V nesreči starodobnega boeinga najmanj sedem smrtnih žrtev

Nesrečni potniki in posadka v bombniku tipa B-17 so bili v zraku le nekaj minut. Nesreča se je zgodila med poskusom pristanka.
Fotografija: Neuradno je vsaj sedem žrtev, ranjenih pa menda devet, kar vključuje tudi tri osebe, ki so bile ob nesreči na tleh. FOTO: Bryan St. Amand/Reuters
Odpri galerijo
Neuradno je vsaj sedem žrtev, ranjenih pa menda devet, kar vključuje tudi tri osebe, ki so bile ob nesreči na tleh. FOTO: Bryan St. Amand/Reuters

V strmoglavljenju starodobnega vojaškega letala boeing B-17 na letališču v Bradleyju v ameriški zvezni državi Connecticut je umrlo najmanj sedem ljudi, poroča mednarodni tisk, ki se sklicuje na lokalne ameriške medije.

Kot piše agencija AFP, je bilo na krovu bombnika, kakršne je ameriška Air Force med drugo svetovno vojno uporabljala v boju z Japonci in Nemci, oprijel pa se ga je vzdevek leteče trdnjave, 13 ljudi, med temi trije člani posadke. Letalo je včeraj okoli 10. ure po lokalnem času strmoglavilo zaradi še neznanega vzroka. Nesreča se je zgodila med poskusom pristanka.

Letalo B-17 je ameriška Air Force med drugo svetovno vojno uporabljala v boju z Japonci in Nemci. FOTO: Andrew Caballero-Reynolds/AFP
Letalo B-17 je ameriška Air Force med drugo svetovno vojno uporabljala v boju z Japonci in Nemci. FOTO: Andrew Caballero-Reynolds/AFP


Letalo je upravljala fundacija Collings, ki ga je uporabljala za turistične namene. Oblast natančnega števila mrtvih in njihove identitete še ni potrdila. »Izgorela trupla je zelo težko identificirati, nočemo delati napak,« je novinarjem izjavil James Rovella iz državne ustanove za nesreče in izredne razmere Connecticuta. Tisk je sicer objavil, da je neuradno vsaj sedem žrtev, ranjenih pa menda devet, kar vključuje tudi tri osebe, ki so bile ob nesreči na tleh. Trije med njimi so v kritičnem stanju.

Nesrečni potniki in posadka so bili sicer v zraku le nekaj minut. Že deset minut po vzletu so piloti kontrolnemu stolpu sporočili, da imajo težave. »Videli smo, da niso mogli pridobiti višine, po pristanku so očitno izgubili nadzor,« je povedal direktor letališča Kevin Dillon.

Senator iz Connecticuta Richard Blumenthal je po nesreči izjavil, da je bilo letalo edino tipa B-17, ki je še ostalo v tej zvezni državi, nesreča pa bo morda vplivala tudi na druge lete s starodobnimi letali. V uporabi je bilo do nesreče še deset letal tipa B-17. Zaradi nesreče je bilo letališče več ur zaprto.

FOTO: Bryan St. Amand/Reuters
FOTO: Bryan St. Amand/Reuters

Komentarji: