Ukradli podatke več kot 14.000 oseb s hivom

Predstavniki oblasti so poskušali priti v stik s čim več osebami s seznama, a so jih našli le 900.
Fotografija: Nepooblaščen vstop v sistem so odkrili 22. januarja letos, ko je Farrera-Brochez še vedno dostopal do registra oseb, okuženih z virusom hiv. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Nepooblaščen vstop v sistem so odkrili 22. januarja letos, ko je Farrera-Brochez še vedno dostopal do registra oseb, okuženih z virusom hiv. FOTO: Shutterstock

V Singapurju so ukradli zaupne podatke več kot 14.000 oseb, okuženih z virusom hiv, in jih objavili na spletu. Več kot polovica med njimi je tujih državljanov. Preiskovalci za krajo sumijo 33-letnega Američana, čigar nekdanji partner je singapurski zdravnik. Mikhy Farrera-Brochez je domnevno ukradel podatke 5400 Singapurcev in 8800 tujcev. Na spletu so se med drugim pojavila imena pacientov, identifikacijske številke, kontaktne informacije, rezultati testa hiv in druge informacije, povezane z zdravjem pacientov.

Nepooblaščeni vstop v sistem so odkrili 22. januarja letos, ko je Farrera-Brochez še vedno dostopal do registra oseb s hivom – podatke je menda ukradel že leta 2016. »Opravičujemo se, ker je ena od oseb z dostopom do zaupnih zdravstvenih podatkov kršila zakon,« je včeraj dejal singapurski minister za zdravje Gam Kim Yong.

Predstavniki oblasti so sporočili, da so poskušali priti v stik s čim več prebivalci Singapurja in drugih oseb s seznama, a so jih našli le 900. Vzpostavili so posebno telefonsko linijo za vse, ki bi bili lahko prizadeti zaradi zlorabe podatkov. Sekretar na ministrstvu za zdravje Chan Heng Kee sumi, da je Farrera-Brochez zbežal v tujino, ne vedo pa, kje točno je. »Obstaja tveganje, da bi lahko še naprej zlorabljal podatke,« je opozoril Chan.

V Singapurju so ukradli podatke več kot 14.000 oseb s hivom. FOTO: Shutterstock
V Singapurju so ukradli podatke več kot 14.000 oseb s hivom. FOTO: Shutterstock


Tujci z virusom hiv do leta 2015 niso smeli obiskati države, niti kot turisti. Zdaj morajo vsi, ki hočejo ostati v Singapurju več kot 90 dni – čeprav zaradi službe – skozi podroben zdravniški pregled ter tako dokazati, da niso okuženi z virusom hiv. 

33-letni državljan ZDA, ki ga sumijo kraje podatkov, je živel v Singapurju od leta 2008. Pred dvema letoma so ga tam zaprli zaradi prevare in prekupčevanja s prepovedanimi drogami, lani so ga deportirali. Njegov nekdanji partner Ler Teck Siang je nekdanji vodja nacionalne enote za javno zdravje v Singapurju. In prav omenjeni je najverjetneje ponaredil Farrera-Brochezove podatke o statusu hiv, da bi ta lahko ostal v državi. Zdravnika sumijo, da je namesto partnerjeve testiral svojo kri. 

V uradni izjavi za javnost je minister za zdravje Gam Kim Yong za zlorabo podatkov okrivil prav Lera, poroča BBC. Nekdanjega vodjo urada so zaradi pomoči pri goljufiji v preteklosti sicer že obsodili na 24 mesecev zapora.

Gre za že drugo veliko krajo podatkov v Singapurju. Lani so na ta način oškodovali okrog 1,5 milijona Singapurcev, vključno s premierom Leejem Hsienom Loongom

Komentarji: