V šoli na Dunaju robot nadomešča bolne otroke

Digitalizacija kot ena izmed oblik pomoči kronično bolnim otrokom.
Fotografija: Robot, ki nadomešča odsotnost bolnega otroka, stane 3000 evrov, njegovo vzdrževanje pa še 80. FOTO: Estera Kluczenko / No Isolation
Odpri galerijo
Robot, ki nadomešča odsotnost bolnega otroka, stane 3000 evrov, njegovo vzdrževanje pa še 80. FOTO: Estera Kluczenko / No Isolation

V dunajski osnovni šoli pravkar poteka pilotski projekt, kjer robot pri pouku nadomešča bolnega učenca. Devetletni Dominik je zbolel za rakom in eno leto ni mogel hoditi v šolo. Zdaj lahko od doma s pomočjo tablice ali pametnega telefona usmerja robota in je tako na daljavo prisoten pri pouku.
 
Zahvaljujoč 30 centimetrov velikemu robotu lahko Dominik kljub hudi bolezni nadaljuje šolanje. Robot mu namreč omogoča, da sliši in vidi, kaj se pri pouku dogaja. Prek tablice ali pametnega telefona kar iz bolniške postelje usmerja robotov pogled, lahko pa tudi sodeluje pri pouku in se pogovarja s sošolci.
 
Robota z imenom AV1 je razvilo norveško startup podjetje No Isolation, ki digitalizacijo vidi kot priložnost za kronično bolne in gibalno ovirane ljudi. Po nekaterih ocenah živi v Evropi približno pol milijona kronično bolnih otrok. To so otroci z rakom, avtoimunimi boleznimi ali gibalno ovirani, ki veliko časa preživijo doma in v bolnišnicah, zato zamudijo pouk, izgubijo stik s sošolci in so pogosto osamljeni. 807 robotov je že prisotnih v učilnicah, predvsem na Norveškem, v Veliki Britaniji in na Nizozemskem.
 
FOTO: Estera Kluczenko / No Isolation
FOTO: Estera Kluczenko / No Isolation


Na dunajski javni osnovni šoli Neilreichgasse v okrožju Favoriten za zdaj poteka trimesečni pilotski projekt, ki ga financirajo iz evropskih sredstev. Ali se bodo nato odločili za nakup robota in ali ga bodo začeli uporabljati še v drugih šolah, pa za zdaj še ni znano. Cena za nakup namreč znaša 3000 evrov, za njegovo vzdrževanje in zavarovanje pa je treba odšteti še dodatnih 80 evrov mesečno.
 

Slovenska praksa z roboti


V Delu smo pred kratkim poročali o tem, kako v slovenjgraški bolnišnici vozičkov s hrano ne bodo več prevažali zaposleni, pač pa bodo obroke pacientom dostavljali roboti. Z roboti si v slovenskih bolnišnicah pomagajo tudi pri operacijah, medtem ko jih za nadomeščanje bolnikov v šolah ali v službah še nimamo.

Komentarji: