Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Uslužbenec ZDA na Kitajskem zaradi zvoka utrpel poškodbe možganov

Zunanje ministrstvo ZDA je svoje osebje na Kitajskem opozorilo na kakršne koli nenavadne zvoke.
Uslužbenec, ki je utrpel poškodbe, naj bi delal na ameriškem konzulatu v Guangzhouju. FOTO: AP
Uslužbenec, ki je utrpel poškodbe, naj bi delal na ameriškem konzulatu v Guangzhouju. FOTO: AP
T. V., STA
23. 5. 2018 | 15:23
23. 5. 2018 | 15:35
2:25
Peking – Potem ko je eden izmed ameriških uradnikov na Kitajskem zaradi »neobičajnega« zvoka utrpel lažjo poškodbo možganov, je zunanje ministrstvo svoje uslužbence na Kitajskem opozorilo, naj bodo pozorni na nenavadne zvoke ali težave z vidom.

Omenjeni uslužbenec, ki je deloval v mestu Guangzhou, je med koncem leta 2017 in aprilom letos doživel »različne fizične simptome«, je pojasnila tiskovna predstavnica ameriškega veleposlaništva na Kitajskem Jinnie Lee. V zadnjem času je poročal o »nežnih in nerazločnih, a neobičajnih občutkih zvoka in pritiska«, je veleposlaništvo zapisalo v opozorilu. Uslužbenca so poslali v domovino na preiskave, kjer so 18. maja ugotovili, da je utrpel lažjo poškodbo možgano.

Za zdaj niso ugotovili vzroka, prav tako pa ne vedo, ali je podobne poškodbe utrpel še kdo drug. »State Department ta incident obravnava zelo resno in skuša določiti njegov vzrok in vpliv,« je dodala Leejeva. Kot je še povedala, je tudi Kitajska zagotovila, da preiskujejo incident in da bodo sprejeli ustrezne ukrepe.


Na Kubi težave imelo 24 ameriških diplomatov


Dogodek spominja na težave s sluhom ameriških in kanadskih diplomatov na Kubi, ki so se okoli novembra 2016 začeli pritoževati zaradi čudnih težav, vključno z vrtoglavico, slabostjo in težavami s sluhom. Washington je sprva govoril o »zvočnih napadih«, ki so povzročili izgubo sluha, glavobole ter kognitivne težave. Odkrili so tudi možganske poškodbe. Težave je po navedbah ZDA v Havani utrpelo 24 ameriških diplomatov in njihovih družinskih članov. Kanada je sporočila, da je imelo težave 10 ljudi.

Obe državi sta umaknili določeno število svojega diplomatskega osebja s Kube, ZDA pa so iz države izgnale 15 kubanskih diplomatov. Po poročanju ameriških medijev ameriški FBI ni zbral dovolj dokazov, da bi lahko potrdili uporabo »zvočnega orožja« na Kubi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine