V vodstvu stranke Podemos ne bo sprememb

Člani skrajno leve stranke kljub nakupu razkošne vile še vedno zaupajo voditelju Pablu Iglesiasu.
Fotografija: Irene Montero in Pablo Iglesias na zasedanju španskega parlamenta minuli teden. FOTO: Paul Hanna/Reuters
Odpri galerijo
Irene Montero in Pablo Iglesias na zasedanju španskega parlamenta minuli teden. FOTO: Paul Hanna/Reuters

Madrid – Članstvo stranke Podemos kljub nakupu razkošne vile še vedno zaupa voditelju Pablu Iglesiasu in njegovi ženi Irene Montero, sicer tiskovni predstavnici stranke. Zato da Iglesias in Montero obdržita svoja položaja, je glasovalo skoraj 70 odstotkov od 190.000 članov, ki so se glasovanja udeležili.

Pisali smo že, da je škandal izbruhnil po tem, ko si je par kupil razkošno vilo z bazenom v vrednosti 600.000 evrov. Za nakup nepremičnine na obrobju Madrida sta zakonca vzela kredit v višini 540.000 evrov, očitajo pa jima nekonsistentnost, saj je Iglesias kot voditelj skrajno leve stranke v preteklosti večkrat kritiziral razkošje, ki so si ga privoščili drugi politiki.

Čeprav sta zakonca zbrala več kot dvetretjinsko podporo, Iglesias ni zadovoljen, piše španski El Mundo. Da ga približno tretjina glasujočih ni podprla, vodja Podemosa obžaluje, a dodaja, da se »ničesar ne sramuje in je ponosen na sprejete odločitve«. 
 

Španski parlament o nezaupnici v četrtek in petek


Škandal v stranki Podemos ni edini, ki zdaj pesti špansko politiko. Po tem, ko je bila minuli teden vladajoča Ljudska stranka (PP) premiera Mariana Rajoya spoznana za krivo prejemanja nezakonitih sredstev v aferi Gürtel, je vrh največje opozicijske stranke PSOE v petek vložil zahtevo o glasovanju o nezuapnici proti Rajoyu. Španski parlament bo o nezaupnici razpravljal v četrtek in petek, danes poročajo španski mediji. 

Komentarji: