Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Več deset mrtvih v napadih na »varno območje«, ljudje živi zgoreli

Posnetki iz Rafe prikazujejo veliko eksplozijo in obsežen požar. Cilj naj bi bili pripadniki Hamasa, a so med žrtvami večinoma ženske in otroci.
Izraelska vojska je seznanjena s civilnimi žrtvami in menda zadevo preiskuje. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Izraelska vojska je seznanjena s civilnimi žrtvami in menda zadevo preiskuje. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
STA, Ni. Go.
27. 5. 2024 | 07:29
27. 5. 2024 | 11:10
3:56

Oblasti v Gazi danes poročajo o več deset smrtnih žrtvah izraelskega napada na begunsko taborišče v bližini Rafe na jugu Gaze. Izrael je potrdil, da je v nedeljo na območju izvedel napad, katerega tarča je bilo poslopje Hamasa, navedbe o civilnih žrtvah pa da preiskujejo, poročajo tuje tiskovne agencije. Pred tem so v nedeljo rakete iz bližine Rafe poletele proti Tel Avivu, vseh osem je bilo bodisi prestreženih bodisi so padle na polja.

Napadeno območje veljalo za varno

Posnetki z juga palestinske enklave prikazujejo veliko eksplozijo in obsežen požar. Glede na navedbe zdravstvenega ministrstva v Gazi je izraelski napad zadel taborišče za razseljene Palestince severozahodno od Rafe. Ubitih je bilo najmanj 35 ljudi, večinoma žensk in otrok, več deset pa je bilo ranjenih, je še sporočilo ministrstvo. Palestinska tiskovna agencija Wafa je pozneje poročala, da je število žrtev naraslo na 40.

V napadu na begunsko taborišče v Rafi, ki naj bi veljalo za varno, je bilo ubitih najmanj 35 ljudi. FOTO: Reuters
V napadu na begunsko taborišče v Rafi, ki naj bi veljalo za varno, je bilo ubitih najmanj 35 ljudi. FOTO: Reuters

Območje v Tal as-Sultanu naj bi sicer bilo varno. Prav zato se je tja po navodilih IDF zatekla množica ljudi, ki so si iz plastike in blaga tam postavili šotore. V bližini je tudi logistični center UNRWA. Kot je poročala Al Džazira, je izraelska vojska izvedla osem zračnih napadov. Po besedah očividca, ki jih je preživel, so ljudje živi zgoreli. Veliko je tudi ranjenih, a jih bolnišnice ne morejo oskrbeti: v Rafi deluje le ena, ki ima na voljo osem postelj, nima pa enote za nujno medicinsko pomoč.

Iz palestinskega Rdečega polmeseca so sporočili, da so njihova reševalna vozila prepeljala veliko število ubitih in ranjenih, število žrtev pa da bi lahko še naraslo.

Izraelska vojska je potrdila napad na območju, njegov cilj pa naj bi bili pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Pri tem so ubili dva visoka predstavnika gibanja Jasina Rabio in Haleda Nagarja, so javili in dodali, da so seznanjeni s poročilom o smrtnih žrtvah med civilisti in da navedbe preiskujejo.

Obsodbe napada in opozorila na odredbo ICJ

Palestinske oblasti na Zahodnem bregu so napad označile za ostuden pokol, izraelske sile pa obtožile, da so namerno ciljale šotore z razseljenimi ljudmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posebna poročevalka OZN za okupirana palestinska ozemlja Francesca Albanese je na omrežju X »to okrutnost« kot hude kršitve mednarodnega prava označila za nesprejemljive ter pozvala k sankcijam proti Izraelu.

Sankcije je v svojem tvitu omenila tudi slovenska ministrica Tanja Fajon.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pred današnjim srečanjem zunanjih ministrov Unije spomnil, da je treba upoštevati odredbo ICJ o nemudni zaustavitvi vojaških operacij v Rafi. Za to so se zavzeli in tragedijo obsodili tudi zunanji ministri Španije, Irske in Norveške, ki so tik pred priznanjem Palestine.

Borrell bo sicer danes državam članicam predlagal tudi obnovitev misije EU, namenjene podpori na mejnem prehodu Rafa med območjem Gaze in Egiptom. Misija, ki se je začela konec leta 2005, je trenutno v stanju pripravljenosti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine