V Franciji življenje izgubili trije žandarji, storilca našli mrtvega

Na žandarje je nekaj po polnoči streljal 48-letnik, medtem ko so ti reševali žensko.
Fotografija: Na francoskem notranjem ministrstvu so potrdili, da so se žandarji odzvali na prijavo nasilja nad žensko. Tisti, ki so izgubili življenje, so bili stari 21, 37 in 45 let. FOTO: Olivier Chassignole/AFP
Odpri galerijo
Na francoskem notranjem ministrstvu so potrdili, da so se žandarji odzvali na prijavo nasilja nad žensko. Tisti, ki so izgubili življenje, so bili stari 21, 37 in 45 let. FOTO: Olivier Chassignole/AFP

V incidentu blizu kraja Saint-Just v departmaju Puy-de-Dôme v osrednji Franciji so življenje izgubili trije žandarji, eden je pa ranjen, poroča mednarodni tisk. Kot poroča AFP, ki se sklicuje na urad tožilstva, je imel dogodek zasebno ozadje. Žandarji so se odzvali na klic zaradi domačega nasilja.

To je po poročanju Reutersa potrdil tudi župan Saint-Justa François Chautard. Na žandarje je nekaj po polnoči streljal 48-letnik, medtem ko so ti reševali žensko, ki se je zatekla na streho. Storilec je v objektu podtaknil tudi ogenj, tako da so morali intervenirati še gasilci. Po poročanju portala Le Figaro je objekt popolnoma uničen. 

Helikopter žandarjev nad krajem Saint-Just. FOTO: Olivier Chassignole/AFP
Helikopter žandarjev nad krajem Saint-Just. FOTO: Olivier Chassignole/AFP


Sprva je tisk poročal, da še ni znano, ali je storilec ostal v njem ali mu je uspelo pobegniti. Zatem je AFP poročala, da mu je uspelo pobegniti, po najnovejših podatkih so ga našli mrtvega. To je potrdil francoski notranji minister Gerald Darmanin, ki pa ni navedel, kako je storilec umrl. 

Žensko so rešili. Storilec je bil sicer oblastem pred incidentom znan zaradi zapletov, ki so se nanašali na skrbništvo nad otrokom. Žandarji, ki so izgubili življenje, so bili stari 21, 37 in 45 let. Sožalje njihovim družinam sta izrazila tako Darmanin kot predsednik države Emmanuel Macron.



FOTO: Olivier Chassignole/AFP
FOTO: Olivier Chassignole/AFP


Minister je nato obiskal kraj dogodka, kjer je dejal, da je to eden najbolj tragičnih dogodkov v zgodovini francoskih žandarjev, ki na podeželju pogosto skrbijo za varnost in spoštovanje zakonov.

Namestnica notranjega ministra Marlene Schiappa je za televizijo BFM povedala, da je ženska poklicala policijo in jim povedala, da je ogrožena. Dodala je, da se zdi, da je bil njen soprog že prej nasilen. Žensko in njenega otroka so varno rešili.

Z izjemo terorističnih napadov so streljanja na policiste v Franciji dokaj redka. Maja je nek moški v regiji Gironde iz svoje hiše streljal na policiste in enega ranil. Ko je hotel znova streljati, so ga policisti ubili, poroča AFP.

So pa policisti zadnja leta vse pogosteje tarče nasilja, ko skušajo izpolniti Macronove obljube o zmanjšanju kriminala. Darmanin je danes dejal, da je bilo letos v Franciji med opravljanjem dela ubitih enajst policistov.

Komentarji: