Umrl je dolgoletni župan Zagreba Milan Bandić

Župan Zagreba je bil 21 let. Umrl je zaradi srčne kapi.
Fotografija: Milan Bandić, župan Zagreba. FOTO: Goran Mehkek / CROPIX 
Odpri galerijo
Milan Bandić, župan Zagreba. FOTO: Goran Mehkek / CROPIX 

Ponoči je zaradi srčne kapi umrl zagrebški župan Milan Bandić. Slabo mu je postalo pozno v soboto zvečer, prepeljali so ga v zagrebško bolnišnico Sveti duh, kjer je umrl kljub naporom zdravnikov, da ga reanimirajo, poročajo hrvaški mediji.

»Z veliko žalostjo sporočamo meščankam in meščanom, sodelavcem, prijateljem, javnosti, da je nenadoma v 66 letu starosti zaradi srčne kapi umrl župan zagreba Milan Bandić,« so spročili iz občine. 

Dodali so, da je živel za svoje mesto, na čelu katerega je bil 21 let.

​Bandić je imel že dalj časa resne zdravstvene probleme. Junija lani so ga hospitalizirali, ker mu je postalo slabo, poročajo hrvaški mediji. Do volitev, ki bodo maja, bo Zagreb vodila namestnica župana, Jelena Pavičić Vukičević.

Izraze sožalja ob smrti Bandića, čigar županovanje so sicer zaznamovale številne afere, je izrekel tudi hrvaški politični vrh, med drugim premier Andrej Plenković, ki je izpostavil njegov prispevek Zagrebu. Premier Plenkovič je zapisal, da je po dveh desetletjih Bandić zapustil številne projekte, ki so prispevali k razvoju Zagreba in njegovi prepoznavnosti. Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je dejal, da je s svojim prepoznavnim slogom in delom pustil pečat na generacijah Zagrebčanov, poroča Hina.

Bandića se bomo spominjali kot politika z nespornim talentom za populizem, pa so sporočili iz njegove bivše stranke SDP in dodali, da njegov način upravljanja Zagreba danes odhaja v zgodovino.

Sožalje je izrekel tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Zagreb je bil pobrateno mesto Ljubljani. »Ljubljana in Zagreb sta sporazum o sodelovanju podpisala leta 2001 in od takrat smo uspešno sodelovali na različnih področjih in izmenjavali dobre prakse vodenja glavnih mest,« so spročili iz Mestne občine Ljubljana.


 

Populistični politik


Rodil se je 22. novembra 1955 v občini Grude v Bosni in Hercegovini, kjer je končal osnovno in srednjo šolo. Diplomiral je na Fakulteti za politične vede v Zagrebu. Od 1995. do 2000. je bil zagrebški mestni svetnik, leta 2000 je bil izvoljen za poslanca hrvaškega sabora.

Bandić je bil za zagrebškega župana izvoljen šestkrat. Bil je član Socialdemokratske stranke, iz katere pa so ga leta 2009 izključili, potem ko je na predsedniških volitvah leta 2009 vložil svojo kandidaturo proti kandidatu SDP Ivu Josipoviću. Leta 2017 je ustanovil svojo stranko Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti.
Prvič je bil izvoljen leta 2000 na seji skupščine mesta Zagreb, funkcijo pa je začel opravljati 2. junija 2000. Ponovno je bil izvoljen junija 2001.

Aprila 2002 je bil izvoljen za namestnika župana, tretjič je postal zagrebški župan junija 2005, na neposrednih volitvah 31. maja 2009 pa je bil za župana izvoljen četrtič.

Junija 2013 je kot neodvisni kandidat na volitvah zmagal še petič. Kot kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti je bil junija 2017 v drugem krogu volitev šestič izvoljen za župana. Bil je poročen, imel je hčer, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška prestolnica se je v času njegovega županovanja temeljito modernizirala, posodobil je javni promet, med drugim vpeljal številne gradbene projekte. Vendar pa je bil Bandić tudi kontroverzen župan, njegovo županovanje so zaznamovale številne afere. Proti njemu je bilo vloženih okoli 250 kazenskih ovadb, vendar pa ga sodišče ni nikoli obsodilo.

Bandić je bil oktobra 2014 skupaj z več sodelavci aretiran zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, od nezakonitega favoriziranja in zaposlovanja, sistema zbiranja odpadkov, uporabe službenih avtomobilov v zasebne namene in ponarejanja dokumentov. Primer je postal znan kot afera Agram.

Po mesecu pridržanja so ga izpustili iz zapora ob plačilu varščine. Zaradi vplivanja na priče so mu odredili pripor in ga po odločitvi ustavnega sodišča ponovno izpustili, poroča Hina. Sedem točk obtožnice v aferi Agram je sodišče potrdilo leta 2018.

Sodili so mu tudi v aferi Štandovi, na sodišču pa se je pojavljal tudi kot priča v številnih sodnih postopkih proti njegovim najbližjim sodelavcem, med drugim v aferah Bundekfest, Čistoča in Krašograd. V večini teh afer je sojenje potekalo zaradi domnevnih nezakonitosti pri porabi mestnega denarja in v zvezi z nepremičninami, sojenja pa še potekajo ali pa se pričakuje pravnomočna odločba vrhovnega sodišča, poroča Hina.

Bandić je bil populistični politik, ki je žalil politične nasprotnike, grozil novinarjem, preziral ženske, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Leta 2008 je ultradesničarskega rock pevca Thompsona povabil na nastop na osrednjem trgu v Zagrebu. Tik pred izbruhom pandemije je lani 20.000 državljanov protestiralo proti njegovi vladavini.

Njegova klientelistična mreža, ki naj bi segala v najvišje politične kroge, sodstvo in policijo, je veljala za legendarno, poroča dpa. Sam je nekoč v polemiki z namestnikom ministra za notranje zadeve dejal: »V policiji imam več prijateljev kot vi. Ne bom vam dovolil, da me preiskujete.«