Tusk Trumpa pozval, naj ceni svoje zaveznike

EU in zveza Nato pred vrhom zavezništva krepita sodelovanje.
Fotografija: Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk FOTO: AP/Geert Vanden Wijngaert
Odpri galerijo
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk FOTO: AP/Geert Vanden Wijngaert

Bruselj - Visoki predstavniki EU in zveze Nato so danes v Bruslju pred vrhom zavezništva podpisali izjavo o krepitvi sodelovanja med organizacijama. Ključni cilji so izboljšati mobilnost vojaških sil in opreme ter pripravljenost na kibernetske in hibridne napade ter okrepiti boj proti terorizmu in tihotapcem z migranti v Sredozemlju.

EU in Nato sta izjavo o krepitvi sodelovanja podpisala dan pred dvodnevnim vrhom zavezništva, ki bo potekal v senci čezatlantskih trenj zaradi trgovine, Irana in podnebja.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg sicer že vseskozi izpostavlja, da je varnostna vez med obema stranema Atlantika trdna kljub tem nesoglasjem. A na vrhu v sredo in četrtek je pričakovati nove kritike ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi preskromnih obrambnih proračunov evropskih zaveznic.

Današnja izjava je drugi dokument o sodelovanju, ki sta ga podpisali organizaciji. Prvo izjavo o sodelovanju so podpisali pred dvema letoma v Varšavi.

»Cilj je jasen - zaščititi državljane EU z vsemi razpoložljivimi sredstvi in za to ni boljšega partnerja od Nata,« je ob podpisu izjave danes v Bruslju poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je ob teh pozval ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj ceni Evropo, saj nima in ne bo imela boljše zaveznice. »Draga Amerika, ceni svoje zaveznike, saj jih konec koncev nimaš tako veliko,« je poudaril Tusk v neposrednem sporočilu Trumpu.



Evropa po Tuskovih besedah danes nameni za obrambo veliko več kot Rusija in toliko kot Kitajska. To je nedvomno naložba v skupno ameriško in evropsko obrambo in varnost, česar ni mogoče reči za ruske in kitajske obrambne investicije, je izpostavil.

Denar je pomemben, a prava solidarnost je še pomembnejša in Evropa je resnično solidarna z ZDA, je še izpostavil Tusk ter spomnil na pomoč po terorističnem napadu 11. septembra 2001 in na boj evropskih vojakov ob boku ameriških v Afganistanu.

Tusk je Trumpa pozval, naj se spomni na to ob srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Helsinkih. »Vedno je vredno vedeti, kdo je tvoj strateški prijatelj in kdo je tvoj strateški problem,« je predsednik Evropskega sveta sklenil svoje sporočilo Trumpu.

Komentarji: