V Zagrebu danes več kot 700 intervencij gasilcev in drugih komunalnih služb

V orkanskem vetru v Zagrebu pet oseb poškodovanih, v Bosni in Hercegovini strah pred poplavami, v Italiji tudi smrtne žrtve.
Fotografija: Neurje je zrušilo drevo na teraso lokala sredi hrvaške prestolnice. FOTO: Damir Krajac/CROPIX
Odpri galerijo
Neurje je zrušilo drevo na teraso lokala sredi hrvaške prestolnice. FOTO: Damir Krajac/CROPIX

Orkanski veter je zajel več območij na Hrvaškem. Veliko težav je povzročil v Zagrebu, kjer je bilo doslej pet oseb lažje poškodovanih, je potrdila zagrebška policija, ki je pozvala meščane, naj ne hodijo iz hiš, če to ni nujno. Med intervencijo se je poškodoval tudi gasilec.

Veter je v hrvaški prestolnici podiral drevesa, odkrival strehe in celo fasade objektov, zaradi vetra so zaprti deli hrvaških avtocest proti obali. Ponekod so uničeni tudi semaforji.

Podrta drevesa v Zagrebu: pristojni prebivalce pozivajo, naj ne hodijo na prosto, če ni nujno. FOTO: Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve
Podrta drevesa v Zagrebu: pristojni prebivalce pozivajo, naj ne hodijo na prosto, če ni nujno. FOTO: Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve


Močan veter podira drevesa tudi pri nas. 

V Zagrebu od nedelje zvečer piha močan veter s hitrostjo tudi več kot sto kilometrov na uro. To je za Zagreb precej nenavadno, so danes poudarili meteorologi. Tudi za danes so napovedali veter in dež, ponekod v gorah celo sneg. Pričakujejo, da se bo neurje v prihodnjih nekaj dneh uneslo.

Zagrebška policija je danes objavila, da je bilo v neurju zaradi predmetov in vej, ki jih je nosil veter, lažje poškodovanih pet oseb. Ena se je poškodovala v nedeljo zvečer na osrednjem Trgu bana Jelačića.



Gasilci in druge komunalne službe so danes posredovali več kot 700-krat zaradi številnih izruvanih in polomljenih dreves in vej, razmetanih smetnjakov in stojnic ter poškodovanih streh, semaforjev in oglaševalskih panojev, so potrdili v mestnem centru za obveščanje.

Zaradi neurja je v Zagrebu razglašena prva stopnja nevarnosti, na terenu je 8000 gasilcev, je potrdil zagrebški župan Milan Bandić v pogovoru za regionalno televizijo N1. Dodal je, da se ne spomni takšnega neurja v hrvaški prestolnici v zadnjih 40 letih, kolikor živi v Zagrebu.

Zaradi padlih dreves o nastajali krajši zastoji v tramvajskem in cestnem prometu, v nekaterih delih mesta je prekinjena dobava električne energije. Novičarski portali so objavili številne fotografije posledic neurja, večinoma polomljenih in izruvanih dreves ter poškodovanih streh.
 

Reka Korana v gornjem toku poplavila istoimensko vas


Neurje je zajelo tudi druge dele Hrvaške. Mediji so v nedeljo zvečer poročali o posledicah na območju Karlovca, ki so podobne tistim v Zagrebu, kot tudi o poplavah v hrvaški Istri. Reka Korana je v gornjem toku poplavila istoimensko vas, gasilci evakuirajo turiste, komunikacijo otežujejo poškodovani mostovi.

Za ves promet je zaprta avtocesta Zagreb–Split med odcepoma Sveti Rok in Posedarje na zadrskem območju, kot tudi del Jadranske magistrale med Karlobagom in Sveto Marijo Magdaleno. Samo za osebna vozila je odprta avtocesta Reka–Zagreb na odseku Čavle–Delnice ter deli Jadranske magistrale med Karlobagom in Senjem ter most na otok Pag in nekatere državne ceste ob Masleniškem mostu.

Zaradi vetra je v enem zagrebških parkov pristala streha petnadstropnega objekta. FOTO: Srdjan Vrančić/CROPIX
Zaradi vetra je v enem zagrebških parkov pristala streha petnadstropnega objekta. FOTO: Srdjan Vrančić/CROPIX








Preberite še:

Komentarji: