Vdova Slobodana Miloševića umrla kot iskana oseba

Mira Marković (1942–2019): Miloševićev padec je prinesel tudi konec njene politične poti. Umrla je v bolnišnici v Rusiji.
Fotografija: Slobodan Milosević skupaj s soprogo in koalicijsko partnerico Miro Marković med jugoslovanskimi splošnimi volitvami septembra 2000. FOTO: Petar Kudjundzić/Reuters
Odpri galerijo
Slobodan Milosević skupaj s soprogo in koalicijsko partnerico Miro Marković med jugoslovanskimi splošnimi volitvami septembra 2000. FOTO: Petar Kudjundzić/Reuters

Nekdanja prva dama nekdanje Zvezne republike Jugoslavije in najvplivnejša ženska v državi v času, ko jo je vodil Slobodan Milošević, je bila drugi najprepoznavnejši obraz, hkrati pa tudi eden od stebrov Miloševićevega zločinskega režima.
Profesorico sociologije so zaradi njenega vpliva na moža nekateri označevali kot srbsko lady Macbeth.

Njen vpliv je presegal njuno zakonsko zvezo; Mira Marković je bila namreč večji del devetdesetih let prejšnjega stoletja de facto voditeljica Jugoslovanske levice, koalicije 23 strank in glavne koalicijske partnerice Miloševićeve Srbske socialistične stranke (SPS). Miloševićev padec je prinesel tudi konec njene politične poti. Sledila so leta bežanja pred roko pravice.
 

Iz Srbije v Rusijo


Mirjana Marković se je rodila oktobra 1942 v Požarevcu, kasneje je doktorirala iz sociologije. Zadnje poglavje življenja je preživela v Rusiji. Srbske oblasti so za Markovićevo in njenega sina Marka Miloševića izdale mednarodni zaporni nalog zato, ker naj bi v drugi polovici 90. let prejšnjega stoletja vodila mrežo preprodajanja cigaret. Pred desetletjem sta oba dobila azil v Rusiji. Srbijo je zapustila pred iztekom imunitete februarja 2003, ko je odšla v Moskvo, sin pa je moral pobegniti že prej.

FOTO: Goran Tomasević/Reuters
FOTO: Goran Tomasević/Reuters


Soproga je nazadnje videla leta 2003 v zaporu Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Vsi njuni pogovori so potekali skozi steklo prek telefona in ob stalni navzočnosti paznikov, pogovarjala sta se samo o osebnih stvareh. Slobodan Milošević je za srčno kapjo v zaporu umrl leta 2006, preden bi ga lahko sodišče obsodilo za zločine, storjene v času jugoslovanskih vojn.

Mira Marković se zaradi strahu pred priprtjem ni udeležila pogreba srbskega vožda, a ga je v javnosti še več kot desetletje kasneje vztrajno zagovarjala. V lanskem intervjuju za Kurir je zatrdila, da je bil Milošević med sojenjem v Haagu ubit, »potem ko so njegovi nasprotniki spoznali, da ga ne bodo mogli obsoditi«.
 

Na begu do zadnjega


Markovićeva je v zadnjih letih prestala več operacij. V bolnišnico so jo sprejeli pred dnevi. Njeno zdravstveno stanje so po pisanju srbskih medijev ocenili kot težko, a ne takšno, da bi bilo njeno življenje ogroženo. Kmalu zatem je padla v komo. Umrla je danes okoli 15. ure po srednjeevropskem času v bolnišnici v Rusiji.

V času smrti je bila iskana oseba. V njeni domovini so jo obsodili na enoletno zaporno kazen, in sicer zaradi domnevnih zlorab pri dodeljevanju državnih stanovanj. Obsodbo so prejšnji mesec po uspešni pritožbi razveljavili, odrejeno je bilo ponovno sojenje. Še vedno pa je za Markovićevo veljala tiralica, ki jo je Srbija zanjo izdala leta 2005.

Objavila je knjigo spominov Bilo je to ovako (Tako je bilo to), v kolektivni spomin pa se bo zapisala kot »boljša« polovica najtemačnejšega para v novejši srbski zgodovini.

Mira Marković, ki so jo nekateri označevali kot srbsko lady Macbeth – zaradi njenega vpliva na nekdanjega moža, srbskega vožda –, je lahko soproga nazadnje videla le še v zaporu Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugosla
Mira Marković, ki so jo nekateri označevali kot srbsko lady Macbeth – zaradi njenega vpliva na nekdanjega moža, srbskega vožda –, je lahko soproga nazadnje videla le še v zaporu Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugosla

Komentarji: