Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hamasovo oboroženo krilo izvedlo raketni napad na Tel Aviv

Na protestu v Tel Avivu, kjer se je po navedbah organizatorjev zbralo več kot 80.000 ljudi, so pridržali več protestnikov.
Uničenje po izraeskih napadih. FOTO: Bashar Taleb/Afp
Uničenje po izraeskih napadih. FOTO: Bashar Taleb/Afp
STA
26. 5. 2024 | 08:55
26. 5. 2024 | 17:49
7:59

Oboroženo krilo palestinskega islamističnega gibanja Hamas je danes sporočilo, da je izvedlo obsežen raketni napad na Tel Aviv. V drugem največjem izraelskem mestu ob sredozemski obali so se oglasile sirene za opozorilo pred raketnim napadom, prvim v štirih mesecih. Izrael pa je danes nadaljeval operacije v Gazi, od koder poročajo o novih žrtvah.**

Kot so v sporočilu, objavljenem na omrežju Telegram, danes zapisale Brigade Ezedina al Kasama, so na Tel Aviv izvedli obsežen raketni napad »kot odgovor na sionistične poboje civilistov«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hamasova televizija Al Aksa je poročala, da so bile rakete izstreljene z območja Gaze.

V Tel Avivu so se medtem oglasile sirene za opozorilo pred napadom, prvim v štirih mesecih. Mesto je bilo nazadnje tarča raketnih napadov z območja Gaze 29. januarja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V središču mesta je bilo slišati več eksplozij. Opozorilo pred raketnim napadom so sprožili tudi v več drugih mestih na širšem območju. Po navedbah reševalcev sta bili dve ženski lažje ranjeni, ko sta hiteli v zaklonišče, poroča dpa.

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo najmanj osem raket izstreljenih proti osrednjim območjem države iz Rafe na jugu Gaze, kjer se izraelske enote spopadajo s palestinskimi skrajneži. Izraelska zračna obramba naj bi prestregla številne izstrelke.

Današnji napad po poročanju Reutersa kaže, da je oboroženo krilo Hamasa kljub sedmim mesecem uničujoče izraelske ofenzive v Gazi, do katere je prišlo po oktobrskem napadu Hamasa na Izrael, še vedno sposobno izvajati raketne napade.

V Gazi doslej ubitih najmanj 35.984 ljudi

Izraelska vojska je danes nadaljevala zračne napade in topniško obstreljevanje na območju Gaze. Po podatkih izraelske vojske so v zadnjih 24 urah uničili več kot 50 terorističnih ciljev na območju enklave.

V Džabaliji na severu Gaze so izraelske sile vdrle v skladišče orožja, ki naj bi bilo skrito v šoli, kjer so odkrili na desetine delov raket in orožja, navedbe vojske povzema poroča AFP.

Po poročanju televizije Al Jazeera je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, še kakih 20 pa ranjenih, potem ko so izraelske sile napadle hišo na območju Džabalije.

Spopadi med izraelsko vojsko in pripadniki Hamasa se osredotočajo na mesto Rafa, kjer naj bi se po prepričanju Izraela skrivali še zadnji bataljoni pripadnikov Hamasa.

Civilna zaščita v Gazi je sporočila, da so izvlekli šest trupel, potem ko je bila tarča napada hiša v vzhodni Rafi.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od začetka izraelske vojaške ofenzive v Gazi ubitih najmanj 35.984 ljudi, večinoma civilistov, poroča AFP.

image_alt
Urbicid v Gazi ni vprašanje, temveč dejstvo

Egiptovska televizija Al-Qahera je poročala, da je proti mejnem prehodu Kerem Šalom krenilo 200 tovornjakov. Ob tem niso navedli, koliko tovornjakov je že uspelo opraviti preglede in so v Gazi. Med njimi so tudi najmanj štiri cisterne z gorivom, ki so po poročanju televizije na poti do bolnišnic.

Vseh 200 tovornjakov naj bi Gazo predvidoma doseglo danes. Vso humanitarno pomoč iz Egipta sicer pregledajo izraelske oblasti, razdeljujejo pa jo preko Združenih narodov.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi se je v pogovoru z ameriškim kolegom Joejem Bidnom dogovoril, da bi začasno dostavo pomoči v Gazo omogočili preko prehoda Kerem Šalom, saj je mejni prehod Rafa od izraelske kopenske ofenzive na to palestinsko mesto zaprt. Mejni prehod Kerem Šalom je od mejnega prehoda Rafa oddaljen le nekaj kilometrov.

Izraelske oblasti so medtem danes sporočile, da je bilo preko začasnega pomola v Gazo dostavljenih več kot 1800 palet hrane.

Ljudje zahtevajo izpustitev talcev. FOTO: Jack Guez/Afp
Ljudje zahtevajo izpustitev talcev. FOTO: Jack Guez/Afp

V Izraelu so se v soboto zvečer medtem po več mestih znova zbrali protivladni protestniki, ki zahtevajo odstop izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, predčasne volitve in dogovor o izpustitvi talcev, ki so še v Gazi. Na protestu v Tel Avivu, kjer se je po navedbah organizatorjev zbralo več kot 80.000 ljudi, so pridržali več protestnikov.

Protesti so bili v soboto med drugim še v Jeruzalemu, Hajfi in Rehovotu. Protestniki Netanjahuju očitajo, da je namerno prezrl svarila pred napadom palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. Obenem mu pripisujejo odgovornost glede preostalih talcev, ki še ostajajo v rokah oboroženih palestinskih skrajnežev.

V zadnjem mesecu je izraelska vojska uspela odkriti več trupel talcev, ki so jih prepeljali nazaj v Izrael. Hamas je v napadu na Izrael lani oktobra zajel 252 talcev, pri čemer jih 121 ostaja v Gazi, 37 od njih naj bi bilo mrtvih.

Hamas je medtem v soboto sporočil, da so zajeli še najmanj enega izraelskega vojaka. V zasedi v enem od predorov v taborišču Džabalija so ubili, ranili ali vzeli za zapornike vse izraelske vojake, so sporočili. Ob tem so objavili posnetke, ki pa se jih po navedbah AFP ni dalo preveriti.

Izraelska vojska je sicer sporočila, da ni bilo nobenega incidenta z ugrabitvijo vojaka.

Policija skuša razglati protestnike v Tel Avivu. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Policija skuša razglati protestnike v Tel Avivu. FOTO: Marko Djurica/Reuters

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine