SPD slavila tudi v Berlinu in Mecklenburgu-Pomorjanskem

Po tesnem izidu med SPD in unijo CDU in CSU naslednik Merklove ni znan; v Berlinu uspel referendum za razlastitev velikih nepremičninskih podjetij.
Fotografija: SPD slavi. FOTO: Odd Andersen/AFP
Odpri galerijo
SPD slavi. FOTO: Odd Andersen/AFP

Rezultat, ki temelji na glasovnicah iz vseh volilnih okrožij, je pretežno potrdil izid, ki so ga napovedovale vzporedne volitve. Gre za najslabši rezultat za krščanske demokrate doslej – še leta 2017 so prejeli skoraj 33 odstotkov glasov –, medtem ko je uspelo socialdemokratom podporo v primerjavi z letom 2017 okrepiti za več kot pet odstotkov.

Med drugim je SPD uniji CDU in CSU simbolično »ukradla« nekdanji volilni okraj kanclerke Angele Merkel v zvezni deželi Mecklenburg-Pomorjansko. Pred štirimi leti je tam kar 44 odstotkov tako imenovanih prvih glasov, s katerimi volivci neposredno izberejo predstavnika okraja v bundestagu, pripadlo Merklovi. V nedeljo jih je kandidat konservativcev prejel 20,6 odstotka, kandidatka SPD pa dobrih 24 odstotkov.Zeleni so glede na uradne izide v nedeljo osvojili 14,8 odstotka glasov, kar je njihov doslej najboljši rezultat, a obenem hudo razočaranje, saj so pred nekaj meseci uživali še kar dvakrat višjo podporo. Celo kanclerska kandidatka Zelenih Annalena Baerbock je morala priznati poraz v bitki za neposredni poslanski mandat v volilnem okraju v Potsdamu, kjer jo je prepričljivo, s 34 proti 19 odstotkom, premagal Olaf Scholz. Baerbockova bo sicer brez težav prišla v bundestag prek strankarske volilne liste Zelenih.

Zelenim sledijo liberalci (FDP) z 11,5 odstotka podpore, slabim odstotkom več kot pred štirimi leti. Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je zbrala 10,3 odstotka glasov. Čeprav je v primerjavi z volitvami leta 2017 izgubila več kot dva odstotka, pa se AfD, kot poudarja bilten Politico, očitno spreminja iz majhne protestne nacionalne stranke v močno regionalno politično silo na vzhodu Nemčije. Med drugim je v nedeljo tako slavila v zveznih deželah Saška in Turingija.

Skrajno leva Levica je medtem osvojila 4,9 odstotka, s čimer je načeloma ostala pod petodstotnim pragom za vstop v zvezni parlament, a po poročanju nemške tiskovne agencije DPA v njem kljub temu ostaja. Razlog za to je v zapletenem nemškem volilnem sistemu, ki je kombinacija proporcionalnega in večinskega. Tako je Levica prejela tri neposredne mandate, kar ji zagotavlja vstop v bundestag, tudi če sicer ne doseže zahtevanih petih odstotkov.

Po ugotovitvah javne televizije ARD so mlajši volivci večinoma volili FDP in Zelene, medtem ko imata SPD in unija CDU/CSU občutno starejše volilno telo.


Naslednik Merklove neznanka


Angela Merkel. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Angela Merkel. FOTO: Ina Fassbender/AFP


Po tesnem izidu še ni jasno, kdo bo na kanclerskem položaju nasledil Angelo Merkel. Da si bosta prizadevala za oblikovanje vlade, sta napovedala tako kanclerski kandidat socialdemokratov Olaf Scholz kot tudi Armin Laschet, ki je bil kandidat unije. Še posebej za Lascheta je od tega verjetno odvisno njegovo politično preživetje, ocenjuje DPA.

Aktualna kanclerka bo tako verjetno še kar nekaj časa vodila prehodno vlado, saj se utegnejo koalicijska pogajanja zavleči – sinoči se je, denimo, ugibalo o »božični koaliciji«, medtem ko so se po volitvah septembra 2017 pogajanja o novi vladi zavlekla celo v naslednje leto.

Glede na izide se omenjata predvsem dve možnosti koalicij – tako imenovani Jamajka in semafor. Črno-rumeno-zeleno Jamajko bi sestavili črni konservativci skupaj s FDP in Zelenimi, semafor pa rdeči socialdemokrati prav tako skupaj s FDP in Zelenimi. Odločilen jeziček na tehtnici bo torej rumeno-zelen, pri čemer bi v FDP načeloma raje sodelovali s konservativci, v Zelenih pa s socialdemokrati. Formalnih pravil ni in ne bi bilo prvič, da koalicijske vlade ne bi oblikovala zmagovalka volitev.

Sinočnja anketa za javno televizijo ZDF je pokazala, da bi kar 55 odstotkov vprašanih v prihodnje raje imelo vlado pod vodstvom SPD. Vlado s CDU/CSU na čelu bi raje videlo le 36 odstotkov vprašanih, devet odstotkov pa jih je bilo neodločenih.

V vsakem primeru bo danes najprej na vrsti temeljita analiza volilnih rezultatov v posameznih strankah, tudi javno za medije, napoveduje DPA.


SPD slavila tudi na manj odmevnih volitvah v dveh zveznih deželah


Nemški socialdemokrati (SPD) so – tako kot na zveznih parlamentarnih volitvah – v nedeljo slavili tudi na manj odmevnih volitvah v zveznih deželah Berlin in Mecklenburg-Pomorjansko. V nemški prestolnici je potekal tudi referendum, na katerem so se ljudje izrekli za razlastitev velikih nepremičninskih podjetij.

Olaf Scholz (SPD). FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Olaf Scholz (SPD). FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters


V Berlinu je v nedeljo potekala tesna bitka, zato je bilo treba na razglasitev zmagovalca čakati pozno v noč. Potem ko so prešteli glasovnice, so uradni izidi potrdili zmago SPD z 21,4 odstotka glasov, kar je zanje približno enak rezultat kot na volitvah leta 2016. Zeleni so prejeli 18,9 odstotka glasov, kar je 3,7 odstotne točke več kot pred petimi leti.

Konservativna CDU je z 18,1 odstotka pristala na tretjem mestu, sledi ji Levica s 14 odstotki. Največjo izgubo je utrpela skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je z dobrih 14 odstotkov iz leta 2016 padla na osem odstotkov. Liberalci (FDP) so prejeli dobrih sedem odstotkov, na svoji spletni strani poroča nemški dnevnik Tagesspiegel.

Novo deželno vlado v nemški prestolnici bo tako zdaj predvidoma oblikovala SPD s Francisko Giffey na čelu, ki se ji kot prvi ženski doslej obeta položaj berlinske županje. Pri tem so pripravljeni sodelovati z vsemi strankami z izjemo AfD. Najverjetnejša je ponovitev aktualne koalicije SPD, Zelenih in Levice.


Referendum uspel, a ni obvezujoč


Na nedeljskem referendumu v Berlinu so medtem prepričljivo, s 56,4 proti 39 odstotkom, slavili zagovorniki razlastitve velikih nepremičninskih podjetij, ki imajo v lasti kar šestino vseh najemniških stanovanj v mestu in naj bi bili krivi za vse višje najemnine. Dosežen je bil tudi kvorum, potreben za veljavnost referenduma, in sicer najmanj 25-odstotna volilna udeležba.

Zdaj bo žogica na strani novega deželnega parlamenta, da sprejme ustrezno zakonodajo in izpolni voljo volivcev. Nedeljski referendum za politike pravno gledano sicer ni obvezujoč, saj volivci na njem niso odločali o konkretnem predlogu zakona. Gre sicer za razlastitev lastnikov okoli 240.000 stanovanj, pojasnjuje javna radiotelevizija dežel Berlin in Brandenburg RBB.

Komentarji: