Upanje za tajske dečke: bodo lahko iz jame odšli peš?

Če bo dež prenehal za dovolj dolgo,bodo lahko dečke in trenerja pospremili iz jame peš. Če te možnosti ne bo, bodo lahko ostali v jami še mesece.
Fotografija: Svojci v jami ujetih dečkov upajo na srečen razplet. FOTO: Ye Aung Thu/AFP
Odpri galerijo
Svojci v jami ujetih dečkov upajo na srečen razplet. FOTO: Ye Aung Thu/AFP

Reševanje tajskih dečkov in njihovega trenerja, ki so od 23. junija ujeti v jami Tam Luang na severu Tajske, je izjemno zahtevno in bi lahko trajalo do več tednov, celo mesecev. »Borili smo se s časom, preden smo jih našli,« je v torek na novinarski konferenci dejal guverner province Čiang Raj Narongsak Osotthanakorn, »zdaj se borimo z vodo«.



Če bo nehalo deževati za dlje časa, bo možnost, da dvanajst dečkov skupaj s trenerjem jamo zapusti peš ali s čolnom, namesto da bi se potapljali. Če bi se gladina vode znižala in bi jim uspelo iz jame izčrpati dovolj vode, bi to omogočilo, da bi se lahko skupina po isti poti, kot je v jamo prišla, iz nje tudi vrnila, in sicer še preden bi regijo zajelo močno deževje.



Potovanje od vhoda jame do lokacije, kjer je ujeta skupina dečkov z njihovim trenerjem, bi skupaj trajalo enajst ur: šest ur, da bi prišli do njih, in pet ur, da bi prišli iz jame.

V jamo so napeljali telefonsko linijo, tako da se lahko dečki pogovarjajo s svojimi bližnjimi. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP
V jamo so napeljali telefonsko linijo, tako da se lahko dečki pogovarjajo s svojimi bližnjimi. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP


Pred tem se je govorilo o treh možnostih reševanja ujete skupine. Ena od njih je, da otroke spravijo v vodo in se v družbi potapljačev odpravijo proti izhodu jame. Ker pa je zaradi monsuna večji del jam poplavilo, bi bili ozki prehodi težka preizkušnja tudi za izkušene potapljače, kaj šele za oslabele in neizkušene, kakršni so dečki, stari od enajst do šestnajst let. Vsi dečki niti ne znajo plavati, vse pa bi morali naučiti osnov potapljanja, če bi jih iz jame rešili na ta način, piše BBC. Zaradi naštetega številni opozarjajo, da bi bil ta način lahko izjemno nevaren tako za najstnike kot za reševalce.

Reševalci so v ponedeljek prvič prišli do dečkov, starih od 11 do 16 let, in njihovega 25-letnega nogometnega trenerja, ki so v jami ujeti od 23. junija. FOTO: AP
Reševalci so v ponedeljek prvič prišli do dečkov, starih od 11 do 16 let, in njihovega 25-letnega nogometnega trenerja, ki so v jami ujeti od 23. junija. FOTO: AP


Poleg možnosti, da dečke naučijo potapljaških osnov, so omenjali še drugi dve rešitvi. Ena od najvarnejših naj bi bila, da bi otroke še nekaj mesecev pustili na polici, kamor so se umaknili pred naraščajočo vodo, dokler se vreme ne bi umirilo in se voda umaknila. Vendar se je monsunsko vreme šele začelo, številni opozarjajo, da bi se gladina lahko še dvigala in bi lahko začelo primanjkovati svežega zraka. Kot tretja možnost se omenja tudi morebiten tretji vhod v jamo oziroma da bi v jamo izvrtali luknjo in tako prišli do ujete skupine.

Komentarji: