V napadu v Bruslju ubit policist, storilec identificiran

Enega od policistov, starega 29 let, je zabodel v vrat, drugi, 23-letni policist pa je bil zaradi ran na desni roki hospitaliziran.

V napadu z nožem v Bruslju je bil v četrtek ubit policist, eden pa je bil ranjen, so sporočile belgijske oblasti. Tamkajšnje protiteroristično tožilstvo je prevzelo vodenje preiskave, saj je napadalec na seznamu sumljivih oseb belgijske agencije za spremljanje terorizma. Policija je storilca ustrelila v noge in trebuh in je trenutno v bolnišnici.

Belgijski lokalni mediji so poročali, da je napadalec, identificiran kot Yassine M., na območju blizu železniške postaje Bruselj sever v četrtek okoli 18.15 po srednjeevropskem času zabodel dva policista. Druga policijska patrulja, ki je prispela na kraj dogodka, ga je nato ustrelila v noge in trebuh, poročajo tuje tiskovne agencije.

Enega od policistov, starega 29 let, je zabodel v vrat, drugi, 23-letni policist pa je bil zaradi ran na desni roki hospitaliziran.

»Naši policisti vsak dan tvegajo svoja življenja, da bi zagotovili varnost naših državljanov. Današnja drama to ponovno dokazuje,« je v odzivu na napad na twitterju zapisal belgijski premier Alexander De Croo in izrazil solidarnost z družino umrlega policista in njegovim hospitaliziranim kolegom.

Storilec je pred napadom odšel na policijsko postajo v mestu, kjer je govoril o sovraštvu do policije in prosil za psihološko pomoč, je povedal državni tožilec Tim De Wolf. Policisti so Yassina odpeljali v bolnišnico, vendar ga niso aretirali ali pridržali, saj po besedah uradnikov ni izpolnjeval meril za prisilno pridržanje. »Kasneje je policija ponovno stopila v stik z bolnišnico, da bi preverila, ali je bil moški na opazovanju. Izkazalo se je, da je bolnišnico že zapustil,« je dodal Wolf.

Tiskovni predstavnik tožilstva Eric Van Duyse je za francosko tiskovno agencijo AFP sprva povedal le, da so zvezni preiskovalci prevzeli primer, »ker obstaja sum terorističnega motiva, ki bo potrjen ali ovržen.«

Kasneje pa je tožilstvo sporočilo, da je bil napadalec na seznamu sumljivih oseb, ki ga vodi belgijska agencija za spremljanje terorizma. Preiskovalci so medtem novinarjem povedali, da je napadalec med napadom vzklikal Alah je velik.

V Bruslju trenutno poteka sojenje proti skupini Islamska država (IS), obtoženim vpletenosti v napade leta 2016, v katerih je bilo na glavnem letališču v mestu in na prepolni postaji podzemne železnice ubitih 32 ljudi. Zadnji napad, ki so ga opredelili kot terorističnega, se je v državi sicer zgodil v Liègeu maja 2018, ko je radikalizirani napadalec ustrelil dve policistki in študenta, nato pa so ga ustrelili policisti.

Komentarji: