V napadu na katedralo najmanj 27 mrtvih (FOTO)

Bombi sta eksplodirali med nedeljsko mašo. Odgovornost je prevzela Islamska država.
Fotografija: Na jugu Filipinov je sicer aktivnih več islamističnih skupin, vendar doslej še nobena ni prevzela odgovornost za teroristični napad. FOTO: Nickee Butlangan/AFP
Odpri galerijo
Na jugu Filipinov je sicer aktivnih več islamističnih skupin, vendar doslej še nobena ni prevzela odgovornost za teroristični napad. FOTO: Nickee Butlangan/AFP

V bombnem napadu na katoliško katedralo na jugu Filipinov je umrlo najmanj 27  ljudi, več deset pa je bilo ranjenih. Napad na otoku Jolo se je zgodil le nekaj dni po referendumu, na katerem so prebivalci večinske muslimanske regije glasovali za večjo avtonomijo.

Prva bombo je razneslo med nedeljsko mašo v katedrali. Po tistem, ko so varnostne službe prihitele na območje, pa je odjeknila še druga eksplozija na parkirišču.

Poleg civilistov so umrli tudi pripadniki varnostnih sil. FOTO: Nickee Butlangan/AFP
Poleg civilistov so umrli tudi pripadniki varnostnih sil. FOTO: Nickee Butlangan/AFP


BBC poroča, da je v napadu umrlo 14 civilistov in šest pripadnikov varnostnih sil, med ranjenimi pa je 90 civilistov in 21 vojakov. Nekatere ranjene so z letali evakuirali v bližnje mesto Zamboanga.

Odgovornost za napad je prevzela Islamska država (IS). Na jugu Filipinov je sicer aktivnih več skrajnih islamističnih skupin.

 

Prva eksplozija je povsem razdejala notranjost cerkve. FOTO: Nickee Butlangan/AFP
Prva eksplozija je povsem razdejala notranjost cerkve. FOTO: Nickee Butlangan/AFP


Filipinski minister za obrambo Delfin Lorenzana je označil napad kot strahopetno dejanje in pozval lokalne prebivalce k sodelovanju s pristojnimi službami.


Prebivalci otoka Jolo nasprotovali večji avtonomiji regije


Volivci so pred nekaj dnevi v večinsko muslimanskem predelu države izglasovali ustanovitev avtonomne regije Bangasamoro, toda prebivalci province Sulu, kjer se nahaja tudi otok Jolo, so nasprotovali večji avtonomiji nove regije, ki bi bila večinoma po meri muslimanskega prebivalstva.

FOTO: Nickee Butlangan/AFP
FOTO: Nickee Butlangan/AFP


Otoška država je razpisala referendum z željo, da bi rešila konflikt med muslimanskimi separatisti in filipinsko vojsko, ki traja že nekaj desetletij.

Komentarji: