V BiH z droni iščejo nevarnega večkratnega morilca

V Sarajevu so sprejeli dodatne varnostne ukrepe, pri čemer so posebno pozornost namenili zaščiti šol in vrtcev.
Fotografija: Notranje ministrstvo Republike srbske je Gačića v evidencah označilo za izredno nevarnega. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp
Odpri galerijo
Notranje ministrstvo Republike srbske je Gačića v evidencah označilo za izredno nevarnega. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp

Policija v BiH je sprožila obsežno iskalno akcijo za večkratnim morilcem Edinom Gačićem, ki je osumljen uboja policista, so danes sporočili predstavniki oblasti kantona Sarajevo in lokalne policije. V Sarajevu so sprejeli dodatne varnostne ukrepe, osumljenca pa iščejo tudi s helikopterjem in brezpilotnimi letalniki.

V bližini Tarčina, kakih 30 kilometrov južno od Sarajeva, so v soboto zvečer našli ustreljenega policista Mahirja Begića, ki je varoval poligon za usposabljanje policistov. Našel ga je sodelavec, ki ga je prišel zamenjat. Predsednik vlade kantona Sarajevo Edin Forto je po izredni seji vlade danes sporočil, da so vpoklicali vse razpoložljive sile v kantonu. V izjavi za medije je Gačića označil kot človeka, »ki je nor in je na prostosti«.Za pomoč so zaprosili tudi druge policijske agencije, da bi našli in prijeli osumljenega. V akciji sodeluje tudi obveščevalno-varnostna agencija BiH, je potrdil notranji minister kantona Admir Katica. Forto je potrdil je, da so v Sarajevu sprejeli dodatne varnostne ukrepe, pri čemer so posebno pozornost namenili zaščiti šol in vrtcev. Zakaj so prav ta poslopja pod posebno zaščito, ni pojasnil. V Sarajevu prav zdaj poteka zimski Evropski olimpijski festival mladih, ki se ga udeležuje več kot 1500 udeležencev iz 46 držav.

Notranje ministrstvo Republike srbske je Gačića v evidencah označilo za izredno nevarnega. Prvi zločin naj bi storil avgusta 1998, ko je ubil bivšega soborca iz odreda El mudžahid. Zato je bil leta 1999 obsojen na 14 let zapora. Ko je imel v avgustu 2002 prost izhod ob koncu tedna, je v Zenici z dvema streloma iz pištole ubil svojo mamo.

Po tem zločinu je bil obsojen na enotno kazen 20 let zapora, ki jo je prestajal v Zenici in Bihaću. Kot navaja insajder.in, se je Gačić, ko je leta 2017 spet prišel na prostost, prijavil v Banjaluki, kjer se je rodil. Gačić naj bi po odhodu iz zapora nekaj mesecev dejansko živel v Banjaluki, nato pa prodal polovico družinske hiše v naselju Novoselija in se odselil v Konjic. Osumljen je, da je tam pred šestimi dnevi ubil trgovca Sauda Sultanića, od takrat pa je na begu, poroča Tanjug.

Komentarji: