Ura za Zemljo: Luči smo za eno uro ugasnili tudi v Sloveniji

V Sloveniji se je lani tej akciji pridružilo več kot 20 mest, številna pa so sodelovala tudi letos.
Fotografija: Spomenik Garuda Wisnu Kencana v Indoneziji. FOTO: Johannes Christo/Reuters
Odpri galerijo
Spomenik Garuda Wisnu Kencana v Indoneziji. FOTO: Johannes Christo/Reuters

Po svetu na znamenitostih in po domovih ob globalni prostovoljski pobudi Ura za Zemljo ugašajo luči. Med prvimi so to storili v avstralskem Sydneyju, kjer sta se v temo zavila tamkajšnja opera in znameniti most v pristanišču. Sledila so azijska velemesta. Letošnjo akcijo Svetovni sklad za naravo (WWF) sicer posveča problematiki plastike.

Vodja WWF Avstralije Dermot O'Gorman je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da je to največje globalno gibanje na svetu, katerega namen je, da ljudje ukrepajo proti podnebnim spremembam. »Gre za to, da posamezniki ukrepajo sami, a obenem skupaj z več sto milijoni ljudi po svetu pokažejo, da moramo zaščititi naš planet in se ne boriti zgolj proti podnebnim spremembam,« je poudaril.

Letošnjo akcijo spremlja slogan Odreši se plastike, izberi naravo. WWF poziva vlade sveta, naj sprejmejo globalni pravno zavezujoč sporazum, ki bi preprečil dušenje morij s plastiko. Prav tako organizacija spodbuja ljudi, da v vsakodnevnem življenju sprejemajo odločitve, ki imajo pozitivne posledice za planet.

Ura za Zemljo se je kot simbolični dogodek ugašanja luči začela prav v Sydneyju leta 2007, letos pa se akciji pridružuje več kot 180 držav in ozemelj. Avstralskim in novozelandskim mestom so sledila velemesta v Aziji.

Luči je ugasnil tudi hotel Kazahstan v Almaty. FOTO: Pavel Mikheyev/Reuters
Luči je ugasnil tudi hotel Kazahstan v Almaty. FOTO: Pavel Mikheyev/Reuters


Luči so se tako ugasnile v pristanišču Victoria v Hongkongu, v temo se je npr. zavil luksuzni hotel Marina Bay Sands v Singapurju, sestavljen iz treh medsebojno povezanih nebotičnikov, v Seulu so ugasnili osvetlitev zgodovinskega utrjenega obzidja, v New Delhiju slavoloka India Gate in v Mumbaju zgodovinskega kolodvora Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, v Pekingu olimpijskih stolpov in v Šanghaju stolpa Oriental Pearl. V temi so bile za pol ure tudi nekatere znamenite stavbe na Arabskem polotoku, kot je dubajski Burj Kalifa.

V Sloveniji se je lani tej akciji pridružilo več kot 20 mest, številna pa so sodelovala tudi letos. Iz Mestne občine Ljubljana so tako sporočili, da so za eno uro zatemnili zunanjo osvetljavo več objektov, med njimi so Ljubljanski grad, obzidje Križank in Plečnikove arkade na osrednji Ljubljanski tržnici.

Komentarji: