V Avstriji in Nemčiji ogromno težav zaradi velike količine snega

V nedeljo so v Avstriji na smučiščih umrle štiri osebe, med njimi tudi Slovenec. Našli tudi trupli dveh pohodnikov.
Fotografija: Sufferloh, Nemčija FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sufferloh, Nemčija FOTO: Reuters

Zaradi obilnega sneženja je na nekaterih avstrijskih smučiščih, med temi v mestu Leogang in Obertauern, ujetih na tisoče smučarjev. V nedeljo je bila cestna povezava do Obertauerna prekinjena zaradi snežnega plazu.



Zaradi velike količine snega so tako v goratem predelu Avstrije kot Nemčije izdali opozorilo zaradi nevarnosti snežnih plazov. Pohodnikom odsvetujejo odprave v gore, saj poleg plazov grozijo še padajoče veje in drevesa, ki se lomijo pod težo snega. Na Bavarskem je v zadnjih dneh ponekod padlo več kot en meter snega, danes so številne šole ostale zaprte. Na avstrijskem Štajerskem je zaradi snega od sveta odrezanih okoli 2000 ljudi.

Toliko snega je bilo v soboto v avstrijskem Salzburgu. FOTO: Franz Neumayr/AFP
Toliko snega je bilo v soboto v avstrijskem Salzburgu. FOTO: Franz Neumayr/AFP


Na Tirolskem, kjer je ponekod v gorah snežna odeja debelejša od treh metrov, so razmere najbolj kritične v zadnjih desetletjih in bi lahko konec tedna razglasili najvišjo, peto stopnjo nevarnosti snežnih plazov. Sklicali so krizni štab, saj se utegne sprožiti več srednjih in večjih snežnih plazov, v pripravljenosti je tudi več helikopterjev in vojaki alpinisti.

Snežna odeja v bližini Münchna FOTO: Reuters
Snežna odeja v bližini Münchna FOTO: Reuters




V barvarskih Alpah v bližini meje z Avstrijo je v soboto pod plazom umrla 20-letna smučarka, v avstrijskih gorah pa so v nedeljo umrle štiri osebe, navaja televizija ORF. Dva Nemca, stara 26 in 32 let, sta umrla pod plazom v gorah Bregenzerwald, 24-letna Švicarka pa je med deskanjem v Gargellenu padla v globel in pristala v globokem snegu, iz katerega so jo izkopali njeni prijatelji, vendar je bilo zanjo prepozno. Med žrtvami je tudi 35-letni slovenski smučar, ki je v avstrijskem smučarskem središču Zauchensee padel po delu proge, ki je namenjen smučanju po celcu.


 

Našli trupli dveh pohodnikov, dva še iščejo


Potem ko so na Solnograškem od sobote pogrešali dva planinca, ki se nista vrnila s pohoda v gorovju Tennengebirge, so reševalci danes našli trupli 28-letnika in njegove 23-letne partnerke. Pohodnika je očitno presenetil snežni plaz, njuni trupli sta bili pokopani pod dvema metroma in med seboj oddaljeni približno 20 metrov. V Spodnji Avstriji je sicer danes stekla reševalna akcija še za dvema pohodnikoma, ki ju pogrešajo od sobote.


 

V prihodnjih dneh nova pošiljka


Po napovedih avstrijskih vremenoslovcev bo v severnih in osrednjih Alpah močno snežilo tudi v prihodnjih dneh, padavine pa bo spremljal močan veter s hitrostjo do 90 kilometrov na uro. Možna so tudi snežna neurja. Na ponekod od enega pa celo do dveh metrov visoko snežno odejo bo padlo še vsaj nekaj deset centimetrov, morda tudi en meter, napovedujejo na vremenskem portalu Severe Weather.

Penzberg, Nemčija FOTO: Reuters
Penzberg, Nemčija FOTO: Reuters


Sneženje se znova obeta tudi Grčiji, težave zaradi snega in mraza imajo tudi na jugu Italije.

Zasnežilo je tudi nekatere grške otoke:

Komentarji: