Veteranske pokojnine na zatožni klopi

Kosovski visoki vladni uradniki so lažno registrirali več tisoč ljudi kot vojne veterane.
Fotografija: Agim Çeku je vzpostavil OVK kot resno vojaško silo. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
Odpri galerijo
Agim Çeku je vzpostavil OVK kot resno vojaško silo. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters

Kosovsko državno tožilstvo je zaradi prevar s pokojninami vložilo obtožnice proti visokim vladnim predstavnikom. Ker so več tisoč ljudi lažno registrirali kot vojne veterane, so državo oškodovali za okoli 68 milijonov evrov. Med obtoženimi sta bivši premier Agim Çeku in minister za varnostne sile Rustem Berisha.

Kosovski tožilec Aleksander Lumezi je obtožil Agima Çekuja, ki je namestnik varnostnega ministra Rustema Berishe in vodja komisije, ki odloča o veteranskih pokojninah, da je sodeloval pri zlorabi kosovskih pokojninskih skladov. Po obtožnici je v manipulacijah sodelovalo 12 oseb. Ameriški veleposlanik v Prištini Greg Delawie je ocenil, da je vložitev obtožnic pomemben korak v boju proti korupciji.


Preiskovalcem grozijo s smrtjo


Na Kosovu okoli 40.000 ljudi prejema pokojninske dodatke za vojne veterane, neuradno pa je zahtevke za pokojnino vložilo še dodatnih 66.000 domnevnih veteranov. Po navedbah tožilstva, se jih polovica nikoli ni borila v vojni s Srbijo med letoma 1998 in 1999. Da bo program pokojnin za veterane resno ogrozil proračun države, je Prištino že večkrat opozoril tudi Mednarodni denarni sklad.

Preiskave proti kosovski politični eliti, ki se je borila za osamosvojitev, otežuje tudi velika podpora veteranom  Osvobodilne vojske Kosova (OVK) med ljudmi. Ker jih državljani cenijo, imajo preiskovalci težave tudi s preiskavo vojnih zločinov OVK, še zlasti domnevne vpletenosti kosovskega predsednika in premierja Hashima Thaçija in Ramusha Haradinaja.

Zaradi groženj s smrtjo je odstopil bivši državni tožilec Elez Blakaj, eden od vpletenih tožilcev pa je zbežal v ZDA. Lumezi na podlagi doslej zbranih dokazov trdi, da je bil državni proračun zaradi neupravičeno izplačanih veteranskih pokojnin oškodovan najmanj za 68 milijonov evrov.


Srbska tiralica za vojne zločine


General Çeku je kot bivši pripadnik JLA služil v Zadru. Na začetku vojne na Hrvaškem je prestopil v hrvaško vojsko. Sodeloval je v vseh pomembnih operacijah, od Maslenice do Nevihte. Leta 1998 so ga na njegovo prošnjo odpustili iz hrvaške vojske. Çeku se je pridružil OVK na Kosovu, ki jo je, ko je postal njen poveljnik, vzpostavil kot resno vojaško silo. Po koncu vojne je nadzoroval delimilitarizacijo OVK in oblikoval kosovske varnostne sile.

Çeku  je nato vstopil v politiko in postal leta 2006 kosovski premier. Na tem položaju je ostal do leta 2008. Srbija je zoper njega vložila obtožnico zaradi vojnih zločinov. Leta 2003 so ga tako na podlagi mednarodne tiralice prvič aretirali v Sloveniji, leta 2004 na Madžarskem in leta 2009 v Bolgariji. Povsod so ga izpustili na prostost.

Komentarji: