Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Iranu tesna tekma med reformisti in konservativci

Prebivalci Irana ne verjamejo, da lahko volitve prinesejo spremembe, češ da med kandidati ni bistvenih razlik.
Iranka na volišču. FOTO: Raheb Homavandi/Afp
Iranka na volišču. FOTO: Raheb Homavandi/Afp
STA
29. 6. 2024 | 09:52
29. 6. 2024 | 11:08
2:19

Prvi rezultati predsedniških volitev v Iranu, ki jih je danes objavilo notranje ministrstvo, kažejo na tesno tekmo med reformističnim poslancem Masudom Pezeškianom in konservativnim nekdanjim jedrskim pogajalcem Saidom Džalilijem. Prvi je prejel 8,3, drugi pa 7,1 milijona glasov. Kandidata se bosta v petek pomerila v drugem krogu volitev.

Tretje mesto trenutno zaseda predsednik parlamenta Mohamad Bager Galibaf z 2,6 milijona glasovi. Sledi mu bivši notranji minister Mostafa Purmohamadi, ki je prejel okoli 150.300 glasov. Skupno je bilo doslej preštetih več kot 19 milijonov glasovnic.

Ker nobenemu od kandidatov ni uspelo zbrati absolutne večine glasov, se bosta kandidata z največ glasovi uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, je danes potrdil tiskovni predstavnik iranskega notranjega ministrstva.

V drugem krogu v petek se bosta za naslednika predsednika Ebrahima Raisija, ki je maja umrl v helikopterski nesreči, pomerila Pezeškian in Džalili.

Volitve v Iranu so potekale v času, ko se z nafto bogata država sooča z gospodarsko krizo. FOTO: Majid Asgaripour via Reuters
Volitve v Iranu so potekale v času, ko se z nafto bogata država sooča z gospodarsko krizo. FOTO: Majid Asgaripour via Reuters

Volitve v Iranu, na katerih je svoj glas lahko oddalo dobrih 60 milijonov volilnih upravičencev, so potekale v času, ko se z nafto bogata država sooča z gospodarsko krizo, povezano z mednarodnimi sankcijami zaradi svojega jedrskega programa, ter kritikami na račun represije.

Prebivalci Irana sicer ne verjamejo, da lahko volitve prinesejo spremembe, češ da med kandidati ni bistvenih razlik in da nobeden izmed njih ni predstavil konkretnih predlogov za soočanje z visoko brezposelnostjo, inflacijo in nezaupanjem ljudi do oblasti.

V iranski politični hierarhiji je položaj predsednika manj pomemben od položaja vrhovnega voditelja, ki ga že več kot 30 let zaseda ajatola Ali Hamenej.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine