Turško sodišče potrdilo dosmrtno kazen za aktivista

Sodišče je v ločenem postopku potrdilo tudi 18 let zapora za sedem drugih osumljencev zaradi pomoči pri poskusu strmoglavljenja vlade.
Fotografija: Osman Kavala, poslovnež, aktivist in kritik režima turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana – na fotografiji na arhivskem posnetku –, je v preiskovalnem priporu že od leta 2017. Obtožbe zanika. FOTO: Handout AFP
Odpri galerijo
Osman Kavala, poslovnež, aktivist in kritik režima turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana – na fotografiji na arhivskem posnetku –, je v preiskovalnem priporu že od leta 2017. Obtožbe zanika. FOTO: Handout AFP

Turško sodišče je danes potrdilo dosmrtno kazen brez možnosti pogojnega izpusta, ki je bila aprila izrečena Osmanu Kavali, poslovnežu, aktivistu in kritiku režima turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, zaradi poskusa strmoglavljenja vlade s financiranjem protivladnih protestov leta 2013 in za poskus državnega udara leta 2016.

image_alt
Turčija skuša prepovedati prokurdsko stranko HDP

Sodišče je v ločenem postopku potrdilo tudi 18 let zapora za sedem drugih osumljencev zaradi pomoči pri poskusu strmoglavljenja vlade, poročanje turške tiskovne agencije Anadolu povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev sodišča je sprožila proteste. FOTO: Umit Bektas/Reuters
Odločitev sodišča je sprožila proteste. FOTO: Umit Bektas/Reuters

Kavala je bil sprva obtožen financiranja vala protestov leta 2013, ki so po mnenju nekaterih analitikov pomenili začetek avtoritarne vladavine predsednika Erdoğana. Ta obtožnica se najprej ni obdržala.Sodišče ga je februarja 2020 izpustilo na prostost, a ga je policija nemudoma aretirala, še preden se je lahko vrnil domov. Tedaj je bil Kavala obtožen vpletenosti v neuspeli, toda krvavi poskus državnega udara leta 2016.

Sedaj so mu sodili tako zaradi vloge pri protestih leta 2013, kot za poskus državnega udara tri leta kasneje.

Primer je sprožil buren odziv mednarodne skupnosti in obsodbe Erdoğanovega režima. 64-letni Kavala, ki je v preiskovalnem priporu od leta 2017, obtožbe zanika. Obramba se sicer lahko še vedno pritoži na turško vrhovno sodišče.

Preberite še:

Komentarji: