Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Sobotna priloga

Zločinci iz »najbolj moralne vojske sveta«

Mita o »najbolj moralni vojski sveta« je konec. Za vselej so ga pokopali njeni brutalni zločini v Gazi.
Vojak, čigar žrtve so starci, otroci in ženske, je brutalni morilec. FOTO: Jack Guez/AFP
Vojak, čigar žrtve so starci, otroci in ženske, je brutalni morilec. FOTO: Jack Guez/AFP
25. 5. 2024 | 06:00
18:53

V nadaljevanju preberite:

Gideon Levi, eden najuglednejših novinarjev dnevnika Harec, pravi, da problem ni v tem, da ima Izrael najbolj desno vlado doslej. Veliko huje je, da je podpora takšni vladi dokončno razkrila, da je Izrael skrajnodesničarska in rasistična družba. Padle so torej maske in realnost je postala vsem dobro vidna. Izraelci ne skrivajo več svojega rasizma. Zanje ta dežela pripada samo njim.

Tragedija je, da Izraelci nikoli niso plačali za svoje (slabe) volilne odločitve. To vselej plačujejo izključno Palestinci, še posebej tragično zdaj v Gazi. Izrael se je sam razglasil za državo apartheida. Kot izziv svetu, ki zlorab in zločinov na okupiranih območjih doslej ni hotel videti. Tujcem, ki pridejo v Tel Aviv, se pogosto zdi, kot da so v New Yorku ali Londonu, toda le malokdo se zaveda, da le nekaj deset kilometrov od tam živijo Palestinci, stisnjeni v kletke in prepuščeni na milost in nemilost vojski ter vse bolj agresivnim židovskim priseljencem.

Avner Gvarjahu, direktor nevladne organizacije Breaking the Silence, ki združuje izraelske vojaške veterane, nasprotnike okupacije Palestine, je nedolgo tega citiral Netanjahuja iz oktobra lani, ko je dejal, da je »izraelska vojska najbolj moralna armada na svetu« in da si vselej prizadeva za čim manj žrtev med civilisti. Gvarjahu odgovarja, da to seveda ni res. V njegovi organizaciji se že leta ukvarjajo z zbiranjem pričevanj vojakov iz prejšnjih vojn v Gazi in njihove zgodbe to jasno dokazujejo. Vojska navadne stanovanjske objekte in bloke kar po tekočem traku razglaša za skrivališča Hamasovih privržencev in jih uničuje, ne glede na žrtve med civilnim prebivalstvom. Takšnih primerov je bilo že v prejšnjih napadih na Gazo ogromno, v tej vojni pa ni več omejitev.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine