu na posameznih točkah, so zapisali. Tisti, ki se bodo udeležili testiranja, naj s seboj prinesejo izpolnjeno izjavo v slovenskem in italijanskem jeziku. Ta je dostopna na vladnem spletišču, kjer so navedena tudi natančnejša navodila o izvajanju testiranja.

16.05 Cvetni prah povečuje možnost okužbe

Veliko cvetnega prahu v zraku povečuje možnost okužbe z novim koronavirusom. Stik s cvetnim prahom namreč oslabi protivirusni odziv sluznice dihal, pojasnjujejo znanstveniki. Dokaze za to povezavo jim dajejo podatki iz 31 držav, po katerih se je število okužb v primeru velike količine cvetnega prahu v ozračju povečalo. Mednarodna ekipa pod vodstvom znanstvenikov s tehniške univerze v Münchnu in tamkajšnjega raziskovalnega centra za zdravje in okolje je analizirala podatke o količinah cvetnega prahu in številu okužb z novim koronavirusom iz 130 regij v 31 državah na petih celinah. Pri tem je upoštevala tudi demografske dejavnike in okoljske razmere, vključno s temperaturo, vlago, gostoto prebivalstva in strogostjo veljavnih ukrepov za omejitev širjenja okužb. Svoje ugotovitve so objavili v strokovni reviji PNAS, ki jo izdaja Nacionalna akademija znanosti ZDA. Povsod, kjer se je obremenitev ozračja s cvetnim prahom povečala, se je štiri dni pozneje povečalo tudi število okužb z novim koronavirusom, so zapisali.

15. 30 Poklon žrtvam covida-19

Na ljubljanskih Žalah bo v nedeljo v Parku Mihe Potočnika žalna slovesnost, s katero se bo Slovenija poklonila vsem preminulim zaradi covidne bolezni ter izrekla sožalje in sočutje njihovim svojcem. Žalni nagovor bo imel v imenu države predsednik republike Borut Pahor. V nedeljo, 14. marca, bo minilo leto dni, odkar je covid-19 v Sloveniji zahteval prvo žrtev. Do ponedeljka je umrlo že 4163 bolnikov s covidom-19, med njimi večinoma starejši. Žarišča okužb so bili zlasti domovi za starejše, stanje pa se je začelo umirjati po začetku cepljenja proti covidu-19 konec decembra. Stanovalci v domovih so bili skupaj z zaposlenimi v njih in najbolj izpostavljenimi zdravstvenimi delavci namreč prvi na vrsti.

Do ponedeljka je umrlo že 4163 bolnikov s covidom-19. FOTO: Leon Vidic/Delo
Do ponedeljka je umrlo že 4163 bolnikov s covidom-19. FOTO: Leon Vidic/Delo


14.45 Estonija se zapira

Estonija bo še ta teden uvedla delno zaprtje države, saj se država sooča z velikim porastom števila novih okužb z novim koronavirusom, je danes napovedala estonska premierka Kaja Kallas. Glede na število prebivalcev država beleži drugo največjo rast novih okužb, takoj za Češko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po napovedih estonske premierke Kaje Kallas naj bi delno zaprtje države veljalo najmanj mesec dni. Ukrep je po njenih besedah potreben, saj je pandemija covida-19 ogrozila zdravstveni sistem v Estoniji. V Estoniji so v zadnjih 14 dneh potrdili 1337 primerov okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. V svetovnem merilu ima država z 1,3 milijona prebivalci tudi eno najvišjih stopenj smrtnosti.

14.21 Hojs bo najverjetneje predlagal zamik začetka policijske ure na 22. uro

O ukinitvi nočne omejitve gibanja v Sloveniji, torej policijske oziroma epidemiološke ure še ni govora, je povedal notranji minister Aleš Hojs. Bo pa verjetno predlagal, da se zamakne na 22. uro.

Ta omejitev v Sloveniji traja že 140 dni. Na ministrstvu po Hojsovih besedah razmišljajo, da bi razrahljali ta ukrep predvsem v posavski in jugovzhodni regiji, ki sta že v rumeni fazi, v kateri je predvidena odprava te omejitve. »A najprej nameravamo preveriti, kakšen vpliv bo imelo odprtje teras lokalov na okužbe,« je izjavil.

Bo pa najverjetneje predlagal, da se v vsakem primeru konec meseca ob premiku ure začetek omejitve gibanja v nočnem času zamakne na 22. uro.  Na ministrstvu razmišljajo tudi o možnosti odprave omejitve zbiranja na deset ljudi, ko bo država dosegla rumeno fazo, je dodal.

13.15 Na Hrvaškem objavili podrobnosti o evropskih covidnih potnih listih

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je predstavil videz evropskih potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki pa jih bodo uporabljali zgolj za zdravstvene namene, in ne pri prehodu meje. Pojasnil je, da so se načeloma dogovorili o informacijah, ki jih bo vsebovalo potrdilo, kot so ime in priimek cepljene osebe, vrsta uporabljenega cepiva, datum cepljenja in serijska številka cepiva. Podobne podatke že vpisujejo na kartončke, ki jih dobijo cepljeni.

Meni, da bodo potrebni najmanj trije meseci, da bi uveljavili potrdila, za katera se že uporablja izraz covidni potni listi. Ni še jasno, ali bodo potrdila v obliki »pametnih« kartic ali pa bodo to kartončki s QR-kodo, ki jo bo mogoče prebrati z mobilnim telefonom. 

12.00 Ob ponovnem zapiranju dejavnosti skromnejša rast zaposlovanja

Ustavljanje dejavnosti v prizadevanjih za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki so jih oktobra v različnem obsegu spet začele uvajati države EU, je prizadelo tudi trg dela. Rast zaposlovanja se je v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi s četrtletjem prej upočasnila na 0,4 odstotka, je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

V zadnjih treh mesecih leta 2020 je bilo po ocenah Eurostata v državah članicah EU zaposlenih 206 milijonov ljudi, kar je 3,5 milijona manj kot leto prej. V državah z evrom se je v tem času število zaposlenih zmanjšalo za 3,1 milijona na 157,9 milijona. Za celotno leto 2020 je Eurostat postregel s podatkom, da se je število zaposlenih v območju z evrom zmanjšalo za 1,6 odstotka in v celotni EU za 1,5 odstotka. Leto prej je imelo rast za 1,2 oziroma 1,0 odstotka.

10.33 Umrlo je še sedem obolelih s covidom-19

Po vladnih podatkih je včeraj v Sloveniji umrlo še sedem bolnikov s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 506 bolnikov, od tega na intenzivni negi 90. Odpustili so 63 ljudi. Sedemdnevno povprečje okužb za državo znaša 764.



10.08 Včeraj v Sloveniji evidentirali 740 novih okužb

Na območju Slovenije so včeraj potrdili še 740 okužb, je objavil sledilnik za covid-19. Opravili so zelo veliko testov: 4700 po metodi PCR in 47.918 hitrih antigenskih. Po oceni portala je bilo na območju države včeraj 10.602 aktivnih primerov okužb.



9.52 Razvijalci ruskega cepiva od Eme zahtevajo opravičilo zaradi negativnih komentarjev

Razvijalci ruskega cepiva proti covidu-19 sputnik V od vodje upravnega odbora Evropske agencije za zdravila (Ema) Christe Wirthumer-Hoche zahtevajo opravičilo zaradi njenih negativnih komentarjev o cepivu. Predstavnica Eme je v ponedeljek odsvetovala nacionalne odobritve cepiva v državah EU in to primerjala z rusko ruleto.

»Od predstavnice Eme Christe Wirthumer-Hoche zahtevamo javno opravičilo za njene negativne komentarje o neposrednih odobritvah sputnika V v posameznih državah EU. Ob njenih komentarjih se postavljajo resna vprašanja o morebitnem političnem vmešavanju v Emin pregled cepiva,« so zapisali na twitter računu ruskega cepiva.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


8.53 Ravnatelji mariborskih srednjih šol podprli kaznovane dijake

Aktiv ravnateljev podravskih srednjih šol in dijaških domov je na ponedeljkovem sestanku sprejel skupno izjavo glede kaznovanja dijakov na protestu 9. februarja v Mariboru, na katerem so zahtevali ponovno odprtje šol za izvajanje pouka v živo. Mariborski ravnatelji so podporo dijakom naslovili na ministrico za izobraževanje Simono Kustec.

Vodja aktiva ravnateljev srednjih šol in dijaških domov Podravja Herman Pušnik, ki je sicer ravnatelj mariborske prve gimnazije, je v izjavi zapisal, da aktiv podpira svobodo izražanja dijaškega mnenja in pričakuje ustrezno konstruktivno komunikacijo z dijaki. Ob tem opozarjajo na nesorazmerno sankcioniranje dijakov na protestih.

Mariborski ravnatelji srednjih šol so hkrati v pismu ministrici Kustečevi poudarili, da si tudi sami želijo vrnitev k pouku v šolo v celoti po modelu B ali A, seveda v skladu z epidemiološkimi razmerami in ob upoštevanju vseh potrebnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe. Aktiv ravnateljev podravskih srednjih šol je z izjavo seznanil tudi Zvezo srednjih šol in dijaških domov Slovenije ter Društvo Ravnatelj.

8.32  V ZDA prvič po več mesecih manj kot tisoč mrtvih zaradi covida-19 v enem dnevu

V ZDA so v ponedeljek po podatkih Univerze Johnsa Hopkins prvič po treh mesecih in pol potrdili manj kot tisoč smrti zaradi covida-19 v enem dnevu. V 24 urah je umrlo 749 covidnih bolnikov, na vrhuncu epidemije pa so 12. januarja v ZDA imeli 4473 smrti, povezanih z novim koronavirusom.

Nazadnje so v ZDA manj kot tisoč smrti zaradi covida-19 v enem dnevu potrdili 29. novembra lani, ko je umrlo 822 covidnih bolnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To kaže, da se v ZDA epidemija še naprej upočasnjuje. Število novih okužb in smrti zaradi covida-19 se je v ZDA tako znižalo na raven pred prazniki konec lanskega leta, ki so jih zaznamovala potovanja in druženja, kar je širjenje virusa spodbudilo.

8.08 Enoletne lekcije covida-19: Posledice so lahko dolgoročne

Ob začetku epidemije covida-19 pri nas se še ni točno vedelo, katere vse posledice pušča covid-19 pri tistem, ki ga preboli. Hitro pa se je pokazalo, da so posledice hudega poteka bolezni pri večini bolnikov težke, okrevanje traja mesece. A tudi lahek in zmeren potek covida-19 lahko pusti dolgoročne posledice, opozarja infektolog Janez Tomažič.

Bolnikom, ki imajo zelo hud potek covida-19, pusti bolezen posledice zlasti na pljučih, kar lahko privede do fibroze (brazgotinjenja pljuč), zamašitve žil v pljučih, prizadeti pa so lahko tudi številni drugi organi, je v pogovoru za STA pojasnil infektolog z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tomažič.

Bolniki, ki so kritično bolni in so se zdravili v enotah intenzivnega zdravljenja tudi več tednov, imajo prizadete številne organe in tkiva, zato je njihova rehabilitacija zelo naporna ter zahteva sodelovanje številnih strokovnjakov s področja interne medicine, psihiatrov, specialistov s področja somatske rehabilitacije itd., saj je okrevanje po bolezni zelo kompleksno in dolgotrajno. Bolnike premestijo oziroma jih družinski zdravniki napotijo v Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča ali pa v zdravilišča, saj ob odpustu iz bolnišnice, denimo, sploh ne morejo hoditi, pravi Tomažič.

V doslej največji raziskavi z najdaljšim trajanjem spremljanja zdravstvenega stanja bolnikov, ki so bili odpuščeni iz bolnišnice po prebolelem covidu-19, so ugotovili, da je po šestih mesecih po začetku bolezni večina bolnikov potrdila vsaj en prisoten simptom, zlasti izčrpanost, utrujenost ali mišično oslabelost, zasoplost, težave s spanjem in tesnobo ali depresijo.

Število spletnih nakupov z dostavo na dom se je med epidemijo močno povečalo. FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Število spletnih nakupov z dostavo na dom se je med epidemijo močno povečalo. FOTO: Andreas Gebert/Reuters


7.45 Spletno nakupovanje živil ostaja priljubljeno

Številni prebivalci so ob izbruhu covida-19 lani spomladi prvič preizkusili možnost spletnega nakupovanja živil in drugih osnovnih potrebščin. Trgovci opažajo, da tudi v drugem valu epidemije trend spletnega nakupovanja vztraja. V TZS pri tem poudarjajo pomen povezanosti klasične oziroma fizične trgovine s spletnim nakupovanjem.

»Usmeritev v digitalizacijo ter kombinacija spletne in fizične trgovine sta temelj nove realnosti,« so za STA ocenili v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). V prvem valu epidemije covida-19 se je okrepil trend rasti e-trgovine, ki smo mu sicer priča že zadnjih nekaj let. Epidemija pa je razvoj in transformacijo na tem področju še pospešila.

Zaradi epidemije namreč opažajo mnogo hitrejše uveljavljanje nakupovanja prek integracije več prodajno-nakupovalnih poti ter povečevanje obsega ponudbe na spletu. Poseben pomen ima, denimo, kombinacija obiska in ogledovanja v fizični trgovini ter kasnejšega spletnega nakupa.

Tudi v drugem valu epidemije nakupovanje po spletu ostaja pomemben prodajni kanal. »Trgovci z živili in osnovnimi življenjskimi potrebščinami ugotavljajo, da so potrošniki prepoznali prednosti spletnega nakupa, ki se kaže v hitrosti in priročnosti. Pomemben del potrošnikov, ki je po spletu nakupoval v prvem valu, se tega kanala poslužuje tudi v drugem valu oziroma se je pri nekaterih trgovcih z živili delež spletnih potrošnikov v drugem valu celo povečal,« so navedli na TZS.

Turistični sejem ITB v Berlinu so morali lani ob izbruhu pandemije odpovedati. Leta 2019 so na njem našteli 160.000 obiskovalcev. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Turistični sejem ITB v Berlinu so morali lani ob izbruhu pandemije odpovedati. Leta 2019 so na njem našteli 160.000 obiskovalcev. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters


7.11 Vrata odpira spletni turistični sejem ITB Berlin Now

Eden najpomembnejših globalnih turističnih sejmov ITB Berlin bo letos zaživel v povsem spletni različici in pod imenom ITB Berlin Now. V živo bo dogodek potekal od danes do petka, spletna platforma pa bo na voljo še do konca maja, razkrivajo na spletni strani dogodka. Slovenija se bo na novinarski konferenci predstavila v sredo.

»To je več kot nova normalnost. To je priložnost za nov učinek,« je pred spletnim dogodkom poudaril direktor sejma ITB Berlin David Ruetz.

Lani so bili organizatorji prisiljeni sejem pet dni pred njegovim začetkom odpovedati zaradi izbruha pandemije covida-19. Leto prej so v petih sejemskih dneh našteli 10.000 razstavljavcev in 160.000 obiskovalcev. Letos so, kot navaja nemška tiskovna agencija DPA, razvili alternativni koncept, s katerim lahko kot vodilni potovalni sejem partnerjem in strankam znova zagotovijo zanesljivo platformo za globalno mreženje, sklepanje poslov in vsebino.

6.34 Olimpijska bakla bo 25. marca na pot verjetno krenila brez gledalcev

Ta mesec bo na Japonskem na pot po deželi vzhajajočega sonca krenila olimpijska bakla, japonski dnevnik Yomiuri Shimbun pa piše, da bo slovesnost ob odhodu olimpijske bakle v Fukušimi potekala brez gledalcev. Vendar bo imela javnost možnost, da se štafete udeleži ob poti.

Olimpijska bakla bo pot začela 25. marca, organizatorji pa se bojijo prevelikega druženja množic, zato bodo bržčas odpovedali sprva dovoljenih 3000 olimpijskih navdušencev. Kot še poroča japonski dnevnik, organizatorji olimpijskih iger Tokio 2020, ki so jih zaradi koronavirusa morali preložiti za leto dni, novice za zdaj še niso potrdili.

Organizatorji iger so konec februarja objavili stroga pravila, ki jih bodo morali upoštevati vsi, ki si želijo ogledati olimpijski plamen, vključno s prepovedjo navijanja in z obveznim nošenjem maske.

image_alt
Prva olimpijska slovesnost brez gledalcev?


6.30 Koliko zaposlenih v šolstvu se bo cepilo, bo znano sredi tedna

Potem ko so bili v zadnjem letu dni v šoli le mesec in pol, se je v šolske klopi vrnila prva polovica dijakov od prvega do tretjega letnika. Prihodnji teden bodo spet na daljavo, v šolo pa bo prišla druga polovica, ki je ta teden doma. V šolah in vrtcih je ta teden sicer precej pomembnejša tema cepljenje zaposlenih, za zdaj kaže, da se jih bo cepila več kot polovica. Kljub temu je nekaj dvomov in strahu, sploh po tragičnih zapletih s cepivom v Avstriji.

image_alt
Tretji prvi šolski dan v srednjih šolah

Preberite še:

Komentarji: