V samomorilskih napadih sodelovali tudi otroci (VIDEO)

Po nedeljskem trojnem napadu na cerkve so se v indonezijskem mestu Surabaja pred policijsko postajo razstrelili samomorilski napadalci na motorjih.
Fotografija: FOTO: Antara Foto/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Antara Foto/Reuters

Surabaja – Tiskovni predstavnik policije na vzhodni Javi je sporočil, da je pred policijsko postajo ob 8.50 po krajevnem času odjeknila eksplozija in da je že potrjeno, da gre za samomorilski napad z bombo. Podrobnosti ni razkril, ker identifikacija žrtev in ogled prizorišča napada še potekata. Ranjenih je bilo deset policistov.



CNN poroča, da so se štirje napadalci na dveh motorjih pripeljali do avtomobilov na nadzorni točki, nato pa detonirali eksplozivo. Vsi štirje napadalci so umrli. Poleg napadalcev – vsi so bili člani ene družine – je bila na enem od motorjev osemletna deklica, ki pa je padla z vozila in preživela. Prepeljali so jo v bolnišnico. Odgovornosti za napad je po poročanju BBC prevzela Islamska država (IS).

Napadalci so se vrnili iz Sirije

Napad se je zgodil dan po napadih islamskih skrajnežev na cerkve v tem mestu. V nedeljo so islamski skrajneži napadli tri cerkve, pri čemer je bilo ubitih najmanj 13 ljudi, okoli 40 jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napade je prevzela skrajna skupina Islamska država, napadalci pa so bili člani ene družine – oče, mati in štirje otroci. Policija je sporočila, da so bili člani družine med tistimi več sto Indonezijci, ki so se vrnili iz Sirije, kjer so se borili na strani IS.

Razkrili so tudi nekatere podrobnosti napada. Oče je v napadu na eno cerkev razstrelil avtomobil bombo, sinova, stara 18 in 16 let, sta v svojih napadih uporabila motorja, mati in hčerki, stari 12 in devet let, pa so v napadu na tretjo cerkev imele na sebe privezano eksplozivo.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je danes dejal, da je niz samomorilskih napadov v drugem največjem indonezijskem mestu »strahopetno, nedostojno in nečloveško« dejanje. Ob tem je obljubil dodatna prizadevanja za nov protiteroristični zakon za boj proti islamskim skrajnežem v državi.

Komentarji: