Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ukrajina naj bi napadla več ruskih naftnih rafinerij

Ukrajinske oborožene sile že več tednov napadajo rafinerije daleč v ruskem zaledju. Cilj je prekiniti oskrbo ruske vojske z gorivom.
Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. FOTO: Thomas Peter/Reuters
STA
1. 5. 2024 | 11:10
1. 5. 2024 | 12:37
2:48

Ukrajina naj bi ponoči z brezpilotnimi letalniki izvedla več napadov na ruske naftne rafinerije. Med drugim naj bi obsežna škoda nastala na rafineriji v Rjasanu, okoli 200 kilometrov jugovzhodno od Moskve. »V Rusjanu je bil zadet vojaški cilj. Nastala je obsežna škoda,« je dejal neimenovani predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe za portal Ukrajinska Pravda. Drugi cilj je bila naftna rafinerija v regiji Voronež.

Uradno ni bilo možno potrditi navedb obveščevalne službe.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ponoči odbili ukrajinske napade z droni nad območji Voroneža, Rjasana, Belgoroda in Kurska. Neodvisni ruski mediji so medtem poročali o požaru v rafineriji v Rjasanu.

Ukrajinske oborožene sile že več tednov napadajo rafinerije daleč v ruskem zaledju. Cilj je prekiniti oskrbo ruske vojske z gorivom.

ZDA so sicer kritizirale napade, ker se bojijo, da bodo vplivali na svetovne cene nafte, vendar pa Kijev vztraja pri tej taktiki.

Uničena stavba v Odesi. FOTO: Oleksandr Gimanov/Afp
Uničena stavba v Odesi. FOTO: Oleksandr Gimanov/Afp

V ruskih napadih na Odeso več mrtvih

V ruskih napadih na ukrajinsko obmorsko mesto Odesa so umrli najmanj trije ljudje, še trije so bili ranjeni, je danes sporočil tamkajšnji župan Genadij Truhanov. V napadu na Harkov pa sta umrli najmanj dve osebi.

Ruska vojska je izvedla napad na Odeso z balističnimi raketami. Guverner regije Odesa Oleg Kiper je zagotovil, da so ranjenim zagotovili vso potrebno zdravstveno pomoč. V napadih je nastala tudi škoda na civilni infrastrukturi, je dodal Kiper, a ni podal podrobnosti.

Pomembno pristaniško mesto ob Črnem morju je bilo sicer že večkrat tarča napadov. V ločenem raketnem napadu na Odeso v ponedeljek je bilo ubitih pet ljudi.

Tarča ruskih napadov je bila znova tudi regija Harkov. Guverner regije Oleg Sinegubov je sporočil, da so ruske sile z vodenimi zračnimi bombami zadele avto in zasebno hišo v eni od vasi. Umrla sta človeka, ki sta bila v avtomobilu.

Rusija že mesece neusmiljeno napada ukrajinska mesta in napreduje na ukrajinski vzhodni fronti, medtem ko Kijev čaka na dostavo ključnih pošiljk ameriškega orožja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine