Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Rusiji se je začelo sojenje ameriškemu novinarju Gershkovichu

V igri za izmenjavo zapornikov med ZDA in Rusijo bi bila lahko tudi domnevna ruska vohuna, ki so ju decembra 2022 priprli v Sloveniji.
Sojenje poteka za zaprtimi vrati na sodišču v Jekaterinburgu na Uralu. FOTO: Natalia Kolesnikova/AFP
Sojenje poteka za zaprtimi vrati na sodišču v Jekaterinburgu na Uralu. FOTO: Natalia Kolesnikova/AFP
STA
26. 6. 2024 | 09:56
26. 6. 2024 | 13:29
4:10

Na sodišču v ruskem Jekaterinburgu se je danes začelo sojenje ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, ki je obtožen vohunjenja. Poročevalcu Wall Street Journala, ki so ga v Rusiji aretirali marca lani, v primeru obsodbe grozi do 20 let zapora. Gershkovich, njegov delodajalec in Bela hiša obtožbe zavračajo kot lažne.

Sojenje poteka za zaprtimi vrati na sodišču v Jekaterinburgu na Uralu, kjer je Gershkovicha 29. marca lani aretirala ruska obveščevalna služba FSB.

Novinarjem so pred današnjim začetkom sojenja za kratek čas dovolili snemanje Gershkovicha, ki ga državno tožilstvo obtožuje sodelovanja z ameriško obveščevalno agencijo Cia in zbiranja zaupnih podatkov o največjem ruskem proizvajalcu tankov Uralvagonzavod v regiji Sverdlovsk.

Na posnetkih je videti 32-letnega Gershkovicha, kako stoji v zaprti stekleni kletki z obrito glavo. Novinar se je nasmehnil in pozdravil novinarje, je iz sodne dvorane poročal dopisnik francoske tiskovne agencije AFP.

Gershkovich, njegov delodajalec in Bela hiša so doslej že večkrat zanikali, da bi vohunil za ZDA. Je prvi zahodni novinar, ki so ga v Rusiji priprli zaradi obtožb o vohunjenju po razpadu Sovjetske zveze.

Dokazov o njegovem domnevnem vohunjenju Moskva doslej ni podala, sporočila je le, da so ga ujeli pri delu. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zapora v kazenski koloniji, poroča AFP.

Evan Gershkovich na zatožni klopi. FOTO: Natalia Kolesnikova/AFP
Evan Gershkovich na zatožni klopi. FOTO: Natalia Kolesnikova/AFP

Kot je danes na sojenju zatrdil tožilec, obstajajo dokazi, da je novinar Wall Street Journala po navodilih Cie zbiral tajne informacije o ruskem obrambnem podjetju.

Naslednja obravnava v primeru bo 13. avgusta, so sporočili s sodišča, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriško veleposlaništvo v Moskvi je medtem Kremelj danes pozvalo k izpustitvi Gershkovicha. »To sojenje ne zadeva dokazov, pravilnega postopka ali vladavine prava. Gre za uporabo ameriških državljanov s strani Kremlja za dosego svojih političnih ciljev,« je veleposlaništvo zapisalo v izjavi na družbenih omrežjih.

Washington je Moskvo v preteklosti obtožil aretacije svojih državljanov na podlagi neutemeljenih obtožb, da bi jih lahko uporabila kot sredstvo v pogajanjih, s čimer bi si zagotovila izpustitve Rusov, obsojenih v tujini.

Moskva je prejšnji teden, nekaj dni po objavi datuma sojenja Gershkovichu, sporočila, da čaka na odgovor Washingtona o predlogih, ki jih je Rusija predstavila glede morebitne zamenjave zapornikov.

V ozadju domnevno že potekajo pogajanja o morebitni izmenjavi zapornikov med Washingtonom in Moskvo, ki bi vključevala tudi Gershkovicha. Ruski predsednik Vladimir Putin je dal vedeti, da bi v zameno zanj želel doseči izpustitev Vadima Krasikova, ki v Nemčiji prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019.

Kremelj medtem pogovorov o morebitni izmenjavi zapornikov z ZDA danes ni želel komentirati. »Ne moremo govoriti o kakršnih koli signalih in lahko samo ponovimo, da ta tema ljubi tišino,« je po poročanju AFP dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

V igri za izmenjavo zapornikov med ZDA in Rusijo bi bila lahko po poročanju Wall Street Journala tudi domnevna ruska vohuna, ki so ju decembra 2022 priprli v Sloveniji in ki naj bi jima v prihodnjih tednih izrekli sodbo zaradi vohunjenja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine