Ukrajina kot predvolilna strategija

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o dogajanju v Ukrajini in slovenskih odzivih nanj.
Fotografija: Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo

Pred tednom dni je Rusija napadla Ukrajino. »Spremljamo odpor Ukrajincev, odzive mednarodne skupnosti in vojno dogajanje,« je povzel Ali Žerdin. Delov komentator Janez Markeš meni, da Rusija nima osnovnih pogojev, da bi dobila vojno v Ukrajini. Ocenjuje, da Rusijo vojna stane med eno in petnajst milijard evrov dnevno, kar je zelo izčrpajoče za gospodarstvo.

Markeša sta presenetili zlasti dve stvari; da se begunce z vojnega območja prvič po dolgem času ponovno obravnava kot begunce, in da je premier Janez Janša ni podprl Putina. A Markeš meni, da gre predvsem za predvolilno strategijo in poudarja, da se dogajanje v Ukrajini pri nas uporablja za preusmerjanje pozornosti od notranjepolitičnega dogajanja, zlasti od prevzemanja RTVS. 

Žerdin je poudaril, da je nedoumljivo, da je nacionalna televizija o dogajanju v Ukrajini predvajala BBC, saj ima sama izjemne poznavalce razmer v Rusiji in Ukrajini. Prav tako je izpadel Studio City, kljub temu, da je že imel pripravljeno vsebino o Ukrajini. Markeš poudarja, da nacionalna televizija ni več javna, pač pa postaja zasebna strankarska televizija, ki je financirana z javnim denarjem. 

Markeša skrbi, da bo vojna zlorabljena za doktrino šoka in namesto v namesto v vlaganje v javno zdravstvo vodila v dodatno oboroževanje. »Rusija bo zgubila vojno, a vprašanje je, kaj bo po tem. Ne smemo pozabiti na demokracijo, solidarnost, zdravstvo, šolstvo in družbo kakršno si želimo,« je poudaril Markeš.

Preberite še:

Komentarji: