V Italiji se nadaljujejo pogajanja o sestavi nove vlade

Predstavniki strank Liga in Gibanje pet zvezd bi morali danes pogajanja zaključiti, saj naj bi končni dogovor do ponedeljka predstavili predsedniku. Ali jima bo uspelo, še ni jasno.
Fotografija: »Pišemo zgodovino in to seveda zahteva nekaj časa,« je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA danes povedal vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. FOTO: Max Rossi/Reuters
Odpri galerijo
»Pišemo zgodovino in to seveda zahteva nekaj časa,« je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA danes povedal vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. FOTO: Max Rossi/Reuters

Rim  -  Potem ko sta desničarska Liga in populistično Gibanje pet zvezd v soboto dosegla dogovor o programskih usmeritvah prihodnje vlade, se danes v Milanu nadaljujejo pogajanja o kadrovski sestavi. Še vedno ni znano, kdo bo novi predsednik vlade, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Novi premier naj ne bi pripadal niti Ligi niti Gibanju pet zvezd. Slednje po današnjem poročanju italijanskih medijev zahteva nadzor nad ministrstvom za gospodarstvo, vodja Lige Matteo Salvini pa bi rad prevzel ministrstvo za notranje zadeve. Znana tožilka Giulia Bongiorno, ki je bila iz vrst Lige izvoljena za senatorko, bi lahko postala ministrica za pravosodje.

Predstavniki obeh strank bi morali danes pogajanja zaključiti, saj naj bi končni dogovor do ponedeljka predstavili predsedniku republike Sergiu Mattarelli.

»Pišemo zgodovino in to seveda zahteva nekaj časa,« je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA danes povedal vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. O kakšnih imenih ni govoril, ozračje, v katerem potekajo pogajanja, pa je po njegovih besedah »odlično«.
 

Kdaj bo Italija dobila novo vlado?


Ali bosta do Evrope kritični stranki še danes predstavili koalicijski sporazum, ni jasno. Po poročanju medijev bi se odločanje o predsedniku vlade lahko prevesilo še v naslednji teden.

Če stranki ne bosta uspeli sestaviti vlade, bo to najverjetneje pomenilo nove predčasne volitve. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Ap
Če stranki ne bosta uspeli sestaviti vlade, bo to najverjetneje pomenilo nove predčasne volitve. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Ap


Predsednik Mattarella je medtem nakazal, da ne bo sprejel vsakršnega dogovora. »Predsednik države ni notar,« je dejal, kot piše časnik Corriere della Sera.



Med ukrepi v osnutku vladnega programa, ki sta ga v soboto dorekli partnerici, so dodatki za revnejše prebivalstvo, enotna davčna stopnja, pospešitev postopkov izgona nezakonitih priseljencev, ponovna pogajanja o sporazumih z EU ter nasprotovanje sankcijam zoper Rusije, sta danes pisala časnika Repubblica in La Stampa.



Gibanje pet zvezd je na volitvah dobilo največ glasov podpore kot posamična stranka, kot zavezništvo pa je slavil desnosredinski tabor, v katerem sta Salvinijeva Liga in Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija. A ne gibanje in ne zavezništvo nista osvojila dovolj glasov podpore, da bi lahko samostojno sestavila vlado, ki bi imela večino v parlamentu.

Milansko sodišče je pred dnevi ugodilo zahtevi Berlusconija po rehabilitaciji obsodbe iz leta 2013 zaradi davčnih poneverb. Zaradi te obsodbe Berlusconi ni mogel kandidirati na letošnjih parlamentarnih volitvah, na novih volitvah pa bi že spet lahko zastopal svojo Naprej Italijo. Slednji tako po navedbah APA ni v interesu, da danes pride do dogovora med Ligo in Gibanjem pet zvezd.
 

Komentarji: