Janša: Ministrstva v pripravo na množično prostovoljno testiranje

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Zdravstveni delavec med jemanjem brisa v Mexio Cityju FOTO: Claudio Cruz/AFP
Odpri galerijo
Zdravstveni delavec med jemanjem brisa v Mexio Cityju FOTO: Claudio Cruz/AFP



22.23 Janša: Ministrstva v pripravo na množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus

Glede na stanje epidemije in posvet na ravni EU so pristojna ministrstva danes dobila nalogo, da najpozneje do 5. decembra pripravijo vse potrebno za množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus ter vzpostavitev programa za registracijo kandidatov za prostovoljno cepljenje, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

Prvi so v Evropi z množičnim testiranjem začeli na Slovaškem v začetku novembra, in sicer z antigenskimi testi za vse, ki so starejši od deset let. Testirali sta se dve tretjini ljudi, pozitiven je bil odstotek testov. Novo testiranje pa naj bi se začelo 2. decembra. Množičnega testiranja si vsaj za del prebivalstva želi tudi avstrijska vlada. Slovenija je konec oktobra sicer obseg testiranja začasno nekoliko zmanjšala, da bi razbremenili pritisk na laboratorije, a se je kmalu vrnila na testiranje vseh potencialno okuženih. Tedaj sta tako vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin kot predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec opozorila predvsem na to, da je izvedba množičnega testiranja prebivalstva izjemen logistični zalogaj.

22.28  Pfizer in BioNTech zaprosila za izredno odobritev cepiva proti covidu-19 v ZDA

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški BioNTech sta v petek pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) uradno zaprosila za izredno odobritev uporabe njunega cepiva proti covidu-19, ki se je v kliničnih testih doslej izkazalo kot 95-odstotno učinkovito. Po zeleni luči FDA, ki je pričakovana, bosta podjetji lahko dali v uporabo omejene količine cepiva že v decembru. Kmalu bo za podobno izredno odobritev zaprosilo tudi podjetje Moderna, ki je razvilo svoje, prav tako koraj 95-odstotno učinkovito cepivo, in po prihajajoči zimi bo pandemija covida-19 prihodnje leto spomladi ali poleti morda na ta način končana. Izredna odobritev cepiva pomeni, da vsi potrebni testi še niso opravljeni, ampak bodo tekli naprej. Strokovnjaki FDA bodo pogledali rezultate dosedanjih preskušanj in sprejeli odločitev. Večina poznavalcem meni, da bo ta pozitivna. Obe podjetji sta za podobne zelene luči zaprosili že tudi v EU in Veliki Britaniji.

20.35 Po okužbi pol letna imunost

Za posameznike, ki so se okužili z novim koronavirusom, ni verjetno, da bi znova zboleli za covidom-19 vsaj šest mesecev, so danes povedali raziskovalci britanske Oxfordske univerze. To so ugotovili v okviru obsežne študije o vnovičnih okužbah z novim koronavirusom. Zdravstveni delavci so sicer opazili, da se to dogaja relativno redko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Profesor z Oxfordske univerze David Eyre, ki je eden od avtorjev študije, je ugotovitve izpostavil kot zelo dobro novico. 

Avtorji so ob tem izpostavili, da še niso zbrali dovolj podatkov, da bi lahko ocenili možnost vnovične okužbe po šestih mesecih.
Cilj študije, ki sicer še traja, je ugotoviti, kako dolgo v celoti traja zaščita pred vnovično okužbo. V študiji so uporabili podatke rednih testiranj 12.180 zdravstvenih delavcev OUH v obdobju 30 tednov. Ugotovili so, da nihče od 1246 delavcev, ki so imeli protitelesa, ni razvil simptomatske okužbe. Trije so sicer bili na testu pozitivni na okužbo, a so bili dobro in niso razili simptomov.
Iz WHO so sporočili, da sodelujejo s 50 državami, kjer potekajo študije o odgovoru protiteles v različnih skupinah, kot so splošna populacija ali zdravstveni delavci. Ugotovitve zbirajo, da bi dobili širšo sliko, kako se razvija pandemija.

Svetovna zdravstvena organizaicja je pozdravila novo študijo. FOTO: Pascal Guyot/AFP
Svetovna zdravstvena organizaicja je pozdravila novo študijo. FOTO: Pascal Guyot/AFP


19.30 Francija bo ponovno odprla trgovine

Francija se pripravlja na vnovično odprtje trgovin za pomembno božično nakupovalno sezono, opogumljena z zadnjimi podatki, ki kažejo, da so že prebrodili najhujše v drugem valu epidemije novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Zaradi omejitev gibanja in zaprtja je minuli teden število novih okužb padlo za 40 odstotkov, število novih bolnikov v bolnišnicah za 13 odstotkov, število novih bolnikov na intenzivni negi pa za devet odstotkov, je danes sporočila nacionalna agencija za javno zdravje.

Podatki so dali nov argument lastnikom trgovin, ki si prizadevajo, da bi trgovine znova odprli že prihodnji teden, medtem ko se vlada skuša dogovoriti glede nakupovanja ob črnem petku, ki naj bi bil 27. novembra, a so trgovci že pristali, da ga bodo pripravili teden dni kasneje, če bi se trgovine odprle. Novice glede odpiranja trgovin je sicer pričakovati v torek, ko bo francoski predsednik Emmanuel Macron na televiziji govoril o ukrepih, še navaja AFP.

18.55  V bolnišnicah manj težkih covidnih bolnikov 

Delež pozitivnih testov na okužbo z novim koronavirusom je bil v četrtek nekoliko nižji kot dan prej. Hospitaliziranih je več kot 1200 covidnih bolnikov, a jih je manj v intenzivnih enotah. Ob tem se v bolnišnicah soočajo s kadrovskimi težavami. 

V četrtek so opravili 5673 testov na okužbo z novim koronavirusom, 1546 jih je bilo pozitivnih, je vlada objavila na spletni strani. Potrdili so 518 okužb manj kot v sredo in opravili 1133 manj testov. Pozitivnih je bilo v četrtek 27, 25 odstotka vseh testov, to je za tri odstotne točke manj kot dan prej. V bolnišnicah zdravijo 1254 bolnikov s covidom-19 (16 več kot v sredo), od tega jih 201 potrebuje intenzivno zdravljenje, kar je štiri manj kot v sredo. V četrtek je umrlo 31 covidnih bolnikov (v sredo 45). V četrtek so 68 covidnih bolnikov iz bolnišnic odpustili v domačo oskrbo. Koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta ocenjuje, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij v drugem epidemičnem valu. Ob tem je poudaril, da se bo to zgodilo, če ne bo kakšnega novega izbruha, ki si ga slovensko zdravstvo ne more privoščiti.

Kljub temu, da so v četrtek na novo v bolnišnice sprejeli 110 covidnih bolnikov, pa je pomembna krivulja oziroma trend števila hospitalizacij, ki ne raste. Carotta pričakuje, da bo ta krivulja postopno padala, a »nikakor ne moremo računati, da bi število hospitalizacij nenadoma padlo«, saj covidni bolniki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici dalj časa.

17.15 Na Južnem Tirolskem množično testiranje

Na Južnem Tirolskem so danes začeli množično testiranje prebivalcev na novi koronavirus. Italijanski mediji poročajo o dolgih vrstah pred mesti za odvzem vzorca. Do 10. ure se je testiralo več kot 24.000 ljudi, na novi koronavirus jih je bilo pozitivnih skoraj 600. Prostovoljno množično testiranje okoli dveh tretjin oziroma 350.000 prebivalcev te pokrajine so začeli davi, potekalo pa bo do nedelje. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi je brezplačno, udeležijo pa se ga lahko vsi od petega leta starosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanski mediji poročajo o dolgih vrstah pred mesti za odvzem vzorca, ki jih je okoli 200. Do 10. ure so odvzeli okoli 24.000 vzorcev, pozitivnih jih je bilo skoraj 600. Tisti s pozitivnim rezultatom morajo za deset dni v domačo samoizolacijo.
S tem testiranjem želijo oblasti izslediti tiste z asimptomatsko okužbo, ki veljajo za nevaren izvor širjenja virusa. Drugi val epidemije covida-19 želijo tako hitreje zajeziti. Južna Tirolska je zaradi visokega števila okužb med rdečimi območji, kar pomeni, da tam veljajo najstrožja pravila za zajezitev virusa. Ljudje lahko dom zapustijo samo, če morajo na delo, k zdravniku ali po nakupih. V četrtek so od tam poročali o okoli 700 novih okužbah v zadnjem dnevu.

17.10 V Srbiji že četrti dan zapored rekordno število okužb

Iz Srbije danes že četrti dan zapored poročajo o rekordnem številu dnevnih okužb in smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 30 bolnikov, novih okužb z novim koronavirusom pa so potrdili 6254, od tega kar 2208 v prestolnici Beograd.  V zadnjem dnevu so v Srbiji izvedli 19.301 testov na okužbo, pozitivnih pa jih je bilo 245 več kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 5803 bolnikov, od katerih jih je na medicinskih ventilatorjih 192, poroča hrvaške tiskovna agencija Hina. V Srbiji so doslej potrdili 110.351 okužb, umrlo pa je 1140 bolnikov s covidom-19.

V Srbiji so sprejeli izredne ukrepe. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
V Srbiji so sprejeli izredne ukrepe. FOTO: Andrej Isakovic/AFP


16.38 Strokovni svet ministrstvu predlaga, da šole v času pouka na daljavo ne bi ocenjevale

Strokovni svet RS za splošno izobraževanje je na četrtkovi seji med drugim sprejel sklep, s katerim ministrstvu predlaga, da šole v času izvajanja pouka na daljavo praviloma ne bi ocenjevale znanja. Na ministrstvu pravijo, da je ministrica »dala navodila za pripravo strokovnih predlogov in rešitev za realizacijo« tega in drugih sklepov. Strokovni svet ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport predlaga, »da se v času izvajanja šole na daljavo praviloma ne ocenjuje znanja, pač pa izvaja izključno preverjanje znanja s kakovostno povratno informacijo, pri čemer se daje prednost ustnemu in rokopisnemu preverjanju ali drugim načinom preverjanja, ki so primerni za posamezen predmet, razen tam, kjer učitelji uporabljajo za posamezen šolski predmet načine in metode ocenjevanja, primerne za spremljanje znanja, pridobljenega v času pouka na daljavo in v skladu z učnim načrtom«.

Predlaga tudi, da bi letošnje šolsko leto namesto dveh izvedli eno ocenjevalno obdobje, predlaga tudi »normativno ureditev potrebnega števila ocen v letošnjem šolskem letu glede na aktualne razmere«, kar bi verjetno pomenilo manj ocen. Med petnajstimi sprejetimi sklepi je tudi poziv vladi, naj se v skladu z epidemiološkim položajem čim prej začne vračanje otrok v vrtce in šole. Pri tem naj se prioritetno vračajo učenci od prvega do petega razreda osnovne šole ter dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, učenci v programih s posebnimi potrebami in druge skupine ranljivih učencev. Predlaga tudi vračanje otrok v glasbene šole, ko gre za individualni pouk. Na splošno svet vlado poziva, naj se pri sprejemanju ukrepov upoštevajo dolgoročna tveganja na področju znanja zaradi okrnjenega poteka pouka.

16.30 Finančno stanje gospodinjstev se je poslabšalo

Finančno stanje številnih slovenskih gospodinjstev se je v času od izbruha novega koronavirusa poslabšalo. Medtem ko je marca o poslabšanju finančnega stanja poročalo 13 odstotkov vprašanih v Valiconovi raziskavi, je novembra takšnih že več kot petina. Skoraj tri četrtine jih je odgovorilo, da so oz. še bodo zmanjšali potrošnjo. Valicon je spletno raziskavo izvajal med 13. in 15. novembrom, sodelovalo pa je 527 vprašanih. Da se jim je finančno stanje poslabšalo in so že znižali obseg potrošnje, jih je odgovorilo 21 odstotkov. Dodatnih 23 odstotkov jih poslabšanje svojega finančnega stanja še pričakuje, le 28 odstotkov pa jih je odgovorilo, da niso in tudi ne nameravajo znižati obsega potrošnje.

15.55 Prva cepiva čakajo na odobritev v ZDA

Nemško biotehnološko podjetje Biontech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer sta sporočila, da bosta danes pri ameriškem uradu za hrano in zdravila (FDA) zaprosila za odobritev uporabe svojega cepiva proti covidu-19 v nujnih primerih. S tem bosta postala prva, ki bosta za to zaprosila v ZDA. Kot piše na spletni strani Pfizerja, bodo cepivo, če ga bo FDA odobril, lahko v ZDA uporabili za cepljenje ogroženih skupin prebivalstva do konca decembra. Poudarili so, da želijo pred širšo uporabo cepiva zagotoviti, da bo javnost obveščena o njihovem napredku in korakih. V skupni izjavi so sporočili, da so pripravljeni na distribucijo cepiva v nekaj urah po pridobitvi dovoljenja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

15.20 V UKC Maribor odsotnih 275 zaposlenih

Število vseh hospitaliziranih covid bolnikov v UKC Maribor je 192, 45 izmed njih jih potrebuje intenzivno nego, so sporočili. Doslej je tu umrlo 97 okuženih bolnikov, skupno število vseh doslej iz bolnišnice odpuščenih covid bolnikov je 378. Včeraj je bilo zaradi epidemije odsotnih 275 zaposlenih, od tega 46 zdravnikov in 132 delavcev zdravstvene nege. 116 izmed teh jih je bilo odsotnih zaradi varstva otrok. 

14.50 V celjski bolnišnici porast okužb med zaposlenimi

V celjski bolnišnici so razmere stabilne, saj se je zmanjšal dnevni prirast bolnikov s covidom-19, število okužb pri zaposlenih pa je skrb vzbujajoče, je danes na novinarski konferenci povedal strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar. Trenutno zdravijo 145 bolnikov, 20 na intenzivni terapiji, 11 covidnih bolnikov pa so odpustili v domačo oskrbo. Od 16. septembra pa do danes je po Vindišarjevih besedah v celjski bolnišnici umrlo 99 covidnih bolnikov. Razmere glede okužb pri zaposlenih je ocenil kot skrb vzbujajoče, saj je okuženih 171 zdravstvenih delavcev, še dodatnih 58 pa je v karanteni. Zaradi kadrovske podhranjenosti so morali kader prerazporediti, za ta namen pa so združili nekaj oddelkov, da bi dobili zdravstvene delavce za obravnavo covidnih bolnikov.

14.21 Španija namerava do sredine 2021 proti covidu-19 cepiti znaten del prebivalstva

Španija bo do sredine prihodnjega leta proti covidu-19 cepila znaten del prebivalstva, je danes zagotovil premier Pedro Sanchez. Vlada je namreč pripravila natančen načrt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sanchez je danes povedal, da je vlada že pripravila načrt glede strategije cepljenja in da ga bodo predstavili v torek. S tem bi bila Španija ob Nemčiji med prvimi v Evropskimi uniji, ki je oblikovala tovrsten načrt. Prejšnji mesec je španski minister za zdravje Salvador Illa sporočil, da je vlada odobrila nakup 31,5 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, ki ga razvija britanski farmacevt AstraZeneca.

image_alt
Marsikdo se je bil prisiljen izseliti, čeprav doma nima dobrih razmer


Španija z okoli 47 milijoni prebivalci velja za eno huje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Zaradi ponovnega velikega porasta okužb so jeseni spet sprejeli stroge omejitvene ukrepe. Doslej so potrdili več kot 42.000 smrti in 1,5 milijona okužb.
Po državi po zadnjih omejitvah zaznavajo umiritev širjenja okužbe. V Kataloniji nameravajo na primer v ponedeljek spet odpreti restavracije, bare in kinematografe, četudi v omejeni kapaciteti.

14.16 V Avstriji skoraj 7000 novih okužb z novim koronavirusom in trimestno število smrti

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 6668 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 108 bolnikov s covidom-19, na spletni strani poroča Kronen Zeitung. Največ okužb so potrdili v deželi Zgornja Avstrija, in sicer 1301. Sledi Dunaj s 1280 novimi okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 924 novih okužb, na avstrijskem Koroškem 486. Najmanj novih okužb so potrdili na Gradiščanskem, in sicer 210. V Avstriji imajo trenutno 76.644 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V povprečju so prejšnji teden v naši severni sosedi potrdili na dan 6303 nove okužbe.

image_alt
Kaj prikriva Kitajska?


V začetku decembra bodo v Avstriji začeli množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Prvi decembrski konec tedna, 5. in 6. december, bodo predvidoma testirali vse avstrijske učitelje in vzgojitelje, kar je približno 200.000 oseb. V tem času avstrijska vlada tudi načrtuje, da naj bi sledile omilitve dosedanjih ostrih ukrepov za zajezitev okužb. Za avstrijskimi učitelji bo 7. in 8. decembra prišlo na vrsto vseh 40.000 policistov. Tik pred božičem naj bi sledilo množično in prostovoljno testiranje za preostalo avstrijsko prebivalstvo. Glede cepljenja proti covidu-19 avstrijski strokovnjaki menijo, da bi lahko januarja prispele prve pošiljka cepiva, do poletja prihodnje leto pa načrtujejo, da bo cepljene na voljo za vse Avstrijce, ki si bodo to želeli.

14.15 V severnoprimorskih domovih za starejše vse več okužb

Stanje zaradi okužb z novim koronavirusom je alarmantno v domovih za starejše v Novi Gorici, Podsabotinu, Gradišču nad Prvačino in Črnem vrhu nad Idrijo, so sporočili iz regijskega štaba CZ za Severno Primorsko. V domu v Novi Gorici in Podsabotin je okužena polovica vseh stanovalcev. Od 12 domov in enot za starejše občane so bili do četrtka, po doslej znanih in dostopnih podatkih regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko, povsem brez okužb tako stanovalcev kot zaposlenih le v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo.

image_alt
Slovenija ima v zadnjem tednu najvišjo smrtnost v Evropi


13.24 Roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih začasno ustavljeni

Glede na epidemiološko situacijo v državi in ukrepe Vlade Republike Slovenije, ki so bili sprejeti v prejšnjem tednu, je predsednik Vrhovnega sodišča 13. 11. 2020 sprejel odredbo o posebnih ukrepih, ki se nanaša na vsa sodišča in zaustavlja delo vseh sodišč na veliki večini pravnih področij, z izjemo zadev, ki so skladno z odredbo in ustrezno zakonodajo opredeljene kot nujne.

Ker je predsednik vrhovnega sodišča ocenil, da je nastala situacija, ko ni mogoče zagotoviti rednega poslovanja vseh sodišč v državi oziroma je onemogočeno izvajanje sodne oblasti na bistveni večini pristojnosti, hkrati pa je zaradi ukrepov Vlade RS, ki se nanašajo na omejitev gibanja in javnega prometa, oteženo uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, je še istega dne Vladi RS predlagal, naj s sklepom ugotovi, da roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določeni z zakonom, ne tečejo.

12.38 Na Hrvaškem v zadnjem dnevu rekordnih 57 žrtev s covidom-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 8321 testih potrdili 2958 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 57 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej, so povedali na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. 

V državi je od nedelje do danes umrlo 251 bolnikov s covidom-19, kar je več kot v prvih šestih mesecih epidemije na Hrvaškem. Današnje število novookuženih je sicer nekoliko nižje kot v četrtek, ko so v državi potrdili rekordnih 3164 okužb, pa tudi kot prejšnji petek, ko so potrdili 3056 primerov. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da bodo od 22. novembra do 15. decembra uveljavili poostrene epidemiološke ukrepe na ravni celotne države. Predvsem gre za dodatne omejitve števila ljudi, ki so lahko na enem mestu. Tako so zmanjšali število ljudi, ki so lahko na enem mestu, s 50 na 25. Na porokah bo omejeno število udeležencev na 15 namesto 30, na pogrebih pa 25 namesto 30. Na zasebnih družabnih dogodkih je največje dovoljeno število ljudi deset, doslej 15, je povedal Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite.

image_alt
»Korona številke« v četrtek nižje, umrlo je 31 oseb


Za preostale dogodke, kot so kulturno-umetniške profesionalne prireditve, kinopredstave ali cerkveni dogodki, je število udeležencev omejeno glede na velikost prostora. Za vsakega udeleženca je treba zagotoviti najmanj štiri kvadratne metre prostora. Tudi v trgovinah bodo morali upoštevati omejitve o največjem možnem številu kupcev glede na velikost prostora. Športne prireditve bodo lahko še najprej potekale brez gledalcev.

Božinović je dodal, da bodo začasno prepovedali obratovanje nočnih klubov, casinojev in klubov z avtomati, medtem ko bodo gostinski lokali goste lahko sprejemali do 22 ure. Prodaja alkoholnih pijač bo prepovedana med 22. in 6. uro. Povedal je, da bo spoštovanje ukrepov nadzirala tudi policija, ki bo pomagala pripadnikom civilne zaščite in pristojnim inšpekcijam.

image_alt
Cepivo: konec težav?


Strožje ukrepe so med drugim že od danes do 4. decembra uveljavili v varaždinski županiji, kjer so začasno zaprli vse gostinske lokale, razen dejavnosti za pripravo in dostavo hrane. Začasno so prepovedali tudi vse kulturno-umetniške in športne prireditve ter sejemske dejavnosti, kot tudi vse javne dogodke na odprtem, na katerih je več kot 20 ljudi. Varaždinska županija je po podatkih svetovne zdravstvene organizacija (WHO) največje žarišče okužb z novim koronavirusom v Evropi. V zadnjih 24 urah so iz Varaždina obvestili o 307 na novo okuženih.

Glede na danes objavljene ostale podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah znova največ na novo okuženih potrdili na območju Zagreba, kjer so našteli 624 novih primerov. V primorsko-goranski županiji so potrdili 196 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 76 novih primerih. Na Hrvaškem je trenutno 18.193 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah zdravijo 1992 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih jih je 217. Od 25. februarja, ko so imeli prvi primer, so v državi potrdili skoraj 96.900 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 1257 oseb. Okrevalo je 77.387 ljudi. Opravili so skupno skoraj 657.900 testov.

11.41 Preiskovalno komisijo glede ukrepanja Janševe vlade v epidemiji bo vodil Robert Pavšič

Državni zbor je danes s 83 glasovi za in nobenim proti sprejel sklep o imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov parlamentarne preiskovalne komisije, ki bo na zahtevo opozicije preiskovala ukrepanje vlade Janeza Janše v epidemiji. Preiskavo bo vodil poslanec LMŠ Robert Pavšič.

image_alt
Predlagajo, da v tem času učitelji praviloma ne ocenjujejo


V preiskovalni komisiji bo osem članov in osem namestnikov članov. Vse poslanske skupine – z izjemo Desusa – so predlagale po enega člana in enega namestnika. Desus svojega predstavnika ne bo imel. Člani preiskovalne komisije bodo Mojca Škrinjar (SDS), Robert Pavšič (LMŠ), Jani Prednik (SD), Janja Sluga (SMC), Željko Cigler (Levica), Tadeja Šuštar (NSi), Marko Bandelli (SAB) in Zmago Jelinčič (SNS). Cigler bo tudi podpredsednik komisije.

DZ je na zahtevo LMŠ, Levice, SD in SAB 27. oktobra odredil parlamentarno preiskavo za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti pri ukrepih, povezanih z epidemijo novega koronavirusa in blaženjem njenih posledic. Preiskava zajema čas vlade Janeza Janše, medtem ko na zahtevo koalicije že poteka preiskava, ki zajema tudi ukrepanje pred tem. Vodi jo poslanka SDS Alenka Jeraj.

10.47 Zaradi okužb med zaposlenimi omejitve pri delu nekaterih ustanov na Koroškem

Zaradi okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi je od torka zaprta Občina Podvelka. Župan Anton Kovše ni med okuženimi. Zaradi okužb med zaposlenimi je prilagojen tudi delovni čas lekarne v Dravogradu.

Medtem je Koroška po deležu aktivno okuženih na 100.000 prebivalcev ta teden prehitela Gorenjsko in je zdaj med slovenskimi regijami na drugem mestu, za Pomurjem. Po podatkih sledilnika za covid-19 za sredo ima Koroška 1303,1 primera aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev. Za Pomurje je ta številka 1617,7 primera, za Gorenjsko pa 1152,4 primera. Na Koroškem je trenutno največ aktivnih okužb v občinah Slovenj Gradec, Dravograd in Radlje ob Dravi, največji delež okuženih prebivalcev v regiji pa ima trenutno Občina Dravograd z 2,24-odstotnim deležem aktivno okuženega prebivalstva. Večja žarišča okužb v regiji so Koroški dom starostnikov v Črnečah v dravograjski občini ter domova za starejše v Radljah ob Dravi in na Prevaljah.

image_alt
Turizem in industrija dogodkov potrebujeta dodatno pomoč


10.42 Švedska bo omogočila domovom za starejše, da prepovejo obiske

Švedska vlada namerava zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom omogočiti prepoved obiskov domov za starejše. Premier Stefan Löfven je v četrtek na novinarski konferenci opozoril, da je prepoved obiskov strog ukrep, ki naj ga uveljavijo le tam, kjer je to nujno potrebno. Vlada bo v okviru načrtov podelila pristojnemu zdravstvenemu uradu pristojnost, da se odloči glede prepovedi obiskov domov za starejše na lokalni ravni. Ker gre pri tem po Löfvenovih besedah za strog ukrep, je vlada odločila, da bo veljala izjema za najožje svojce.

Na Švedskem je sicer več mesecev veljala prepoved obiskov v domovih za starejše, ukrep pa je vlada z oktobrom odpravila.
Pozno poleti je bila epidemiološka slika na Švedskem razmeroma dobra, od takrat pa spet opažajo porast števila okužb. Dnevno poročajo o več tisoč novih okužbah. V zadnjih 14 dneh so na 100.000 prebivalcev potrdili okoli 565 novih okužb.

image_alt
Okužbe že skoraj v vseh domovih za starostnike


9.48 V Indiji potrdili več kot devet milijonov okužb z novim koronavirusom

V Indiji je število okužb z novim koronavirusom danes preseglo mejo devet milijonov. Čeprav se v državi število novih okužb na dnevni ravni zmanjšuje, pa v prestolnici New Delhi še naprej poročajo o hitrem širjenju epidemije. Indija je za ZDA druga najhuje prizadeta država na svetu v pandemiji covida-19. Po zadnjih uradnih podatkih so doslej potrdili več kot 132.000 smrti zaradi covida-19. V povprečju v državi, kjer je bil vrhunec epidemije septembra, še vedno vsak dan potrdijo približno 45.000 novih primerov. V New Delhiju so v zadnjem dnevu potrdili rekorden porast okužb, in sicer 7546 novih primerov okužbe in 98 smrti.

V indijski prestolnici, ki se obenem sooča tudi s hudim onesnaženjem, se je doslej z novim koronavirusom okužilo več kot pol milijona ljudi. Oblast v tem velemestu je v prizadevanjih za omejitev širjenja virusa za štirikrat povečala kazni za kršitelje, ki ne nosijo mask. Indija je v prizadevanjih za omejitev širjenja pandemije marca uvedla stroge ukrepe, vendar je oblast omejitve postopoma omilila, saj si vlada prizadeva za ponovni zagon gospodarstva po izgubi milijonov delovnih mest. Stroka ocenjuje, da je to prispevalo k širjenju okužbe, pa tudi splošna nenaklonjenost nošenju mask in vzdrževanju fizične razdalje.

8.30 Umrl patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej

Za posledicami okužbe z novim koronavirusom je danes umrl patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej. Patriarha so v četrtek zaradi poslabšanja stanja priključili na ventilator, poročajo srbski mediji.

image_alt
Za posledicami covida-19 umrl srbski patriarh Irinej


8.03 WHO odsvetuje remdesivir pri bolnikih s covidom-19

Svetovna zdravstvena organizacija odsvetuje uporabo zdravila remdesivir pri bolnikih s covidom-19, je razvidno iz poročila strokovne skupine. Sredstvo namreč nima nobenega pomembnejšega vpliva na zmanjšanje smrtnosti ali druge pomembnejše vidike poteka bolezni, povzemajo tuje tiskovne agencije.

7.39 Državljani EU pozivajo k večjim pristojnostim Unije pri spopadanju s pandemijo

V drugem valu pandemije covida-19 dve tretjini državljanov EU poziva k večjim pristojnostim in ustreznemu proračunu EU za soočanje s krizo, kaže raziskava evropskega parlamenta. V Sloveniji ustrezen proračun EU podpira 62 odstotkov vprašanih, 78 odstotkov pa se jih strinja s pogojevanjem evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Prazna Ljubljana FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prazna Ljubljana FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Rezultati tretje letošnje javnomnenjske raziskave o stališčih glede krize, ki jih je danes objavil evropski parlament, kažejo, da skoraj polovica vprašanih zaradi gospodarskih posledic krize občuti negotovost, obenem pa ima v primerjavi z raziskavo, opravljeno letos spomladi, več anketirancev pozitivne občutke do EU, in sicer 41 odstotkov.

Med Slovenci prav tako prevladuje občutek negotovosti – tako se jih počuti 45 odstotkov. 30 odstotkov vprašanih Slovencev je omenilo občutek nemoči, kar je 13 odstotnih točk več kot spomladi, jezo pa jih občuti 27 odstotkov oziroma za deset odstotnih točk več kot spomladi. 38 odstotkov vprašanih Slovencev ima sicer pozitivne občutke do EU.

7.13 Center za nadzor nad boleznimi Američanom odsvetuje praznična potovanja

Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je Američanom zaradi hitrega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom ter hospitalizacij in smrti zaradi covida-19 odsvetoval potovanja ob zahvalnem dnevu. Pozval jih je, naj praznujejo v krogu družine. V ZDA so v tednu dni potrdili milijon okužb z novim koronavirusom, samo v četrtek skoraj 186.000. Zboleva tudi vse več zdravstvenih delavcev, bolnišnice so ponekod preobremenjene in ne morejo več skrbeti za druge bolnike. V zadnjih dveh tednih je število hospitalizacij bolnikov s covidom naraslo za polovico na 79.000, kar je največ doslej.

image_alt
Ameriški pandemični rekordi vzbujajo skrb


6.55 V Mehiki več kot 100.000 smrti s covidom-19

V Mehiki so presegli mejo 100.000 smrti zaradi covida-19, država je tako postala četrta na svetu, ki je presegla to številko. Le ZDA, Brazilija in Indija imajo več smrtnih primerov kot Mehika, ki ima približno 125 milijonov prebivalcev.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v Mehiki od začetka izbruha pandemije umrle 100.104 osebe, stopnja umrljivosti pa je z 9,8 odstotka ena najvišjih na svetu. Pred nekaj dnevi so v največji špansko govoreči državi poročali o več kot enem milijonu okužb s koronavirusom, poroča BBC. Kritiki predsednika Andrésa Manuela Lópeza Obradorja obtožujejo, da je ob izbruhu koronavirusa prepočasi sprejel ukrepe za zajezitev bolezni in da je omejitve prehitro odpravil. 

Komentarji: