Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V raketnem napadu na vojaško bazo ZDA več ranjenih

V iraškem Kurdistanu je bilo včeraj v napadu na ameriško vojaško bazo več ranjenih, v napadu je umrl civilist.
Dim nad Erbilom. FOTO: Thaier Al-sudani/Reuters
Dim nad Erbilom. FOTO: Thaier Al-sudani/Reuters
STA
16. 2. 2021 | 08:42
16. 2. 2021 | 09:26
2:30
V raketnem napadu na vojaško bazo na severu Iraka je bil v ponedeljek zvečer ubit tuji civilist, ranjenih pa še pet in ameriški vojak, je sporočila mednarodna koalicija sil pod vodstvom ZDA. To je prvi napad v skoraj dveh mesecih na poslopja, ki jih uporablja zahodno vojaško ali diplomatsko osebje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je že pozval k preiskavi dogodka in obljubil posledice za tiste, ki so odgovorni za ta napad. Povedal je, da je bilo ranjenih »več ameriških pogodbenikov«. Več podrobnosti pa ni pojasnil.

Po navedbah iraških in koalicijskih virov so na bazo v Erbilu v iraškem Kurdistanu priletele vsaj tri rakete, še dve pa sta prileteli na stanovanjsko območje. Ubiti civilist po besedah tiskovnega predstavnika koalicije ni bil Iračan, njegove narodnosti pa vseeno ni hotel razkriti, še poroča AFP.

image_alt
»​Irak je postal bojišče ZDA in Irana – bolj kot kdaj prej«​


V bazi v bližini tamkajšnjega letališča so nameščeni vojaki in drugo osebje mednarodne koalicije, ki sodelujejo v boju proti džihadistom Islamske države (IS). Odkar je Irak konec leta 2017 razglasil zmago proti tej skupini, se je število koalicijskih vojakov v celotnem Iraku zmanjšalo na skupno okoli 3500. Od tega je 2500 Američanov. Večina jih je nameščenih prav v Erbilu.

V tej bazi so nameščeni tudi trije pripadniki Slovenske vojske (SV), ki sodelujejo v omenjeni operaciji urjenja iraških sil za boj proti IS. Trenutno so na dopustu v Sloveniji, je za STA pojasnil tiskovni predstavnik SV Marjan Sirk.

Odgovornost za napad je prevzela manj znana skupina Avlija al dam oziroma v prevodu Varuhi krvi, še navaja AFP. V zadnjih letih se sicer pojavlja veliko podobnih skupin, ki prevzemajo odgovornost za tovrstne napade, a po mnenju ameriških in iraških obveščevalcev naj bi bile del proiranskih milic, ki se borijo v Iraku.

Baza v Erbilu je sicer po poročanju AFP redko tarča napadov. So pa nanjo januarja lani priletele iranske rakete, kar je bilo maščevanje za ameriško likvidacijo vplivnega generala Kasema Sulejmanija na bagdadskem letališču.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine