Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Savdski Arabiji za umor Hašodžija dosodili pet smrtnih kazni

Odločitev je po procesu, ki je potekal za zaprtimi vrati, objavil savdski tožilec, identiteta obsojencev ni znana.
FOTO: Ozan Kose/AFP
FOTO: Ozan Kose/AFP
V. U.
23. 12. 2019 | 10:54
23. 12. 2019 | 12:19
3:51
V Savdski Arabiji so za lanski umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija na veleposlaništvu te države v Istanbulu pet ljudi obsodili na smrtne kazni, poroča mednarodni tisk.

Odločitev je danes objavil javni tožilec, identiteta obsojenih ni znana. Še tri osebe so obsodili na skupaj 24 let zapornih kazni, preiskava pa je zajela enajst ljudi. Kot dodaja Reuters, je bil proces tajen oziroma je potekal za zaprtimi vrati, njegov izid je objavil tožilec Šalan al Šalan.

»Sodišče je smrtne kazni dosodilo petim moškim, ki so neposredno sodelovali pri umoru,« njegovo izjavo navaja AFP. Zaenkrat sta znani le imeni dveh visoko pozicioniranih oseb, ki ju je po poročanju medijev zajela preiskava, a sta bili obe »zaradi pomanjkanja dokazov« oproščeni. Gre za Ahmeda al Asirija, namestnika vodje obveščevalcev, ki naj bi umor v konzulatu nadzoroval, in Sauda al Katanija, nekdanjega kraljevega svetovalca, ki naj bi svetoval tudi Asiriju.



Umor novinarja in kolumnista Washington Posta z državljanstvom ZDA, kritičnega do Savdske Arabije, se je zgodil 2. oktobra lani. 59-letni Hašodži je sredi dneva v istanbulski četrti Bešiktaš pozvonil na vratih konzulata te države.

Obisk predstavništva Savdske Arabije, ki ga je uvrstila na »črni seznam«, zaradi česar se je preselil v ZDA, je napovedal nekaj dni prej, nujno je namreč potreboval dokumente za poroko s turško zaročenko Hatice Cengiz. Savdski uradniki so mu odprli vrata. Čez pol ure je bilo njegovo telo razkosano. Ostankov njegovega trupla niso nikoli našli.

Da je bil umor skrbno načrtovan, so le nekaj dni zatem potrdili prisluhi turške varnostno-obveščevalne službe MIT.

V Rijadu zatrjujejo, da je bila Hašodžijeva smrt posledica spodletele neuradne operacije, o kateri princ Mohamed bin Salman ni vedel nič. FOTO: Charly Triballeau/AFP
V Rijadu zatrjujejo, da je bila Hašodžijeva smrt posledica spodletele neuradne operacije, o kateri princ Mohamed bin Salman ni vedel nič. FOTO: Charly Triballeau/AFP


V Rijadu so odgovornost savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana za umor, kar so mu očitali mnogi, tudi Cia in nekatere zahodne države, vseskozi odločno zanikali. Zatrjujejo, da je bila novinarjeva smrt posledica spodletele neuradne operacije, o kateri princ ni vedel nič. Po trditvah Turčije so sicer iz Savdske Arabije za izvedbo umora v Istanbul poslali 15-člansko ekipo.

Posebna poročevalka OZN za zunajsodne usmrtitve Agnes Callamard je junija letos sporočila, da obstajajo verodostojni dokazi za uvedbo mednarodne preiskave odgovornosti Mohameda bin Salmana in drugih visokih predstavnikov Savdske Arabije.

Kot omenjeno, Savdska Arabija identitete oseb, obsojenih na smrt, danes ni objavila, a je, kot dodaja BBC, že Callamardova objavila imena petih ljudi, ki so po aretacijah tvegali smrtno kazen. To so Fahad Šabib Albalavi, Turki Museref Alšeri, Valed Abdullah Alšeri, Maher Abdulaziz Mutreb in dr. Salah Mohammed Tubajgi. Znani sta funkciji zadnjih dveh. Mutreb je obveščevalec, ki je po podatkih ZDA delal za Sauda al Katanija, dr. Tubajgi pa forenzik, ki je delal za notranje ministrstvo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine