V BiH se je vrnila prva skupina zajetih borcev Isisa

Državljane Bosne in Hercegovine, ki so se borili na strani samooklicane Islamske države, so takoj po pristanku v Sarajevu odpeljali v zapor.
Fotografija: Po padcu takoimenovane Islamske države so koalicijske sile v iraku in Siriji zajele veliko število civilistov, med njimi je precej tudi tujih državljanov, ki jih postopoma želijo vrniti domov. Foto Bulent Kilic Afp
Odpri galerijo
Po padcu takoimenovane Islamske države so koalicijske sile v iraku in Siriji zajele veliko število civilistov, med njimi je precej tudi tujih državljanov, ki jih postopoma želijo vrniti domov. Foto Bulent Kilic Afp

Prva skupina zajetih bosansko-hercegovskih pripadnikov skrajne skupine ISIS, ki so se borili v Iraku in Siriji, se je danes vrnila v Sarajevo. Točno število državljanov BiH, ki so se vrnili z bojišč, ni znano, neuradno pa mediji poročajo o 24 osebah. Moške člane družin so takoj pospremili v zapor. Oblasti v BiH zdaj čaka mukotrpen proces identifikacije, varnostnih preverjanj in deradikalizacije teh ljudi.

Moški, ženske in otroci z državljanstvom Bosne in Hercegovine, ki so jih po padcu samooklicane Islamske države člani koalicije pod vodstvom ameriških varnostnih sil zajeli na ozemlju Iraka in Sirije, so se včeraj z letalom vrnili v Sarajevo, poročajo mediji v BiH.

Vsi moški so bili nemudoma po pristanku aretirani, tožilci, policija in obveščevalne službe bodo preverile njihovo vlogo na tujih bojiščih. Zajeti polnoletni moški so osumljeni kaznivih dejanj terorizma, povezovanja v teroristične skupine ter nezakonitega oblikovanja in pridruževanja paravojaškim in para policijskim skupinam.

Otrokom in ženskam bodo po zdravstvenih pregledih preverili identiteto in opravili varnostna preverjanja. Nameščeni bodo v azilnem centru v Delijašu, v bližini Sarajeva. Po njihovem odhodu domov pa postopek deradikalizacije žensk in otrok ne bo končan, sodišča pa čakajo predvidoma zapleteni sodni postopki zoper borce Isisa.

Njihova izročitev je v skladu z načrti ZDA, ki evropske države pozivajo, naj sprejmejo svoje državljane, ki so po porazu skrajne skupine ISIS ostali ujeti v taboriščih pod nadzorom kurdskih borcev v Siriji.

Po podatkih varnostnih organov BiH je tam še okoli 260 državljanov BiH, med njimi okoli sto moških, ki naj bi se borili v vrstah Isisa, 49 se jih je že vrnilo v domovino, od katerih so jih 24 obsodili na zaporne kazni od enega do štirih let zapora.

Komentarji: