Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V 95. letu je umrl priznani fotograf Robert Frank

S svojimi surovimi dokumentarnimi posnetki se je uvrstil med največje fotografe 20. stoletja.
Robert Frank. FOTO: splet
Robert Frank. FOTO: splet
STA
10. 9. 2019 | 17:16
10. 9. 2019 | 17:16
1:58
Robert Frank se je 9. novembra 1924 rodil v švicarskem Zürichu, bil pa je potomec nemških Judov. Fotografija ga je pritegnila pri 12 letih, od 16 leta dalje pa se je te umetnosti učil kot asistent fotografov v Zürichu in Baslu. Umrl je v svojem 95. letu, po pisanju New York Timesa pa se je Frank s svojimi surovimi dokumentarnimi posnetki uvrstil med največje fotografe 20. stoletja.

Po drugi svetovni vojni se je Frank preselil v ZDA, kjer je sprva deloval kot modni fotograf in fotoreporter za revije, kot so Fortune, Life, Look in Harper's Bazaar, a se je na neki točki naveličal romantike. Podal se je na ulice in začel beležiti utrinke iz vsakdanjega življenja.

Zaslovel je s knjigo The Americans, ki je izšla leta 1958 v Franciji. V njej je objavil fotografije, ki jih je posnel na seriji potovanj po ZDA z družino in po pisanju AFP predstavil brezkompromisen pogled na ameriško družbo, hkrati pa ustvaril delo, ki je izjemno zaznamovalo tedaj uveljavljeno razumevanje novinarske fotografije.

S svojim delom je Frank pomembno vplival tudi na mnoge pisce beatniške generacije, kot sta Allen Ginsberg in Jack Kerouac. Kerouac je v predgovoru ameriške izdaje dela The Americans zapisal, da je Frank »izcuzal žalostno ameriško pesem« in jo prenesel v fotografijo.

V 60-tih letih se je Frank začel ukvarjati tudi s filmom in v karieri posnel več kot 20 kratkih filmov. Nazadnje lanski kratki dokumentarec z naslovom Harry Smith at the Breslin Hotel.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine