V britanskem videu o boljši prihodnosti njihovega kmetijstva fotografija kmetije iz Slovenije

Video so že umaknili, ministrstvo pa je od agencije, ki ga je pripravila, zahtevalo, naj zamenja fotografije.
Fotografija: Slovenska kmetija v britanskem promocijskem videu. FOTO: Britansko ministrstvo za okolje
Odpri galerijo
Slovenska kmetija v britanskem promocijskem videu. FOTO: Britansko ministrstvo za okolje

Britansko ministrstvo za okolje je pripravilo video o boljši prihodnosti za britansko kmetijstvo po izstopu Otoka iz EU, pri čemer pa so uporabili fotografiji iz Slovenije in Nemčije. 12. septembra so posnetek poslali v javnost, vendar je hitro završalo zaradi napake, ki se je pripetila agenciji, pristojni za pripravo posnetka.

V videu, objavljenem 12. septembra na Youtubu, predstavljajo zakon o kmetijstvu, ki bo začel veljati, ko bo Velika Britanija zapustila evropsko skupno kmetijsko politiko. Zakon so opisali kot »zgodovinski trenutek, ko bomo zapustili EU in se odpravili proti svetlejši prihodnosti za kmetijstvo«.

Med drugim kmetom obljubljajo manj birokracije in pri tem prikazujejo idilične podobe britanskega kmetijstva. Oziroma vsaj naj bi prikazovali omenjeno, saj je ena od fotografij iz Slovenije, na njej sta kmet in kmetijski inšpektor v hlevu. 


»Če prikazujemo prihodnost britanskega kmetijstva, moramo prikazati naše kmetije, ne pa nemških ali slovenskih«


Napovedujejo tudi subvencije za prispevek kmetov k boljši kakovosti zraka in vode, pri čemer pa je fotografija polja v Nemčiji. Pri nobeni od fotografij, vzetih iz spletnih galerij, ni zapisano, kje je bila posneta, navajajo britanski mediji.

Podpredsednik britanskega združenja kmetov Stuart Roberts je bil na twitterju kritičen do ministrstva. »Če prikazujemo prihodnost britanske kmetijske politike, moramo uporabljati britanske kmetije, ne pa nemških ali slovenskih,« je zapisal. Dodal je, da so britanske kmetije med najboljšimi v Evropi.

Video so po objavah v medijih umaknili. »Od agencije, pristojne za pripravo videa, smo zahtevali zamenjavo relevantnih fotografij, poleg tega pa mora biti jasno, da v prihodnosti pričakujemo višje standarde,« so ob tem zapisali na ministrstvu.

Komentarji: